Biroul Erasmus+ al Univerităţii Spiru Haret a organizat, în zilele de 10, 11 şi 12 octombrie, evenimentul Erasmus Days, la sediul din strada Fabricii numărul 46 G, care a avut ca principal scop promovarea programului Erasmus, dar şi a facilităţilor pe care studenţii Universităţii Spiru Haret ar putea să le aibă dacă se înscriu în program. Pentru a afla mai multe informaţii, am stat de vorbă cu doi dintre coordonatorii Erasmus+, la nivelul USH, dar şi al Facultăţii de Inginerie Informatică.
Conf. univ. dr. Daniel Gârdan, coordonator Erasmus+, USH: Participăm la un eveniment ce implică fiecare instituţie de învăţământ superior care face parte din programul Erasmus, eveniment de promovare mai amplu. Adică, la nivel global, el se numeşte Erasmus Days, o iniţiativă care completează evenimentele obişnuite, precum Erasmus open doors. În cazul nostru, noi am organizat un workshop prin intermediul unui stand de la care toţi studenţii Universităţii Spiru Haret pot obţine informaţii de la alţi studenţi ai universităţii care au fost plecaţi în mobilităţi la universităţi partenere din străinătate. În momentul de faţă, pe lângă studenţii care au fost în mobilităţi şi cei care vor fi interesaţi să intre şi ei în program, avem doi studenţi ai Facultăţii de Medicină Veterinară care se află într-un stagiu de practică în străinătate prin programul Erasmus.
În prima zi a evenimentului, a fost amenajat un stand, la care studenţii Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi ai Facultăţii de Ştiinţe Economice Bucureşti. au primit pliante şi au putut sta de vorbă cu beneficiarii programului Erasmus +.Facultatea de Inginerie şi Informatică are doi beneficiari ai programului, proaspăt întorşi din Grecia. Unul dintre ei, Cristina Andreea Cercan, studentă în anul al III-lea, a spus: Am fost în mobilitate Erasmus în anul II, semestrul II, aproximativ 4 luni şi jumătate, în Grecia, la Kavala. Înainte de a pleca în străinătate prin programul Erasmus, eram o fire introvertită, dar, după acest stagiu de practică, am început să gândesc altfel. Sunt mai deschisă şi încerc să comunic şi să exprim mai mult. Îi sfătuiesc pe toţi studenţii Universităţii Spiru Haret să facă acest pas dacă au ocazia. Este o experienţă studenţească deosebită.A doua zi a evenimentului Erasmus Days a avut loc la sediul Facultăţii de Inginerie şi Informatică şi s-a bucurat de o amplă participare a studenţilor.
Conf. univ. dr. Dan Dumitru, coordonator Erasmus + la Facultatea de Inginerie şi Informatică: Zilele Erasmus au fost marcate la nivelul facultăţii noastre printr-o prezentare la care au participat foarte mulţi studenţi. Ei au aflat despre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a face parte din programul Erasmus, dar şi despre facultăţile partenere care au specializarea Informatică, în cadrul programului Erasmus+, şi dintre care pot alege. Vorbim despre partenerii noştri din domeniul Informatică din 11 ţări, opt dintre ele sunt în Uniunea Europeană, celelalte trei nu fac parte din U.E. Cele mai bune schimburi le avem cu bulgarii, apoi cu grecii. Sperăm pe viitor să îmbunătăţim colaborarea şi cu celelalte ţări, în special cu cele din zona Mării Mediterane, cu Spania şi Italia, ţări mai apropiate de noi din punct de vedere cultural şi al civilizaţiei. Acest fenomen Erasmus a luat amploare de trei, patru ani în facultatea noastră. Studenţii pleacă în Grecia, în special la Kavala, şi în Bulgaria, la Shumen. Ei pot avea mobilităţi pentru studii, ceea ce implică patru luni, adică semestrul I sau semestrul II, sau mobilităţi de practică, care înseamnă două luni. Ele se pot efectua în intervalul unui an universitar, adică între 1 octombrie 2019 şi 30 septembrie 2020. Bursele diferă. Pentru o lună de mobilitate pentru studii, cuantumul bursei este de aproximativ 550 euro. Dacă se optează pentru mobilitate de practică, cuantumul pentru o lună este de 650 euro, deci un pic mai mare, dar perioada este mai scurtă. (Cosmin OBOREANU)