În perioada 29-30 aprilie, s-a reunit pentru ultima dată plenara conferinţei privind viitorul Europei în cadrul căreia a fost aprobat un set de 49 de propuneri detaliate, care acoperă o gamă largă de subiecte, de la schimbările climatice la sănătate, migraţie şi UE în lume. Este sfârşitul unei călătorii excepţionale, care a durat un an, implicând cetăţeni din întreaga Europă în discuţii, deliberări şi colaborări pe tema Europei în care doresc să trăiască.
Reprezentanţii Parlamentului European, ai Consiliului, ai Comisiei şi reprezentanţi ai parlamentelor naţionale şi-au exprimat consensul cu privire la propuneri. Cetăţenii care au participat la sesiunea plenară şi-au exprimat, de asemenea, poziţia cu privire la aceste propuneri.
Conferinţa privind viitorul Europei se va încheia oficial la 9 mai – Ziua Europei – la Strasbourg, când copreşedinţii Comitetului executiv al conferinţei vor prezenta preşedinţilor Parlamentului European, Consiliului şi Comisiei un raport final cu aceste propuneri. Cele trei instituţii vor examina apoi modalităţile de a întreprinde cu eficacitate acţiuni ulterioare pe marginea acestor propuneri, fiecare în sfera sa de competenţă şi în conformitate cu tratatele.