„De la începuturi, întreaga „comunitate de viaţă şi de concepţie” (Dimitrie Gusti), care s-a construit în jurul Fundaţiei România de Mâine şi al Universităţii Spiru Haret, ulterior şi al SC Mass-Media România de Mâine şi Asociaţiei Societatea Naţională Spiru Haret pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, avându-l ca lider incontestabil, adevărat, modern, pe prof. univ. Aurelian Gh. Bondrea, a fost stimulată să gândească liber, să fie creativă, să inoveze, să nu facă lucruri mici, să realizeze zilnic lucruri remarcabile, să creadă în forţele proprii şi să fie unită. De la constituire, Fundaţia România de Mâine şi Universitatea Spiru Haret au fost veritabili agenţi ai schimbării, acţionând permanent şi consecvent pentru promovarea şi susţinerea noului, a meritocraţiei, a pluralismului, creativităţii şi onestităţii. Şi aceasta, în condiţiile în care, în ultimul sfert de secol, s-a manifestat, implicit, un consens reflectând filosofia de tipul „este nevoie de stabilitate, nu de schimbare”. Iar această filosofie s-a regăsit şi în sferele educaţiei, cercetării ştiinţifice, culturii. S-a clamat continuu nevoia de reforme profunde, de schimbare în aceste domenii, dar rezultatele nu au fost nici pe departe cele aşteptate de societate.” („Triumful unui ideal. 25 de ani de la înfiinţarea Fundaţiei România de Mâine şi a Universităţii Spiru Haret”)
• „(…)Este un spirit foarte dinamic în cadrul Universităţii. Conducerea universităţii are o viziune clară asupra viitorului universităţii, are idei inovatoare şi o puternică configuraţie pentru dezvoltarea regională. Este important să susţineţi echipa didactică şi administrativă pentru a obţine experienţe internaţionale şi o educaţie ulterioară (digitală).
Cu toate acestea, în ultimii 5 ani, Universitatea a făcut în mod continuu o dezvoltare foarte bună (în ciuda scăderii studenţilor la nivel naţional), cu un sistem de guvernanţă intern puternic, bazat pe priorităţi strategice şi pe managementul profesional al resurselor umane, susţinând calitatea educaţiei şi extinzând activităţile de cercetare. Relaţia lor cu comunitatea de afaceri din regiune are o importanţă strategică pentru dezvoltarea universităţii şi face parte din angajamentul lor de a servi interesul public. Acest lucru este de fapt foarte puternic arătat prin intermediul entităţilor Universităţii Spiru Haret ca personalitate juridică distinctă, care fac parte din spaţiul academic al USH şi care, în funcţie de obiectul lor de activitate, pot fi şi sunt implicaţi în educaţie, implementarea activităţilor de cercetare ştiinţifică, contribuind la creşterea vizibilităţii naţionale / internaţionale a rezultatelor obţinute şi aduce împreună studenţi şi personal didactic cu profesionişti. Vă sugerez ca acreditarea instituţională a Universităţii Spiru Haret Bucureşti să fie cu o evaluare cât mai înaltă posibil.” ( martie 2018 – http://arhiva.aracis.ro/uploads/media/ RaportEvStrain_REF3.pdf) (Prof. dr. Norbert Grünwald, Hochschule Wismar University of Applied Sciences, Technology, Business and Design Faculty of Engineering, Director Robert- Schmidt-Institute)
• Sanctitatea Sa Papa Paul al II-lea, primind titlul de Doctor Honoris causa al Universităţii Spiru Haret, conferit la 16 octombrie 2003, consemna, între altele, în scrisoarea sa de acceptare: „Lumea universitară a ocupat întotdeauna un loc privilegiat în activitatea mea pastorală. Sunt foarte fericit că am primit un titlu atât de important chiar din partea unei universităţi din Europa de Est, dintr-o ţară pe care, în timpul pontificatului meu, am avut plăcerea să o văd ieşind din întunericul asupririi şi îndreptându-se pe calea libertăţii. În realitate, numai o autentică pregătire culturală poate garanta calea spre progres, deoarece adevărul – căutat, cunoscut şi pus în practică – eliberează cu adevărat şi integral fiinţa umană.”
• Prof. Steve Keen, de la Şcoala de Economie, Politică&Istorie, Universitatea Kingston din Londra, în urma vizitei sale în România, în aprilie 2015, a elaborat un Raport cu privire la Universitatea Spiru Haret. Concluzia: Pe scurt, am fost foarte impresionat de Universitatea Spiru Haret şi aş recomanda-o din toată inima oricărui student în căutarea unei experienţe educaţionale peste hotare şi oricărui membru al personalului interesat de programe de schimb sau de un an sabatic. Singurul inconvenient este acela că studenţii şi profesorii care vin să studieze/predea temporara aici nu vor fi foarte încântaţi să se întoarcă în instituţiile lor, când se încheie perioada în care vor sta la Universitatea Spiru Haret.
• „Conducerea Universităţii Spiru Haret creează o schimbare uriaşă în educaţie, atât în România, cât şi în Europa. (…) Am constatat, am aflat că la Universitatea Spiru Haret s-a întâmplat ceva: aţi reuşit să puneţi la punct un mod de a face educaţie pe care am vrea să-l înţelegem şi să-l învăţăm şi noi. (…) Ce vrem să mai învăţăm de la dumneavoastră este cum putem să folosim mijloacele de tehnologie modernă, însemnând calculator, televiziune, radio, ca să ne facem mai bine înţeleşi şi să avem un mod mai bun de a face educaţie.” (dr. Rafael Campos HERNANDEZ, director al Aliat Universidades, Mexic, septembrie 2010)
• „În primul rând, daţi-mi voie să vă spun cât de onorat sunt pentru faptul că această renumită universitate a luat decizia de a-mi conferi acest prestigios doctorat de onoare. Trebuie să mărturisesc cât sunt de îndatorat de a mă afla în compania a doi iluştri şi foarte cunoscuţi posesori ai acestui titlu. Urmând unor personalităţi atât de proeminente ca Papa Ioan Paul al II-lea şi fostul preşedinte, Ion Iliescu, mă simt nevrednic de o asemenea vecinătate. Este motivul pentru care accept această vecinătate academică, nu numai cu recunoştinţă, dar, de asemenea, cu modestie. (…) Încă o dată îmi exprim mulţumirile tuturor celor care mi-au făcut această mare onoare, de a-mi acorda titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Spiru Haret. Închei cu ceea ce sper să fie realizarea unui vis personal: o creaţie arhitecturală sustenabilă orientată către natură, în măsură să farmece, plină de poezie. O arhitectură în care podeaua este pământul, zidurile sunt vânturile, iar acoperişul este cerul.” (Acad. arhitect Richard ENGLAND, Doctor Honoris Causaal Universităţii Spiru Haret)
• Universitatea Spiru Haret semnează, în anul 2005, cu Biroul din România al Fujitsu Siemens Computers un contract pentru achiziţia a 1000 PC-uri, de ultimă generaţie, în valoare de peste 1 milion de euro, destinate instruirii şi evaluării studenţilor. S-a optat pentru o configuraţie cu procesor 300 Intel, monitor TFT de 17” şi pentru un brand care să reprezinte calitate şi fiabilitate.
• Între Universitatea Spiru Haret şi Blackboard International B.V. se semnează în anul 2006, contractul de obţinere a licenţei Blackboard, de asigurare a serviciilor de specialitate de către experţii marii companii americane, pentru e-learning, sistem de învăţare şi evaluare a studenţilor universităţii haretiste. • Universitatea Spiru Haret, cu asistenţă şi îndrumare de la Blackboard, îşi creează propria infrastructură – sistemul hardware, mediul de software şi instruirea teoretică şi practică a propriului personal – pentru Blackboard Learning System personalizat, asigurând, astfel, funcţionarea sistemului Blackboard de la sediul din Bucureşti al instituţiei de învăţământ superior haretiste. • Preşedintele Consiliului de Administraţie al Blackboard Inc., Judi K. Verses, şi-a exprimat satisfacţia pentru ridicarea colaborării cu Universitatea Spiru Haret la rangul de parteneriat. „Povestea Universităţii Spiru Haret şi a misiunii sale de a educa tineretul pentru a-l ajuta să clădească economia României a constituit pentru mine o sursă de inspiraţie. Încă o dată mulţumesc pentru invitaţie şi transmiteţi urările mele de bine profesorului Bondrea. Domnia Sa este o persoană de excepţie şi timpul pe care l-am petrecut în prezenţa Sa a fost între momentele de referinţă ale mandatului meu la Blackboard.” ( Judy VERSES, preşedintele Consiliului de Administraţie al Blackboard Inc., 2011)
• Doresc ca studenţii acestei tinere universităţi, pe care am descoperit-o cu mare plăcere, să aibă posibilitatea să urmeze cursuri care să corespundă vocaţiei lor, curiozităţii faţă de lumea înconjurătoare, dragostei lor pentru cunoştinţele fundamentale, care garantează demnitatea speciei noastre, şi, în special, doresc ca ei să nu uite niciodată, oricare ar fi specializarea lor, să-şi apere romanitatea. (Prof.univ.dr. Amr H. IBRAHIM, Universitatea Franche- Comté şi Paris-Sorbonne, 26 februarie 2011).
• Numeroşii oaspeţi ai Universităţii Spiru Haret au remarcat mediul intelectual de aleasă ţinută şi faptul că aceasta reprezintă un punct de reper semnificativ în competiţia universitară pentru modernizarea procesului de învăţământ.
• În data de 10 februarie 2014, Universitatea Spiru Haret a încheiat un contract de colaborare internaţională cu Istanbul Aydin University, cea mai mare universitate privată din Turcia. De asemenea, Universitatea Spiru Haret a acceptat să devină membru EURAS – Uniunea Euro-Asiatică a Universităţilor şi instituţiilor academice. Prin colaborarea cu Istanbul Aydin University şi afilierea la EURAS, Universitatea Spiru Haret contribuie la creşterea şanselor de colaborare ştiinţifică şi publicistică a cadrelor didactice, la motivarea pentru perfecţionare şi excelenţă în activitatea didactică şi de cercetare, la accelerarea participării la schimburile inter-universitare, la creşterea schimbului de studenţi prin programele Erasmus Plus.
• Marţi, 3 martie 2015, la Bruxelles, în cadrul conferinţei10 ani de angajament pentru condiţii mai bune de muncă pentru cercetători, găzduită de Comisia Europeană, care a sărbătorit crearea unei pieţe a muncii atractive, deschise şi durabile pentru cercetătorii din Europa, Universitatea Spiru Haret a primit Premiul HR Excelenţă în Cercetare pentru punerea în aplicare a Cartei Europene a Cercetătorilor şi a Codului de Conduită în Recrutarea Cercetătorilor, pentru efortul de a crea condiţii de muncă atractive pentru cercetători.
• Universitatea Spiru Haret a fost prima universitate din România care a fost recompensată, în 2013, pentru eforturile sale în această direcţie, cu dreptul de a folosi logo-ul HR Excellence in Research.
• În anul 2015, Universitatea Spiru Haret a încheiat un parteneriat cu Universitatea Al-Isra din Amann, una dintre cele mai mari universităţi private din Iordania, cu o tradiţie de peste 30 de ani. O delegaţie oficială a Universităţii Al-Isra, condusă de preşedintele Maher Fathi Al-Ghalayini, a fost primită de conducerea Universităţii Spiru Haret, în frunte cu conf. univ. dr. Aurelian A. Bondrea, rectorul USH. La primire a participat şi Excelenţa Sa domnul Saker Malkawi, Ambasadorul regatului Haşemid al Iordaniei la Bucureşti, care a subliniat importanţa colaborării dintre cele două universităţi.
• Universitatea Spiru Haret, membră a Asociaţiei Internaţionale a Universităţilor (I.A.U.), a fost invitată la a 91-a întâlnire a Consiliului American al Educaţiei (A.C.E.)
• Între 6 şi 9 martie 2010, preşedintele şi rectorul Universităţii Spiru Haret, profesorul universitar doctor Aurelian Gh. Bondrea, a luat parte, în fruntea unei delegaţii, la invitaţia doamnei dr. Molly Corbett Broad, preşedintele ACE, la lucrările celei de a 92-a întruniri a Consiliului American de Educaţie (ACE), lucrări desfăşurate sub genericul Întâmpinăm provocările împreună. Delegaţia Universităţii Spiru Haret a participat la lucrările în plen şi pe ateliere. Preocupările responsabililor învăţământului superior din statul ale cărui universităţi se află în topul mondial sunt valabile pentru toate sistemele de învăţământ din lume.
• Pentru rezultatele sale pe plan educaţional internaţional, Universitatea Spiru Haret a primit, din partea Uniunii Europene, Charta ERASMUS pentru educaţie universitară pentru perioada 2014-2020.
• Universitatea Spiru Haret este membră a Asociaţiei Europene a Coordonatorilor Erasmus – EAEC, (organizaţie care astăzi reuneşte peste 140 de membri) şi a Asociaţiei Europene de Consiliere în Carieră – EACG. La Adunarea generală a AEEC desfăşurată în perioada 27 aprilie – 1 mai 2011 la Atena, în cadrul Conferinţei coordonatorilor Erasmus şi Târgului de experienţă în educaţie ERACON 2011, prof.univ.dr. Gheorghe Duda a fost ales pentru prima dată în Consiliul de conducere al Asociaţiei Europene a Coordonatorilor Erasmus şi reales la următoarele adunări.
• În octombrie 2009, la Novi-Sad, Serbia, Universitatea Spiru Haret a fost invitată să devină membru al Alliance of Central Eastern European Universities – ACEU. Reprezentanta Universităţii Spiru Haret, prof.univ.dr. Manuela Epure, a fost aleasă vicepreşedinte al ACEU.
În mai 2010, la Universitatea EDUCONS, Sremska Kamenica, Novi Sad, a avut loc primul simpozion organizat de ACEU – Afaceri economice în tranziţie.
• Numeroşi au fost oaspeţii în cadrul diverselor proiecte iniţiate de Universitatea Spiru Haret! Conferinţa internaţională O aventură intelectuală – construcţia ethno – psihiatriei în Franţa din 1980 până în zilele noastre. Georges Devrereux – românul ( 5 mai 2015) a fost susţinută de profesor emerit Tobie Nathan, Universitatea Paris 8, alături de visiting prof.dr. Irena Talaban, Universitatea Catolică din Lille, Sanda Lepoiev – preşedintele Asociaţiei Române de psihoterapie Psihanalitică, Vera Şandor – psihanalist şi fondatorul Fundaţiei Generaţia, lect.dr. Rodica Matei – vicepreşedinte Societatea Română de Psihanaliză, în cadrul proiectului Vectori actuali în educaţie. Evenimentul a restituit personalitatea unui „erou naţional”, după cum prof. Tobie Nathan l-a numit pe maestrul său, Georges Devrereux, nedrept de puţin cunoscut şi recunoscut în România pentru contribuţia sa fundamental în câmpul ştiinţei.
• În clasamentul UniRank, anul 2021 şi anul 2022, Universitatea Spiru Haret este în fruntea instituţiilor particulare de învăţământ superior din România şi pe locul 18 din cele 78 de universităţi româneşti. (https://www.4icu.org/ro/). Obiectivul acestui clasament a fost de a genera un top al universităţilor de vârf din România pe baza unor informaţii colectate nu direct de la instituţii, ci din surse independente. Pe pagina Universităţii Spiru Haret de pe site-ul clasamentului UniRank sunt furnizate date despre istoria instituţiei, acreditare, afilieri, structura academică.
• De-a lungul timpului, Universitatea Spiru Haret a fost vizitată de numeroase personalităţi marcante din toată lumea, dintre care amintim, cronologic: • profesor Tomio Sato,Japonia • profesor Juergen Erfurt, Universitatea JW Goethe, Germania • profesorii Yasuhito Doi şi Noriyoshi Miyamoto, Japonia • istoricul francez Alain Ruze • profesor Laurent Mace, directorul Departamentului de Studii Fundamentale al Centrului de Studii Europene de la Strasbourg şi profesor Roger-Francois Gauthier, membru al Centrului de Studii Europene şi inspector general în Ministerul Educaţiei Naţionale al Franţei • Anna Lawrence, cercetător ştiinţific la Universitatea Oxford, Marea Britanie • profesor Luis Garcia Jambrina, Universitatea din Salamanca • profesor Hans-Jurgen Weissbach, sociolog la Universitatea de ştiinţe aplicate din Frankfurt-Germania, director al Institutului de Antreprenoriat al Universităţii • dr. Francisco Toledo Lobo, Rectorul Universităţii Jaume I din Castellon, Spania • profesor arhitect Valerio Olgiati, Accademia di Architectura Mendrisio, Elveţia • Excelenţa Sa, doamna Elsa Papadimitriou, prim-vicepreşedinte al Parlamentului Greciei • profesor Jean-Marc Defays, directorul Institutului Superior de Limbi Străine din Liege, Belgia • dr. Scott Hinkle, Clinical Training Coordinate for NBCC International • profesor Vladimir Iliescu, Universitatea Tehnică Rhineland-Westfalia • profesor Hüseyin Ureten, Universitatea Adnan Menderes, Turcia • profesor Marcello Silvestrini, Universitatea pentru Străini din Perugia, Italia • profesor Céline Vietmann, Institutul Superior de Limbi Străine din Liege • profesor arhitect Elia Zenghelis, Belgia • profesor Steve Keen, Universitatea de Vest, Sydney, Australia • profesor Paddy Gray, Universitatea din Ulster, Irlanda • dr. Rafael Campos Hernández, director Aliat Universidades, Mexic • arhitecţii Ueli Brauen şi Doris Walchli • academician,profesor arhitect Richard England.
• În calitatea sa de membru al Alianţei Universităţilor din Ţările Central şi Est Europene – ACEU, în noiembrie 2012, Universitatea Spiru Haret a organizat şi a fost gazda celui de-al treilea Congres al rectorilor ACEU. Au participat rectori, prorectori ai universităţilor membre şi preşedinţii, vicepreşedinţii şi secretarul general al ACEU.
• Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Ştiinţe Economice, Constanţa, în colaborare cu Universitatea de Stat din Michigan, SUA, Colegiul de Drept, a organizat, începând cu anul 2011, şapte ediţii ale Conferinţei Internaţionale Drept şi Ordine Socială/ Law and Social Order. La toate ediţiile a participat Frank S. Ravitch, profesor de Drept şi şef al catedrei de Drept şi Religie Walter H. Stowers din cadrul Şcolii de Drept a Universităţii de Stat din Michigan.
• Septembrie 2022. Universitatea Spiru Haret, prin conf.univ.dr. Ioana Voloacă, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale Spiru Haret pentru Educaţie Ştiinţă şi Cultură, a semnat Magna Charta Universitatum2020. Universitatea Spiru Haret este semnatară a MCU din anul 2005.
• Directorul Biroului pentru Europa Centrală şi Orientală al Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), profesorul Mohamed Ketata, a fost oaspetele Universităţii Spiru Haret, în luna decembrie 2017. Cu o vastă experienţă universitară, specialist de carieră internaţională, directorul general al AUF, profesorul universitar Mohamed Ketata (Departement de Genie Electrique et Informatique Industrielle) s-a remarcat ca membru al Consiliului Naţional al Universităţilor, director al Institutului Universitar de Tehnologie din Rouen, prim-vicepreşedinte al Universităţii din Rouen, preşedinte al Comisiei de specialişti Electronics&Systems. Oaspetele a propus Universităţii Spiru Haret promovarea unui proiect de amploare – Francofonia în comunitatea haretistă, proiect prin care AUF să creeze o identitate proprie francofoniei şi să susţină activităţile francofone ale Universităţii Spiru Haret.
• Kent Thomas: Este de-a dreptul fascinant, aveţi resurse impresionante, iar facultăţile sunt de elită. Universitatea Spiru Haret a fost vizitată de o delegaţie a Universităţii din Missouri condusă de Kent Thomas, reprezentantul preşedintelui universităţii americane, şi de profesorul John Rose, specialist în studii strategice. Reprezentanţii americani şi-au exprimat dorinţa ca Universitatea din Missouri şi Universitatea Spiru Haret să dezvoltate un parteneriat internaţional concretizat prin şcoli de vară, schimb de studenţi, conferinţe şi proiecte comune de cercetare.