Salvăm Morile de Apă
Fiecare colţ de României are farmecul său specific. Ce poţi întâlni în Deltă nu poţi avea pe crestele montane ale Carpaţilor. Şi casele şi localităţile au specificitatea lor. Apoi, dacă în Dobrogea putem vedea (sau doar imagina) morile de vânt cu paletele lor gigantice, sus la munte, unde susură zeci de izvoare cristaline, sunt specifice morile de apă. Acum, când tehnologia şi supermarketul ne-au schimbat modul de viaţă existent de sute şi sute de ani, unele tradiţii şi obiceiuri au devenit vetuste, anoste sau inutile. Printre acestea şi morăritul tradiţional. Dacă pizza făcută la cuptor de lemne atrage clienţii, făina şi mălaiul făcute la o moară tradiţională rămân mărfuri anonime în spaţiul imens al pieţei actuale. Dar cum arhitectura satului tradiţional nu are farmec decât prin tradiţie, este bine să păstrăm ce avem, spre ştiinţa celor care vor veni.
Prin proiectul Salvăm Morile de Apă, Asociaţia Acasă în Banat adună zeci de voluntari din ţară pentru a readuce la strălucirea de odinioară zeci de mori de apă din Banatul Montan. Primele patru au fost renovate la Gârnic, în Caraş-Severin, cu ajutorul a peste 60 de voluntari. A fost gândit şi un traseu turistic ce cuprinde aceste frumoase şi interesante locuri.
După reuşita acestui proiect, Acasă în Banat a strigat iar adunarea şi de data aceasta s-a mers, aproape de sfârşitul lunii august, la Şopotu Vechi, tot în Caraş-Severin.
Înainte de a porni la acţiune, presa a fost anunţată: Ne pregătim pentru acţiunea de renovare a morilor de apă din Şopotu Vechi. Ne-am întâlnit cu autorităţile locale din comuna Dalboşeţ (de care aparţine satul Şopotu Vechi) şi am stabilit împreună câteva detalii ale acţiunii, începând cu perioada de desfăşurare: 21-23 august 2020. A urmat apoi o vizită la morile de apă din sat şi cu această ocazie am decis şi care vor fi cele renovate: Moara Pleşoanea, din zona centrală, şi morile Gheţara, Noua şi Ţigăneasca, din amonte de sat, au transmit reprezentanţii asociaţiei. Dacă vreţi să daţi o mână de ajutor pentru ca vechile mori să fie puse în valoare, tot ce trebuie să faceţi este să completaţi un formular existent pe net.
Astfel că Asociaţia Acasă în Banat, cunoscută nu numai pentru interesul manifestat faţă de patrimoniul bănăţean şi valorile satului tradiţional, ci şi pentru sprijinul concret pe care îl arată pentru salvarea acestuia, a făcut, la sfârşitul lunii august, împreună cu voluntari din întreaga ţară, dar şi cu localnici din satul cărăşean Şopotu Vechi, mai multe intervenţii de salvare a unui număr de cinci mori din cele 11 care există în sat, fiecare având o vechime de peste un veac.
Proiectul Salvăm morile de apă a fost lansat de Asociaţia Acasă în Banat, în parteneriat cu Fundaţia Orange, care finanţează proiectul, susţinând organizaţia cu 32.000 de lei, şi a reunit la Şopotu Vechi peste 60 de voluntari. Două mori din piatră şi două din lemn au fost complet refăcute, iar pentru Moara din Pietre s-au luat măsuri de conservare menite să oprească degradarea şi distrugerea ei totală. Timp de două zile, cu toţii au lucrat din greu şi au reuşit să schimbe două acoperişuri, au reparat pereţii de lemn, i-au refăcut pe cei din piatră şi au reparat fundaţia unei mori, au curăţat mecanismele morilor, au defrişat zona şi au repornit un canal colmatat, aşa încât toate morile sunt gata pentru a fi repuse în funcţiune şi a produce făină de cea mai bună calitate. Totodată, au fost montate indicatoare pentru a marca traseul turistic de aproximativ doi kilometri în care sunt incluse toate cele 11 mori de apă din Şopotu Vechi.
Preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat, Radu Trifan, spune că în cele două zile petrecute la Şopotu Vechi s-a lucrat în paralel pe patru şantiere: Fiecare moară de apă a avut propriile probleme, a fost nevoie să ne adaptăm şi să găsim soluţii cât se poate de practice şi de rapide, dar, la final, când ne-am tras sufletul, ne-am dat seama că a meritat. Comunitatea a fost foarte implicată şi suntem convinşi că se vor mândri din nou cu aceste mori de apă, că le vor păstra şi le vor folosi, astfel încât să nu se piardă acest meşteşug şi această făină minunată, măcinată la moara de apă.
Asociaţia Acasă în Banat a inventariat anul trecut 250 de mori de apă, un patrimoniu imens care poate fi exploatat turistic, ecologic şi gastronomic de către comunităţile locale. Planul de anul acesta include reabilitarea a zece mori din trei comunităţi ale Banatului de Munte, din localităţile Gârnic, Şopotu Vechi (comuna Dalboşeţ) şi Pârvova (comuna Lăpuşnicel), care vor măcina din nou, ca acum un secol, şi care, pe lângă rolul lor economic, vor fi şi destinaţii turistice şi vor susţine comunităţile locale în care trăiesc peste 1.500 de oameni.
Asemănător este proiectul Muzeul Oalelor de Pisc, al soţilor Scripcariu din Ilfov care doresc să reaprindă focul în cuptoarele olarilor de altădată, o tradiţie aproape uitată şi care merită a fi readusă la viaţă şi la adevărata sa valoare. Şi, de asemenea, trebuie să menţionez Ambulanţa pentru monumente, cu zecile obiective restaurate şi readuse la viaţă. Cinste şi onoare lor, salvatorii tradiţiilor şi ai monumentelor! (George V. GRIGORE)
Surse: expressdebanat.ro; stiridetrasilvania.ro; acasainbanat.ro; taramorilordeapa.ro; muzeulbanatuluimontan.ro