• Comisia Europeană a lansat spaţiul european al datelor privind sănătatea (EHDS), unul dintre elementele constitutive centrale ale unei uniuni europene a sănătăţii puternice.
EHDS va ajuta UE să facă un uriaş pas înainte în ceea ce priveşte modul în care îngrijirile de sănătate sunt furnizate cetăţenilor din întreaga Europă. El le va permite cetăţenilor să îşi controleze şi să utilizeze datele privind sănătatea în ţara lor de origine sau în alte state membre. EHDS promovează o piaţă unică autentică pentru serviciile şi produsele digitale de sănătate şi oferă un cadru coerent, fiabil şi eficient pentru utilizarea datelor privind sănătatea pentru activităţi de cercetare, inovare, elaborare a politicilor şi de reglementare, asigurând respectarea deplină a standardelor ridicate ale UE de protecţie a datelor.
Cetăţenii îşi controlează propriile date privind sănătatea, în ţara lor de origine şi la nivel transfrontalier:
• Datorită EHDS, cetăţenii vor avea acces imediat, gratuit şi uşor la datele lor în format electronic. Ei pot partaja cu uşurinţă aceste date cu alţi profesionişti din domeniul sănătăţii în interiorul statelor membre şi la nivel transfrontalier, pentru a îmbunătăţi furnizarea de îngrijiri de sănătate. Cetăţenii vor avea acces deplin asupra datelor lor şi vor putea adăuga informaţii, rectifica date eronate, restricţiona accesul altor persoane şi obţine informaţii cu privire la modul în care sunt utilizate datele lor şi în ce scop.
• Statele membre se vor asigura că dosarele de sănătate ale pacienţilor, prescripţiile electronice, imaginile medicale şi rapoartele de imagistică medicală, rezultatele de laborator şi biletele de externare sunt eliberate şi acceptate într-un format european comun.
• Interoperabilitatea şi securitatea vor deveni cerinţe obligatorii. Producătorii de sisteme de evidenţă electronică a datelor privind sănă-tatea vor trebui să certifice respectarea acestor standarde.
• Pentru a garanta faptul că drepturile cetăţenilor sunt protejate, toate statele membre trebuie să desemneze autorităţi în domeniul sănătăţii digitale. Aceste autorităţi vor participa la o infrastructură digitală transfrontalieră (MyHealth@EU care va sprijini pacienţii să-şi partajeze datele la nivel transfrontalier.
Îmbunătăţirea utilizării datelor privind sănătatea pentru cercetare, inovare şi elaborarea politicilor:
• EHDS creează un cadru legal solid pentru utilizarea datelor privind sănătatea în scopuri de cercetare, inovare, sănătate publică, elaborarea politicilor şi reglementare. În condiţii stricte, cercetătorii, inovatorii, instituţiile publice sau întreprinderile din sectorul medical vor avea acces la cantităţi mari de date privind sănătatea de înaltă calitate, esenţiale pentru dezvoltarea unor tratamente, vaccinuri sau dispozitive medicale care vor salva vieţi omeneşti şi pentru asigurarea unui acces mai bun la îngrijiri de sănătate şi la sisteme de sănătate mai reziliente.
• Pentru a obţine acces la astfel de date, cercetătorii, întreprinderile sau instituţiile vor solicita o autorizaţie din partea organismului de acces la datele privind sănătatea, care urmează să fie înfiinţat în fiecare stat membru. Accesul va fi permis numai dacă datele solicitate sunt utilizate în scopuri specifice, în medii închise şi sigure şi fără a dezvălui identitatea persoanelor vizate. De asemenea, este strict interzisă utilizarea datelor pentru decizii care sunt în detrimentul persoanelor, cum ar fi elaborarea unor produse sau servicii dăunătoare sau majorarea unei prime de asigurare.
• Organismele de acces la datele privind sănătatea vor fi conectate la noua infrastructură descentralizată a UE pentru utilizare secundară (HealthData@EU), care va fi creată pentru a sprijini proiectele transfrontaliere.