• Două vase din bronz depuse ritualic cu o vechime de peste 3000 de ani au fost descoperite în Sângeorzu Nou (jud. Bistriţa Năsăud)
Pe 6 decembrie 2020, Ovidiu Mihalca, un pasionat de istorie şi deţinător autorizat al unui detector de metale încă din anul 2019, a descoperit întâmplător două vase din bronz cu o vechime de peste 3000 de ani, probabil depuse în mod ritualic. Acestea prezintă ornamentaţii specifice finalului epocii bronzului. Descoperirea am făcut-o în satul Sângeorzu Nou, comuna Lechinţa, jud. Bistriţa Năsăud, pe panta unui deal, la o adâncime de aproximativ 10-15cm. Probabil în urmă cu ceva timp a avut loc în zonă o alunecare de teren. Importanţa acestei descoperiri este dată în primul rând de starea bună de conservare a vaselor din bronz şi de ornamentaţie, care pare diferită faţă de celelalte cunoscute deja. Vasele au ajuns la specialişti şi vor fi restaurate, urmând ca să fie disponibile publicului cel mai probabil la Complexul Muzeal Bistriţa Năsăud.
Localitatea Sângeorzu Nou este situată în partea de sud a judeţului Bistriţa-Năsăud. Principala cale de acces este drumul judeţean care face legătura între Lechinţa şi Budeşti. Prima atestare documentară este din anul 1320; aici se află o biserică evanghelică din secolul XV. Această descoperire arheologică „împinge” istoria acestor meleaguri cu câteva mii de ani mai în trecut, respectiv în epoca bronzului. Epoca bronzului în România este o perioadă din preistoria acestei ţări împărţită în Epoca bronzului timpuriu (circa 3.500-2.200 î.Hr.), Epoca bronzului mijlociu (circa 2.200 – 1.600/1.500 î.Hr.) şi Epoca bronzului târziu (circa 1.600/1.500 – 1.100 î.Hr.). Astfel putem declara că avem „un semnal” de la strămoşi de acum 4000 sau 3000 şi ceva de ani, funcţie de perioada aleasă de specialiştii care studiază vasele nou descoperite. Ca simbolistică, aceste vase cu două toarte (luate de pe foc cu două mâini, sau în tandem cu o altă persoană) oferă semnul dublei conduceri (ca şi securea dublă a lui Zalmoxis), a existenţei a două tărâmuri (două lumi), a două sensuri (stânga – dreapta), a două jumătăţi adunate spre a fi un întreg. Cele două vase se constituie într-un „set” (o pereche), unul fiind mai mare, iar celălalt mai mic. Cel mic este aşezat în interiorul celui mare, care îl şi cuprinde astfel… (George V. GRIGORE)
Surse: bistriteanul.ro; observatornews.ro; wikipedia.org