• Ca parte a Programului UE de screening pentru depistarea cancerului care urmează să fie prezentat în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului, Comisia prezintă o nouă abordare pentru a sprijini statele membre să amplifice screeningul pentru depistarea cancerului. Punând accentul pe depistarea cancerelor într-un stadiu incipient, obiectivul recomandării propuse este de a creşte numărul de screeninguri efectuate, de a viza mai multe grupuri-ţintă şi mai multe tipuri de cancer.
Această nouă abordare a UE, bazată pe cele mai recente evoluţii şi dovezi ştiinţifice disponibile, va sprijini statele membre să asigure faptul că 90 % din populaţia UE care se califică pentru screening vizând depistarea cancerului de sân, de col uterin şi colorectal va beneficia efectiv de un astfel de screening până în 2025. Noua recomandare extinde şi screeningul organizat pentru depistarea cancerului la nivel populaţional în sensul de a include cancerul pulmonar, de prostată şi, în anumite circumstanţe, cancerul gastric.
Recomandarea propusă introduce o nouă abordare la nivelul UE privind cele mai bune practici de îmbunătăţire a screeningului pentru depistarea cancerului, înlocuindu-o pe cea actuală, care este în vigoare de 20 ani şi care trebuie actualizată urgent. Propunerea este o iniţiativă emblematică a Planului european de luptă împotriva cancerului şi reflectă cele mai recente evoluţii şi dovezi ştiinţifice disponibile. Sprijinul financiar pentru punerea în aplicare a noilor recomandări este reprezentat de 38,5 milioane EUR angajate în cadrul programului EU4Health şi 60 de milioane EUR în cadrul programului Orizont Europa. În plus, Comisia va propune finanţare suplimentară vizând screeningul pentru depistarea cancerului din cadrul programului EU4Health pentru 2023. În plus, se poate acorda sprijin suplimentar din cadrul fondurilor europene regionale, de coeziune şi sociale.
Care sunt noutăţile?
Recomandarea vizează amplificarea screeningului pentru depistarea cancerului de sân, colorectal şi de col uterin pentru a atinge obiectivul stabilit în Planul european de luptă împotriva cancerului de a oferi, până în 2025, astfel de screeninguri la 90 % dintre cei care se califică. În plus, screeningul ţintit ar trebui extins la alte tipuri de cancer, în special la cancerul de prostată, pulmonar şi gastric.
Pentru a facilita screeninguri mai bine ţintite şi mai puţin invazive, recomandarea:
• extinde grupul-ţintă în cazul screeningului pentru depistarea cancerului de sân astfel încât să includă femeile cu vârsta cuprinsă între 45 şi 74 de ani (în comparaţie cu categoria de vârstă actuală, 50 – 69 de ani);
• îndeamnă ca testare vizând depistarea virusului papilomului uman (HPV) să vizeze femeile cu vârste cuprinse între 30 şi 65 de ani, o dată la 5 ani sau mai mult, pentru a depista virusul care creşte riscul de cancer de col uterin, ţinând seama de situaţia vaccinării împotriva HPV;
• îndeamnă ca triajul vizând depistarea cancerului colorectal la persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 74 de ani să fie efectuat prin testare imunochimică a materiilor fecale pentru a determina necesitatea potenţială de a efectua examinări de control prin endoscopie/colonoscopie.
Pe baza celor mai recente dovezi şi metode, recomandarea extinde screeningul organizat la alte trei tipuri de cancer:
• Testare vizând depistarea cancerului pulmonar la actualii mari fumători şi la foştii fumători cu vârste cuprinse între 50 şi 75 de ani.
• Testare vizând depistarea cancerului de prostată la bărbaţi cu vârste de până la 70 de ani pe baza testării vizând antigenul specific al prostatei şi a scanării imagistice prin rezonanţă magnetică (IRM) ca examinare de control.
• Screeningul pentru depistarea Helicobacter pylori şi supravegherea leziunilor gastrice precanceroase în locurile cu incidenţă mare a cancerului gastric şi cu rate mari ale mortalităţii.
Recomandarea acordă o atenţie deosebită accesului egal la screening, nevoilor anumitor grupuri socioeconomice, ale persoanelor cu handicap şi ale persoanelor care locuiesc în zone rurale sau îndepărtat, pentru ca screeningul pentru depistarea cancerului să devină o realitate în întreaga UE. De asemenea, este important ca procedurile de diagnostic, tratamentele, sprijinul psihologic şi îngrijirea postexternare să fie adecvate şi realizate la momentul oportun. Recomandarea introduce, în plus, o monitorizare sistematică periodică a programelor de screening, inclusiv a disparităţilor, prin intermediul Sistemului european de informaţii cu privire la cancer şi al Registrului privind inegalităţile în domeniul cancerului.
Pentru a sprijini punerea în aplicare, vor fi elaborate orientări ale UE privind screeningul vizând depistarea şi tratamentul cancerului, cu sprijin financiar din cadrul EU4Health în ceea ce priveşte cancerul pulmonar, de prostată şi gastric. Orientările existente ale UE privind cancerul de sân, colorectal şi de col uterin vor fi actualizate periodic.