În data de 13 martie 2020, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova a avut loc simpozionul Specializarea inteligentă şi digitalizarea în regiunea Sud-Muntenia. Opţiuni şi oportunităţi de finanţare. Rolul clusterelor şi al centrelor de digitalizare, organizat de Wallachia Hub – Consorţiul clusterelor din regiunea Sud-Muntenia – împreună cu reprezentanţi ai mediului universitar din cadrul Universităţii de Petrol şi Gaze din Ploieşti şi ai USH Pro Business din cadrul Universităţii Spiru Haret – filiala Ploieşti, cu participarea managerilor de cluster şi a unor firme membre.
În cadrul simpozionului au fost discutate o serie de documente aflate în dezbatere la nivel regional, respectiv, analiza socio-economică a regiunii Sud-Muntenia şi evaluarea strategiei regionale de specializare inteligentă, şi au fost dezbătute o serie de noi obiective regionale, pornind de la experienţa membrilor structurilor asociative ale mediului de afaceri şi a mediului universitar participante la întâlnire. Astfel, a fost reliefat obiectivul transformării digitale şi a conexiunilor sale cu tendinţele şi obiectivele de specializare inteligentă. De asemenea, s-a pus problema unei definiri mai precise, comparativ cu strategia anterioară, a domeniilor de specializare inteligentă regională pe baza unei metodologii care să poată identifica mai exact potenţialul local din perspectiva antreprenorială, dar şi ţinta bunăstării regionale.
În acest context, consorţiul de clustere Wallachia Hub, precum şi Camera de Comerţ şi Industrie Prahova şi-au arătat disponibilitatea de a colabora cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia la aceste obiective. În ceea ce priveşte instrumentele pe care viitoarea strategie regională de competitivitate ar trebui să le aibă în vedere, se vizează o concentrare a lor pe obiective de inovare, digitalizare şi internaţionalizare şi o creştere a importanţei şi puterii de decizie la nivel regional privind definirea şi bugetarea acestora.
Nu în ultimul rând, consorţiul Smart eHub a prezentat din experienţa sa privind dezvoltarea unui centru de digitalizare pentru regiunea Bucureşti-Ilfov. În acest context, cei prezenţi au convenit constituirea unui consorţiu regional de digitalizare, Wallachia eHub, care va beneficia de experienţa consorţiului din regiunea Bucureşti-Ilfov pentru dezvoltarea unei capacităţi de acţiuni la nivelul practicilor europene.
Consorţiul Wallachia Hub are ca membri următoarele entităţi: Danube Engineering Hub Ploieşti (consulting engineering, aplicaţii GIS, planificare urbană, IT&C), Bio Concept Valea Prahovei Ploieşti (agricultură ecologică), Danube Furniture Cluster (industria mobilei), CERMAND Târgovişte – Centru pentru Energii Regenerabile la Marea Neagră şi Dunăre (surse noi de energie), Centrul antreprenorial universitar USH Pro Business şi ACEX, Asociaţia Centrelor de Afaceri de Export. De asemenea, consorţiul a dezvoltat parteneriate cu Camera de Comerţ şi Industrie Prahova şi Centrul de digitalizare Smart eHub Bucureşti. Consorţiul cuprinde un număr semnificativ de firme din regiune (peste 50) specializate în diverse domenii. Au fost de faţă firme reprezentative ale consorţiului, precum HEVECO, BLOM (consulting-engineering, soluţii GIS), şi Haptic R&D Consulting (consultanţă, transfer tehnologic, inovaţie şi digitalizare).
„Regiunea Sud-Muntenia, ca, probabil, şi alte regiuni de dezvoltare, are nevoie de o structură puternică locală de decizie, în parteneriat public-privat, atât pentru elaborarea şi implementarea strategiilor de competitivitate, cât şi pentru bugetarea unor instrumente proprii de intervenţie pentru ţinte de competitivitate regională bazate pe inovare, transformare digitală, dar şi internaţionalizare.
Lecţia momentului este aceea că va trebui să ne intensificăm eforturile de specializare spre acele domenii care vin cu soluţii pentru sănătatea umană, pentru că nu vom putea închide la nesfârşit lanţurile de interacţiune umană care asigură viaţa economică şi socială. Astfel, prevăd că va creşte interesul mondial şi regional sau naţional pentru un alt mod de agricultură şi producţie agro-alimentară, mai puţin invazivă în mediul natural, precum şi pentru prevenirea apariţiei zoonozelor, adică a bolilor cu transmitere de la animale la om, ca în cazul coronavirusului. Ambele domenii sunt statornic susţinute de noi prin conceptele de agricultură ecologică şi One Health şi cred că se pot plia foarte bine pe specificul regional. Agricultura ecologică profundă poate stopa bolile prin alternative viabile la aberantele metode intensive de a produce hrana umană, iar One Health va permite să identificăm modalităţile de transmitere a bolilor de la animale la om prin conlucrarea dintre medicina veterinară şi cea umană, dintre protecţia mediului şi industria agroalimentară prin tot ceea ce contribuie la o abordare integrală a sănătăţii umane” – a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, director USH Pro Business, preşedintele Inter-Bio.
„Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti are intenţia să se implice mai mult în dezvoltarea ecosistemului inovativ regional, atât alături de Camera de Comerţ şi Industrie Prahova, cât şi de consorţiul Wallachia eHub. Transformarea digitală cât şi inovarea sau internaţionalizarea în afaceri sunt obiective în care ne vom aduce contribuţia”, a declarat prof. univ. dr. Irina Gabriela Rădulescu, UPG Ploieşti.
„În opinia Danube Engineering Hub, ar trebui ca domeniile de specializare inteligentă să fie definite de antreprenorii care îşi doresc să-şi asume iniţiative în această direcţie, iar programele de acces la fonduri să fie mai simplificate şi să ţină cont de nevoile reale ale mediului de afaceri. IMM-urile au puţine instrumente atractive care să le ajute să investească în cercetare-inovare” – a declarat Costin Trandafir, preşedintele consorţiului Wallachia Hub.
USH Pro Business Evenimente, Comunicare & Internaţionalizare Str. Nicolae Iorga nr. 34-36 , Bucureşti, sector 1 • Tel: 021 650 00 14 E-mail: office@ushprobusiness.ro • www.ushprobusiness.ro