Ziua Ilfovului
S-a hotărât ca Ziua Ilfovului să fie sărbătorită, pe 21 mai 2022, de Ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, patronii spirituali ai acestui județ, la Casa de Cultură Antim Ivireanu din Ghermănești – Snagov. Partenerii organizatori ai evenimentului, respectiv, Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Primăria Snagov și Primăria orașului Buftea, au adunat ca într-un buchet floral primăvăratic, muzică originală, dansuri tradiționale și acorduri populare de mare valoare artistică, care au constituit deliciul celor prezenți. Prezentarea evenimentului a fost făcută de actorul Teatrului de Revistă Constantin Tănase din Bucureşți, Nae Alexandru, care a introdus în scenă Taraful Ilfovului, dirijat de maestrul Cornel Turcitu, împreună cu solista de muzică populară Ingrid Boengiu și cunoscutul Alin Trocan, împreună cu cobza sa „vorbitoare”. A urmat ansamblul Doina Ilfovului, de la Centrul Cultural din Buftea, aflat sub coordonarea profesorului-coregraf Daniela Mândroc și a instructorului de dans Valentin Rogojinaru. Cunoscuta solistă de muzică populară Maria Dragomiroiu a ridicat ștacheta spectacolului, prin atmosferă și invitație la dans. Buna dispoziție a acaparat publicul, care a aplaudat frenetic, în picioare, acest spectacol minunat.
În număr mare, spectatorii, din Snagov, București sau din întreg județul Ilfov, au aplaudat momentele artistice, au solicitat şi primit autografe și fotografii de la artişti și s-au bucurat de ospitalitatea celor din Snagov, gazdele evenimentului.
Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale
Tot sâmbătă, 21 mai 2022, începând cu ora 9:00, la Liceul Tehnologic Barbu Stirbey Buftea, a avut loc etapa județeană a Olimpiadei Meșteșuguri Artistice Tradiționale din Ilfov, concurs înscris în Calendarul Activităților Educative Naționale 2022. Conform Calendarului, etapa națională a Olimpiadei Meșteșuguri Artistice Tradiționale, ediția XXV, se desfășoară în perioada 21-24 iulie 2022, la Sibiu. Participă copii cu vârste între 6 şi 18 ani, provenind din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară din școli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban.
Dintre cei aproximativ 100 de elevi, vor reprezenta județul Ilfov la etapa finală de la Sibiu, elevii care s-au evidențiat în urma probelor susținute la secţiunile: • Pictură pe sticlă/Pictură naivă • Pictură pe lemn/Tradiție bizantină • Pictură naivă/Tematică laică • Măști tradiționale • Cusături tradiționale • Gravură/Tematică religioasă • Ţesături • Obiecte decorative. Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov va susține participarea următorilor mici artiști: Maria Voicu (clasa a XI-a, din localitatea Chitila) – secțiunea pictură pe sticlă, și Andrada Matei (clasa a X–a, localitatea Chitila), la secțiunea pictură naivă. (George V. GRIGORE)