• Universitatea Spiru Haret a fost prezentă, atât la dezbaterile în plen, cât şi la atelierele de lucru dedicate ecosistemelor inovative dezvoltate şi coordonate de universităţi, prezentând pe larg experienţa centrului USH Pro Business, specializat în interacţiuni cu mediul de afaceri pentru susţinerea inovării.
În cadrul Conferinţei Driving Innovation in Europe’s Universities (11-12 aprilie 2019, Paris), organizată de Asociaţia Universităţilor Europene (European University Association – EUA) şi dedicată promovării inovării în Europa, dezbaterile şi intervenţiile personalităţilor prezente din mediul academic şi factorilor de decizie ai Uniunii Europene au evidenţiat rolul esenţial al universităţilor în asigurarea competitivităţii şi prosperităţii europene, în contextul în care, pe alte continente (Asia, America Nord şi Australia) se constată o amplificare a implicării universităţilor în reţelele şi ecosistemele de inovare. Cele mai reprezentative universităţi europene prezente la dezbateri şi-au focalizat atenţia pe modalităţile concrete în care acestea se integrează în ecosistemele inovative la nivel naţional, regional şi internaţional. Au fost puse în evidenţă instrumente, mecanisme, strategii şi practici niversitare care să ajute universităţile să se inspire una de la alta dar şi să formeze alianţe în inovare, care să depăşească cadrul strict naţional în care o parte dintre universităţi sunt încă cantonate.
Un impediment ades evocat în creşterea rolului universităţilor în inovare a fost rigiditatea reglementărilor naţionale şi lipsa unei autonomii universitare avansate, care să permită acestora adaptarea rapidă a serviciilor educaţionale şi de cercetare la nevoile de susţinere a inovării şi antreprenoriatului.
De asemenea, s-a menţionat rolul central al universităţilor în noul program de cercetare Horizon Europe care se elaborează în prezent.
În cadrul dezbaterilor, Universitatea Spiru Haret a fost prezentă, atât la dezbaterile în plen, cât şi la atelierele de lucru dedicate ecosistemelor inovative dezvoltate şi coordonate de universităţi, prezentând pe larg experienţa centrului USH Pro Business, specializat în interacţiuni cu mediul de afaceri pentru susţinerea inovării.
Am constatat că suntem în linie cu ceea ce marile universităţi europene înţeleg în a dezvolta prin ecosisteme inovative şi parteneriate de inovare şi că, în anumite privinţe, experienţa noastră de implicare în clustere, în asociaţii profesionale cu rol de inovare, în centre de internaţionalizare a afacerilor sau de digitalizare a fost apreciată de alte universităţi şi experţii prezenţi. Mai mult, am stabilit legături excelente cu alte universităţi. Nu în ultimul rând, am adus în discuţie şi implicarea noastră la nivel macro-regional, în SUERD, ceea ce a lăsat o bună impresie. – a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, prorector Universitatea Spiru Haret, director general USH Pro Business.
În contextul conferinţei, a fost ales un nou preşedinte al asociaţiei, domnul Michael B. Murphy, profesor la Universitatea Cork, Irlanda, care a declarat că are în vedere ca prioritate a mandatului său creşterea rolului universităţilor în inovarea europeană şi susţinerea dezvoltării de consorţii universitare. În viziunea sa şi a liderilor EUA, cunoaşterea inovativă trebuie să fie noua amprentă a universităţilor în ecosistemele de inovare, nu numai prin aplicarea noilor tehnologii, dar şi prin înţelegerea şi difuzarea avantajelor sociale ale acestora concomitent cu cercetarea posibilelor implicaţii negative, mai puţin cercetate de mediul antreprenorial. Un important aport al EUA în acest sens este ideea de cercetare a aspectelor etice legate de inteligenţa artificială. (USH Pro Business – Evenimente, Comunicare şi Internaţionalizare; www.ushprobusiness.ro)