În fiecare an, pe 26 mai, georgienii sărbătoresc Ziua Independenţei, marcând momentul din 1918 în care Georgia şi-a declarat libertatea faţă de Imperiul Rus. În acea zi, în urmă cu 107 ani, Georgia a înfiinţat prima republică social-democrată din Europa, care a fost guvernată de principiile democraţiei şi egalităţii şi a fost dedicată progresului şi emancipării umane.
În timpul scurtei sale istorii de doar doi ani (1919-1921), Republica Democrată Georgia a pus o bază solidă a statalităţii georgiene moderne. „Angajamentul faţă de modelele europene de guvernare şi faţă de o alianţă cu puterile europene a început cu republica democratică georgiană”.
„Actul de independenţă al Georgiei”, declarat la 26 mai 1918, a subliniat principiile fundamentale ale dezvoltării democratice a naţiunii. Potrivit legii, „Republica Democrată Georgia oferă garanţii egale de drepturi politice şi civile fiecărui cetăţean, indiferent de naţionalitate, credinţă, statut social sau sex”..
La 19 februarie 1919, ca urmare a primelor alegeri democratice, s-a format Adunarea Constituantă (analog cu parlamentul modern), aleasă prin alegeri libere, directe, universale şi proporţionale. Cincisprezece partide politice au participat la alegeri, şase dintre ele au intrat în parlament. Partidul Social Democrat a obţinut majoritatea voturilor.
După restaurarea statalităţii, Georgia şi-a concentrat politica externă, atât pe obţinerea recunoaşterii internaţionale a suveranităţii sale, cât şi pe desfăşurarea unor relaţii externe independente. Miniştrii de externe ai Republicii – Akaki Chkhenkeli şi Evgeni Gegechkori, ambii politicieni georgieni proeminenţi şi personalităţi publice – au reprezentat ţara în străinătate şi au cultivat legături internaţionale extinse, permiţând ţării să deschidă misiuni diplomatice şi consulare în Germania, Confederaţia Elveţiană, Turcia, Armenia, România, Italia şi Austria. Independenţa Republicii Democrate Georgia a fost recunoscută de jure de Turcia, Germania, Confederaţia Elveţiană, Belgia, Franţa, Regatul Unit, Italia, Japonia, Austria, România, Polonia, Argentina, Cehoslovacia şi Estonia. Georgia a devenit singura naţiune transcaucaziană care a obţinut recunoaşterea de jure din partea Rusiei Sovietice prin Tratatul de Pace de la Moscova din 7 mai 1920.
În decembrie 1918, la Bucureşti a fost deschisă prima misiune diplomatică a Republicii Georgia, condusă de distinsul politician şi diplomat georgian, membru al Partidului Social Democrat, Sosipatre Asatiani (1872, Kutaisi – 1971, Paris). Ataşatul militar, Mihail Paghava şi secretarul, Anton Karpovich, au reprezentat, de asemenea, misiunea georgiană.
În România, în ciuda statutului său semioficial (Georgia nu era încă recunoscută de jure), misiunea a stabilit relaţii excelente cu cabinetul prim-ministrului şi cu Ministerul Afacerilor Externe, precum şi cu Ministerul Economiei (misiunea din Georgia a încercat să faciliteze importul de grâu din România în schimbul tutunului georgian). Sosipatre Asatiani a colaborat activ, atât cu presa română, cât şi cu cea franceză din România. De asemenea, a avut o colaborare foarte bună cu Academia Română, în special cu Nicolae Iorga şi Ion Bianu. Cu ajutorul lor, în Biblioteca Academiei, a descoperit „Evanghelia” publicată la Tbilisi, de tipografia regelui Vakhtang al VI-lea de Kartli, cu autograful lui Anthim Iverieli (Antim Ivireanul) care se păstrează şi astăzi acolo. Misiunea georgiană a avut relaţii bune şi cu Mănăstirea Anthim (Antim) din Bucureşti.
În această perioadă dificilă, diplomaţia georgiană a depus toate eforturile pentru a menţine o reprezentare permanentă a Georgiei în România, realizând bine importanţa locaţiei sale geografice ca cea mai scurtă rută din Georgia către Europa, precum şi resursele sale naturale şi apropierea culturală a celor două naţiuni. Din păcate, din cauza lipsei de fonduri, misiunea din Bucureşti a fost închisă în septembrie 1919. Din 2019, în centrul Bucureştiului, pe peretele fostului Hotel „Majestic”, se află o placă comemorativă a primei misiuni diplomatice a Republicii Democrate Georgia în România.
Recepţia de Ziua Naţională a Georgiei se organizează în România pe 10 iunie
În România, Ambasada Georgiei a organizat şi anul acesta, ca în fiecare an, o recepţie de Ziua Naţională, la data de 10 iunie. Şi tot ca în fiecare an, la recepţie au participat şi reprezentanţii Asociaţiei de Prietenie România-Georgia „Antim Ivireanul”, asociaţie lansată în cadrul centrului Pro Business al Universităţii „Spiru Haret” la data de 8 februarie 2024.
Atmosfera a fost ca de fiecare dată încărcată de emoţie, imnul celor două state fiind intonat de un cor georgian răsplătit cu aplauzele celor prezenţi, personalităţi ale lumii diplomatice, militare, clerice şi universitare. (Tamar BERUCHASHVILI. Ambasadorul Georgiei în România)