Facultatea de Medicină Veterinară a Universităţii Spiru Haret, cu sediul în Bulevardul Basarabia 256, Bucureşti, a avut oaspeţi de seamă în data de 22 noiembrie: Asociaţia Foişorul de Foc. Coordonatorul Asociaţiei, general de brigadă Vasile Ciornei, împreună cu un detaşament de tineri voluntari au poposit la sediul facultăţii cu scopul de a le prezenta studenţilor haretişti ce reprezintă, din punctul său de vedere, voluntariatul şi parteneriatul pentru viaţă.
Asociaţia Foişorul de Foc – voluntariat şi parteneriat pentru viaţă este compusă din aproximativ 400 de tineri voluntari, dintre care 40 de studenţi, ceilalţi fiind liceeni. Tinerii sunt constituiţi în detaşamente, 11 la număr, şi sunt pregătiţi să facă faţă dezastrelor. Pregătirea lor durează un an şcolar şi include evenimente de toate tipurile.
General de brigadă Vasile Ciornei: Facem educaţie şi instruire inclusiv cu cei mici, de la clasa pregătitoare, în cadrul Săptămânii Altfel şi nu numai. Instruirea voluntarilor decurge în aşa fel încât cei care trec în anul al doilea de pregătire să devină instructori pentru cei care au venit să facă voluntariat pentru prima oară. Asociaţia Foişorul de Foc are o Divizie Civică Voluntară unde există un corp de instructori. Aceştia pot asigura şi consiliere pentru toate tipurile de cariere, pe care doresc să le îmbrăţişeze elevii de liceu înscrişi ca voluntari în cadrul asociaţiei. Asociaţia funcţionează de nouă ani şi pune pe primul plan cele trei valori ale societăţii româneşti, respectiv, şcoala, familia şi voluntariatul. Cei mai buni, dintre cei mai buni tineri voluntari pleacă într-o tabără militară, care are o capacitate de o sută de locuri. Aceasta durează opt zile şi este coordonată de militarii Diviziei Mecanizate de la Bistriţa.
General de brigadă Vasile Ciornei: Avem tineri excepţionali şi foarte bine pregătiţi pentru viaţă. Voluntariatul pleacă din inimă şi nu trebuie să existe nicio constrângere pentru a face voluntariat.
Asociaţia Foişorul de Foc a fost apreciată în decursul timpului de nume-roase ambasade. Modelele adoptate de asociaţie sunt cele ale Japoniei, Turciei şi ale altor ţări cu mare experienţă în zona cataclismelor şi a situaţiilor de urgenţă. După opt ani de la înfiinţare, Asociaţia Foişorul de Foc a fost recunoscută de Ministerul Apărării ca partener şi a primit Medalia Clasa I. Mulţi dintre voluntarii asociaţiei optează ulterior pentru cariere militare. Ceea ce este cu adevărat interesant este faptul că 80 % dintre voluntari sunt fete. Explicaţia dată de domnul general de brigadă Vasile Ciornei: Acestea se dovedesc a fi mai puternice. Ele îşi doresc să demonstreze că pot fi lider.
Scopul prezentării a fost de a le oferi studenţilor Facultăţii de Medicină Veterinară suficiente argumente pentru a veni cu inima deschisă spre Asociaţia Foişorul de Foc în ideea de a face voluntariat şi un parteneriat pentru viaţă. Studenţii s-au dovedit receptivi la argumente, mai ales când au aflat că pregătirea voluntarilor se face în special în domeniul sanitar. Aşa cum afirma domnul Vasile Ciornei: Instructorii sunt în mare măsură doctori. Facem multă practică pe manechine foarte performante, adică extrem de apropiate de corpul uman.
Câţiva voluntari din cadrul asociaţiei au făcut manevre de resuscitare a manechinelor. Dintre studenţi, cei care au dorit au putut urca pe scenă şi au încercat şi ei câteva manevre.
Andreea Cătălina Miliţă instructor Asociaţia Foişorul de Foc: Acum sunt instructor. Am fost voluntar clasa I şi voluntar clasa a II-a. Am luat toate însemnele. Activez în cadrul asociaţiei de aproape 5 ani.
Reporter: Ce vă motivează să alocaţi atât de mult timp voluntariatului?
Andreea Cătălina Miliţă: Faptul că pot, prin propriile mele forţe, să salvez o viaţă. Reporter: Cum i-aţi perceput pe studenţii Facultăţii de Medicină Veterinară?
Andreea Cătălina Miliţă: Cu toate că a fost prima dată când studenţii de aici s-au confruntat cu aşa ceva, s-au descurcat foarte bine. Consider că sunt foarte interesaţi de acordarea primului ajutor şi chiar ne-am dori ca ei să experimenteze mai mult.
Supravieţuirea este un alt capitol foarte important. Instructorii îi învaţă pe voluntari tehnici de supravieţuire. De exemplu, aceştia pot, într-o situaţie limită, să trăiască în mijlocul pădurii cu frunze de arţar sau să facă focul fără chibrit şi fără brichetă. Pot încropi un adăpost din tot ce oferă pădurea sau pot obţine apă potabilă folosind o serie de filtre naturale. Orientarea în teren este printre primele lucruri învăţate de voluntari, atât cea cu metode clasice, cât şi cea bazată pe tehnologii de ultimă oră.
Coordonatorul Asociaţiei spune: Ceea ce îi învăţăm noi nu pot învăţa în nicio altă şcoală din România. A salva o viaţă nu se poate învăţa nicăieri în altă parte. Atenţie, nu suntem o formaţiune paramilitară, cum am mai fost numiţi în trecut, chiar dacă voluntarii răspund la bună ziua cu „ordonaţi!” Avem parteneriate cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, dar şi cu multe alte ong-uri din Capitală şi din ţară. Ne gospodărim singuri şi să nu credeţi că nu avem costuri mari cu deplasările şi cu tot ce înseamnă consumabile. Cu toate acestea, reuşim să avem o bază materială bogată; instructorii adulţi au chiar patru ţinute.
Atras ca un magnet de cuvintele domnului general de brigadă şi, evident, de frumoasele uniforme ale voluntarilor prezenţi pe scena amfiteatrului Facultăţii de Medicină Veterinară a Universităţii Spiru Haret, nu am putut să nu îl intervievez şi pe cel mai strălucitor (ca vestimentaţie) voluntar prezent la această întâlnire.
Reporter: Care este rolul tău în cadrul diviziei?
Adrian Mohamed, coordonator al Detaşamentului Lucian Blaga, din cadrul Diviziei Civice Voluntare: Eu am întocmit echipa, după ce, în prealabil, am recrutat. Fiindcă noi asta facem. Mergem la diverse licee şi prezentăm proiectul. Sunt elev al Liceului Lucian Blaga şi fac voluntariat în cadrul asociaţiei de aproximativ un an şi jumătate. Oricine poate să vină spre noi îmbrăţişând ideea de voluntariat, dar nu toţi care vin rezistă.
Reporter: Ce aşteptări ai de la aceşti studenţi?
Adrian Mohamed: Speranţele mele sunt legate de faptul că se poate forma şi aici un detaşament. Să fim mai numeroşi şi să salvăm împreună mai multe vieţi.
Reporter: Ce poţi să îmi spui cu privire la costumul cu care eşti îmbrăcat?
Adrian Mohamed: Este un costum aluminizat. Are în jur de 15 kilograme. Cu el se poate acţiona în caz de incendiu. Pot intra cu el prin foc şi pot salva vieţi!
Dacă nu sunteţi convinşi cât de important este voluntariatul, vă mai spun că:
• Poţi să devii voluntar pentru a învăţa lucruri noi, pentru a dezvolta abilităţi, care să te ajute să te implici şi să participi la rezolvarea problemelor din comunitatea ta.
• Poţi participa la cursuri de instruire pentru situaţii de urgenţă, curs de acordare a primului ajutor sau de supravieţuire în caz de izolare.
Înscrie-te în Divizia Civică Voluntară! Şos. Pantelimon nr. 301, sector 2, Bucureşti; tel.: 031 413 6201; persoană de contact: Vasile Ciornei (Text şi foto: Ciprian C. VASILESCU)