• Volumul domnului Marian Oancea, Trancarpatia. Radiografia unei regiuni multietnice, Editura Eikon, 279 p., a fost lansat în luna septembrie, în prima zi a Festivalului Strada de C’Arte organizat de Biblioteca Centrală Universitară Carol I.
Cartea este structurată în cinci capitole: în primul, sunt prezentate evoluțiile istorice ale regiunii Transcarpatia, între reformele împărătesei Maria Tereza și formarea statului ucrainean, în cel de-al doilea, sunt prezentate aspectele geografice, economice și demografice ale regiunii Transcarpatia; în cel ce-al treilea, este prezentată situația minorităților din Transcarpatia după destrămarea Uniunii Sovietice. Autorul prezintă minoritățile maghiare și române, cea de-a treia renaștere culturală ruteană și problema recunoașterii minorității rutene de către statul ucrainean în comparație cu statele vecine. Tot în capitolul al treilea, autorul prezintă și problema separatismului rutean și maghiar în Transcarpatia; în capitolulul al patrulea este făcută o prezentare a maghiarilor, românilor și rutenilor, partide și organizații care reprezintă drepturile și interesele minorităților naționale; ultimul capitol prezintă cadrul legislativ care reglementează statutul minorităților naționale din Transcarpatia în Ucraina după destrămarea Uniunii Sovietice.
Concluziile din final sunt foarte bine structurate; ele cuprind studiul de teren și folosirea unor metode de lucru care n-au mai fost aplicate în cazul regiunii Transcarpatia. Bibliografia lucrării este foarte bogată: cărți, articole științifice, legi și rapoarte internaționale, articole de presă. În Anexe este prezentat un interviu realizat în orașul Ujgorod, Transcarpatia, Ucraina, la care au participat Renata Moish, de la Departamentul de Relații Externe, Investiții și Colaborare Transfrontalieră din cadrul Administrației de Stat a Regiunii Transcarpatia, și Elvira Chilaru, jurnalist emerit al Ucrainei, redactor-șef al emisiunilor în limba română din cadrul Filialei din Transcarpatia a CNTV, principala structură media pentru românii din Transcarpatia. Tot la Anexe este prezentat și statutul politic al regiunii Transcarpatia între anii 1867 și 2019, precum și distribuția populației în funcție de etnie, conform rezultatului Recensământului din 2001 în raioanele din regiunea Transcarpatia și orașele cu statut raional.
Cartea reprezintă o mare parte a tezei de doctorat a autorului Marian Oancea, care a efectuat mai multe vizite în Ucraina, și reprezintă o contribuție originală la problema studiată. (Maria Andreia FANEA)