Coronavirus. Uite aşa mai învăţăm cuvinte. Vine o molimă, cam planetară, iscată de un virus – „agent patogen, invizibil cu microscopul obişnuit, care se reproduce numai în interiorul celulelor vii şi provoacă diverse boli infecţioase”; „toxina acestui agent”. Molima ne-a luat prin surprindere, ne dă subiecte de scenarii plauzibile sau nu. Din păcate, de data asta nu e vorba de o „sursă a unui rău moral”, nici de „program având capacitatea de autoreplicare, conceput pentru a perturba funcţionarea calculatoarelor”. Vine boala şi găseşte această omenire inteligentă şi informatizată nepregătită şi cam panicată. „Calculatorul” a cărei funcţionare e perturbată e însăşi vietatea bipedă cea mai inteligentă. Mă rog, aşa se spune… Sigur, ce e scris şi pentru noi…bucuroşi (?!) le-om duce toate. Le-om duce?!
Din fericire, deocamdată, conform oficialilor noştri, în România, situaţia este sub control. S-a decretat carantina de 14 zile pentru persoanele care vin din zone de risc. Din păcate, se zice că insuficient, de vreme ce perioada de incubaţie maximă a virusul Wuhan, potrivit autorităţilor chineze, a crescut la 27 de zile. Virusul atacă persoanele vulnerabile, vârstnicii şi pe cei cu diverse afecţiuni. Carantină la domiciliu?! La domiciliu nu intră în contact cu alte persoane, care, teoretic, nu sunt puse sub observaţie? Tot specialiştii spun că pot fi purtători care nu fac boala, dar o pot transmite! Nu sunt specialist, dar este la mintea cocoşului că este o glumă carantina la domiciliu.
În fine. Dar cam ce mai facem noi concret? Ce facem de obicei?! Oficialităţile spun că suntem pregătiţi pentru tot ce e mai rău, dar sunt contrazise de persoane aflate în locuri ce ar putea fi riscante. După spusele acestora, în zonele de triaj se acţionează după tradiţionalul şi păgubosul „merge şi aşa”. Eu cred că se înşală. Cred că în toate grădiniţele, şcolile, liceele, universităţile, magazinele, pieţele, gările, aeroporturile, la metrou, oamenii sunt obligaţi să poarte măşti, care sunt oferite gratuit, cred că s-au montat puncte de igienizare a mâinilor, măcar, cred că se fac ultimele pregătiri pentru introducerea în programa şcolară – la toate nivelurile şi formele de învăţământ – a unor noţiuni de igienă personală obligatorie, care să folosească toată viaţa, cred că toţi am înţeles că acest virus nu-i motiv de bancuri, chiar dacă-i doar o gripă. Dar e bine să învăţăm să ne protejăm, să fim sănătoşi.
De virusul Wuhan ne apărăm cum ne-om apăra. Dar ce ne facem cu viruşii… politici?! Ne străduim de ani de zile să-i anihilăm, să scăpăm, să ne însănătoşim, dar nu reuşim. E dificil pentru că, deşi se trag dintr-o tulpină, au manifestări similare, pretind a avea tratament diferit.
Nu scăpăm cu spălatul pe mâini, deşi de multe ori părem a fi Pilat din Pont. (Mioara Vergu-Iordache)