Cărţi noi despre istoria veche
În 26 octombrie a avut loc evenimentul cultural Scriitori români şi Marea Unire, cu ocazia Zilelor Bibliotecii Universitare, organizat de Biblioteca Facultăţii de Litere.
La eveniment au participat în calitate de invitaţi conf. univ. dr. Rodica Naniu-Ursu, conf. univ. dr. Luiza Marinescu, decanul Facultăţii de Litere, prof. univ. dr. Ruxandra Vasilescu, conf. univ dr. Nadia Mirela Florea, lector univ. dr. Daiana Dumbrăvescu, redactorul Editurii FRM Dragoş Ciocăzan, bibliotecarele Viorica Stoean, Manon Grasu, Liliana Neg Popescu, Magda Dumitra, Denisa Geanina Negoiţă şi studenţi din cadrul Universităţi Spiru Haret.
În Sala Rotonda din sediul central al universităţii a avut loc expoziţia de carte veche şi nouă, panouri cartografice dedicate Marii Uniri. Editura Fundaţiei România de Mâine a expus cărţi, publicate în acest an, dedicate centenarului.
Dragoş Ciocăzan, redactor la Editura Fundaţiei România de Mâine, a făcut o expunere a cărţilor lansate cu prilejul acestui eveniment: Generaţia Marii Uniri-1918- Repere Istorice – volum îngrijit de prof. univ. dr. Viorica Moisuc, Ştefan Lache – O istorie a Marii Uniri a românilor şi Dumitru Drăghicescu despre unirea românilor cu românii.
Participanţii la eveniment au rezonat cu spiritul unităţii naţionale, cu sentimentul afinităţii la spaţiul cultural românesc, la valorile tradiţionale româneşti. (Maria DIMA, bibliotecar)
Repere istorice şi literare
Ca în fiecare an, zilele dedicate bibliotecii Universităţii Spiru Haret sunt un prilej de a vorbi despre carte, despre cuvântul aşezat pe hârtie şi misiunea sacră a acestuia de a închega caractere, de a genera şi lansa viziuni şi proiecte de formare a unui nivel de instruire culturală, profesională şi tehnică, fără de care profunzimea şi perpetuarea unei clase intelectuale de prestigiu este de neconceput. Evenimentele desfăşurate sub egida prestigioasei instituţii s-au constituit în întâmplări de largă respiraţie culturală.
În sala Sala Rotonda din sediul central al Universităţii Spiru Haret a fost organizată o expoziţie de hărţi interactive care prezintă etapele şi contextul geo-politic al realizării Marii Uniri. Concepute cu migală şi rod al unei laborioase documentări, aceste hărţi, realizate de invitatul special al evenimentului, conf. univ. dr. Rodica Ursu, de la Catedra de Istorie a Universităţii din Chişinău, prezintă date şi evenimente marcate prin coduri QR, prin scanarea cărora cu un simplu telefon mobil se permite accesul la o mulţime de date, link-uri, documente şi fotografii legate de Marea Unire. O idee inovativă, o modalitate unică de a descoperi poveştile trecutului prin tehnologia prezentului.
În continuare, aceeaşi distinsă invitată a susţinut o fermecătoare prelegere despre marile momente care au precedat întregirea României, discursul fiind însoţit de exemple şi date mai puţin cunoscute de publicul larg, de nenumărate şi savuroase punctări formulate neconvenţional şi deschis, transformând totul, prin evitarea clişeelor şi automatismelor didactice, într-un moment care a fascinat asistenţa.
Sesiunea de comunicări ştiinţifice moderată de conf. univ. dr. Luiza Marinescu a constituit o ocazie inedită pentru studenţii Facultăţii de Litere a Universităţii Spiru Haret de a încerca realizarea unei legături peste timp între evenimentele premergătoare sau contemporane actului Unirii şi modul în care acestea au fost relatate, oglindite sau comentate în literatura vremii. Au prezentat referate şi eseuri: Mirela Costache (Octavian Goga – poetul Marii Uniri), Elena Onuşi (Mărturii ale lui George Topârceanu despre bătălia de la Turtucaia), Valeria Lupu (Sentimentul de patriotism şi Marea Unire în literatura română) şi Ştefania Radu (Mihai Eminescu şi centenarul Marii Uniri).
Îmbrăcat într-un superb şi autentic costum popular din zona Teleormanului, Constantin Turică, student în anul III, specializarea Muzică, Universitatea Spiru Haret, a interpretat cu multă dăruire o foarte veche baladă populară din zona folclorică căreia îi aparţine şi pe care o colindă spre a culege, cu multă pasiune, folclor vechi. Atât cântecul, cât mai ales o lăudabilă atenţie acordată straielor tradiţionale, de la ipingeaua măiestrit cusută, până la opincile legate cu nojiţe de piele, au imaginat un moment plin de virtuozitate.
Lansarea volumului Generaţia Marii Uniri – 1918, Momente istorice, îngrijit de prof. univ. dr. Viorica Moisuc, a fost prilejul unei incursiuni în lumea documentelor aflate în arhivele mai multor instituţii din ţară şi din străinătate, o abordare curajoasă a vieţii unor personalităţi contemporane Marii Uniri, analizate cu luciditatea şi profesionalismul cercetătorului şi dascălului dedicat misiunii sale. Faptele şi detaliile regăsite în paginile acestui volum de excepţie constituie o lecţie de istorie transcendentă, o încercare reuşită de demantelare a unor tabuuri şi clişee pe care le păstrăm mecanic în memorie. Prestigiul şi incontestabila notorietate a autorilor textelor publicate în acest volum rămân garanţia unei lecturi pasionante, atât pentru specialişti, cât şi pentru profani.
Ultimul moment al evenimentului desfăşurat în sediul central al Universităţii Spiru Haret a închis, parcă prea repede, o nouă zi dedicată lecturii, studiului, polemicilor cordiale, memoriei unor personalităţi care au clădit, prin devotamentul şi sacrificiul lor, marea istorie a României. (Dragoş CIOCĂZAN)
De la biblioteca clasică la biblioteca în era internetului
Cu ocazia evenimentului Zilele Bibliotecii a fost lansată, pentru studenţii şi masteranzii Facultăţii de Ştiinţe Economice Bucureşti, oferta de a accesa gratuit bazele de date puse la dispoziţie de către Universitatea Spiru Haret. Astfel, pot fi citite gratuit şi comod cursuri, manuale şi articole care sunt indexate în bazele de date internaţionale.
Începând cu data de 1 noiembrie 2018, Romdidact şi EBSCO Information Services pun la dispoziţia studenţilor şi cercetătorilor de la Universitatea Spiru Haret accesul gratuit la baze de date EBSCO. Studenţii de la anul I şi anul III Contabilitate şi informatică de gestiune au fost prezenţi la prezentarea site-ului şi a modalităţii în care pot fi accesate bazele de date, informaţiile prezentate fiind de mare interes mai ales pentru studenţii anului III, care lucrează la elaborarea lucrării de licenţă. Alături de studenţi au participat prof.univ.dr. Luminiţa Ionescu, prof. univ. dr. Marin Dumitru şi lector univ.dr. Cristian Uţă.
Accesul la bazele de date se face prin completarea unui formular pus la dispoziţie de către personalul Bibliotecii Facultăţii de Ştiinţe Economice Bucureşti, astfel încât fiecare student va primi un cont de acces şi o parolă. Bazele de date care vor fi disponibile în perioada imediat următoare sunt: • Academic Search Ultimate • Applied Science and Technology Souce Ultimate • Computers& Applied Sciences Complete • INSPEC • Business Source Ultimate • Humanities Source Ultimate • Sociology Source Ultimate • Sport Discus with Full Text.
Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti încurajează permanent activitatea de cercetare, promovarea de noi proiecte, teme individuale sau colective, care pot fi pregătite pe baza volumelor şi revistelor existente la Bibliotecă, dar mai ales prin accesul direct la bazele de date facilitate prin conexiunea la internet şi calculatoarele instalate în sălile de lectură. Accesul la bazele de date va fi disponibil pentru utilizatori, studenţi, profesori şi cercetători din cadrul Universităţii Spiru Haret, pe baza adreselor de IP şi/sau a conturilor de acces create pe bază de formulare completate. (Prof.univ.dr. Luminiţa IONESCU, director al Departamentului de Ştiinţe Economice Bucureşti)
Biblioteca în anul Centenarului
Evenimentul a reunit profesori de limba şi literatura română, bibliotecari din şcolile generale şi liceele Municipiului Câmpulung, cadre didactice universitare, reprezentanţi ai Bibliotecii Municipale Ion Barbu Câmpulung, elevi de la liceele din zonă, studenţi şi masteranzi ai Facultăţii de Ştiinţe Economice din Câmpulung, reprezentanţi mass-media.
În deschiderea simpozionului, conf.univ.dr. Laurenţia Avram, decanul facultăţii, a mulţumit tuturor participanţilor şi a dat cuvântul directorului Bibliotecii Municipale Ion Barbu din Câmpulung, preot Ştefan Ştefănescu, care a vorbit despre apariţia primelor cărţi scrise la Câmpulung, în cadrul Mănăstirii Negru Vodă, în timpul domniei lui Matei Basarab. Voievodul Matei Basarab a instalat la Mănăstirea Negru Vodă o tipografie unde au fost tipărite patru cărţi, care s-au răspândit în toată ţara: în 1635, Molitvelnicul slavonesc, în 1642, Învăţături preste toate zilele, 1642-1643, Antologhion slavonesc, în 1650, Psaltirea slavonească. Pentru necesităţile tipografiei, a fost înfiinţată o moară de hârtie pe Râul Târgului.
Un alt subiect de discuţie, prezentat de către conf.univ.dr. Claudiu Neagoe, de la Universitatea Piteşti, a fost legat de apariţia primelor biblioteci în spaţiul muntean, începând cu a doua jumătate a secolului al XVII-lea, primul boier care şi-a creat o bibliotecă fiind stolnicul Constantin Cantacuzino.
Simpozionul a continuat cu aspecte privind importanţa cărţii şi a lecturii pentru sufletul omului, intervenţie venită din partea profesoarei Anca Lovin, urmată de prezentări ale unor eleve de la Colegiul Naţional Dinicu Golescu.
Profesoara Florentina Dragomir de la Liceul Teoretic Dan Barbilian a subliniat câteva dintre rândurile scrise de Mircea Eliade, în cartea Memorii, cu referire la primul contact al autorului cu cartea şi prima experienţă a lecturii. După intervenţia profesoarei Dragomir, o elevă a acestui liceu a impresionat invitaţii, recitând poezia lui George Coşbuc Trei, Doamne, şi toţi trei.
Conf.univ.dr. Viorina Braga a efectuat, în continuare, o analiză statistică a evoluţiei numărului de biblioteci în perioada 2013-2017 în România, concluzionând că viaţa este o bibliotecă, fiecare om o carte şi fiecare zi este o pagină.
În încheierea evenimentului, prof. univ. dr. Nica Dumitru a lansat cartea Evaluarea întreprinderii şi diagnosticul financiar contabil, carte pe care a scris-o împreună cu prof. univ. dr. Luminiţa Ionescu.
Simpozionul a inclus şi o expoziţie de carte din domeniul economic. (Cristina NĂFTĂNĂILĂ)