Prima ediție a Zilei Naționale a Lecturii (15 februarie 2022) a fost sărbătorită în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I în prezența unui numeros public, personalități academice și culturale, miniştri și elevi.
Directorul general al BCU Carol I, doamna Mireille Rădoi, a vorbit în deschiderea manifestării. „Lectura este formatoare și dezvoltă abilități” a subliniat moderatorul evenimentului, domnul Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române.
În scurte alocuțiuni, invitații au felicitat organizatorii, Biblioteca Centrală Universitară Carol I şi Muzeul Național al Literaturii Române.
Domnul Sergiu Nistor, consilier prezidențial, a declarat, printre altele, un lucru foarte important și anume: „cărțile înseamnă libertate și cunoaștere; cărțile nu pot fi distruse”.
Domnul Sorin Câmpeanu, ministrul Educației, a spus că „nu e aleasă deloc întâmplător această zi, 15 februarie. Pe 15 februarie s-au născut mari personalități ale Culturii și Educației: Titu Maiorescu și Spiru Haret. A insistat că „nu se poate imagina o Românie educată fără lectură”.
Domnul deputat Sebastian Burduja, inițiatorul legii care a desemnat Ziua Națională a Lecturii, lege pe care Președintele României a promulgat-o acum o lună, în data de 15 ianuarie, chiar de Ziua Culturii Naționale. Domnia sa a declarat că „așa cum arată astăzi școala, va arăta mâine țara”.
Domnul prof. univ. dr. Mircea Dumitru, reprezentantul Academiei Române, a precizat că: „cititul este o calitate remarcabilă a existenței noastre și merită nu doar o zi dedicată ei. Cele mai vechi texte care ne-au mai rămas nu au mai mult de 5000 de ani.” În încheiere, domnia sa a recitat câteva versuri din poezia Testament a lui Tudor Arghezi: „Nu-ți voi lăsa drept bunuri după moarte/ Decât un nume adunat pe o carte”.
În continuare au mai luat cuvântul domnul Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, domnul Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, doamna dr. Mihaela Ștefan, inspector școlar general al Municipiului București, doamna Cristina Popescu, director Romfilatelia.
Domnul Dragoș Neagu, președintele Asociației Naționale a Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), a insistat asupra faptului că „lectura poate fi un mijloc de contemplare, nu numai un mijloc de informare. În biblioteci există niște motoare de căutare empatice: bibliotecarii”. (Maria Andreia FANEA)