Distinsa doamnă Vera Dan ne oferă cel mai bun subiect, ceva special, de pus la inimă, ori lângă suflet, cum preferaţi fiecare dintre dumneavoastră. Doamna Vera Dan, cea pentru care arta e ca şi …respiraţia. Să o cunoaştem deci, prin intermediul unui dialog introductiv. Apoi, vă rezerv marea bucurie de a vedea nişte tablouri speciale. Toate, evident, poartă semnătura sa…
Vă rugăm să vă prezentaţi.
Sunt Vera Dan, născută la Cluj-Napoca,visual artist. Am absolvit Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca, secţia Pedagogia Artelor, cu calificativul Magna Cumm Laudae. Pentru mine, arta e ca şi cum respir.
Cum a fost în anul 2021?
Anul 2021 pandemic pentru mine a fost foarte bun, am muncit, am pictat, am modelat în lut, am desenat, nu m-am „plictisit”. Desigur, m-am ocupat şi de familie, normal. În anul 2021 am participat la trei evenimente expoziţionale; la Madrid la EKA&Moor Gallery (februarie) cu două lucrări, apoi la Cultural Event Roumanian Artistis in Itali, la D’E.M. Venice Art Gallery.(mai), iar apoi, în iunie, am primit Premiul juriului la Expoziţia internaţională Calea suferinţei, din ca-drul celei de a XI- a ediţii a Festivalului int.ARTE, organizată la Muzeul Municipal Regina Maria cu lucrarea Requiem.
Felicitări! Ce ne puteţi spune despre 2022?
Anul 2022… Acum este în desfăşurare un festival de artă in Italia, cu tema „Război şi Pace”. Este o temă actuală, tristă, dar pentru mine, ca artist, este o provocare, noi avem puterea de a exprima, prin imagini, bucuria, tristeţea, diferite trăiri. Perioada aceasta trebuie imortalizată, o trăim, o simţim, aşa am lucrat şi pe tema pandemică. Am trăit în ultimii ani evenimente unice mondiale în care cel puţin eu m-am simţit atât de MICĂ. Lumea se schimbă, nu-mi dau seama, dar ştiu că ARTA mea şi arta în general trebuie să meargă mai departe. Toate ARTELE unesc, aşa văd eu lumea artelor, toţi avem diferite talente, muncim, trăim prin ea şi menirea noastră e să o DĂM cu DRAG mai departe, să lăsăm ceva în urmă.
Mare adevăr aţi spus. Despre saltul fantastic de la armonia cromatică, la armoniile sonore sperăm că vă dăm detalii într-un episod următor.
Concluzia?! Am descoperit un artist aparte. Mai bine zis, o parte a profilului său cultural. Am văzut tablouri încântătoare.
Aristotel BUNESCU https://agentiadepresaculturalasisportiva.wordpress.com