• 1873. Profesorul Basil Iorgulescu înfiinţează prima bibliotecă publică la Buzău. • 1893, 9 noiembrie. Biblioteca începe să funcţioneze cu denumirea de Biblioteca publică a Buzeului – Carol I. • 1932, 14 aprilie. Se înfiinţează Biblioteca Nicolae Iorga, ca bibliotecă a oraşului Buzău. • 1933. Biblioteca primeşte numele Alexandru Marghiloman şi va funcţiona până în 1939, când este închisă. • 1944, august. În urma retragerii armatelor germane şi a bombardamentelor, Palatul Comunal (unde erau depozitate cărţile si arhiva) este în parte distrus. Sunt recuperate doar aproximativ 800 de volume, ce formează fondul de carte al bibliotecii, cu un nou local în str. Victoriei nr. 37. • 1948. După epurarea tuturor cărţilor „burgheze” şi dispariţia definitivă a cărţilor donate de Alexandru Marghiloman, biblioteca se mută în str. Nae Stănescu nr. 48. • 1949. Biblioteca primeşte numele Al. Sahia şi se mută în bd. N. Bălcescu nr. 14 (vizavi de Palatul Telefoanelor) • 1951. Prin Hotărârea nr. 1542 a Consiliului de Miniştri privind măsurile ce trebuie luate pentru îmbunătăţirea activităţii bibliotecilor din Republica Populară Română, se înfiinţează Biblioteca Orăşenească Buzău, cu sediul în str. Unirii nr. 170, într-o casă naţionalizată. Cartea cu numărul de inventar 1 se află şi azi la Secţia împrumut adulţi. • 1973. În funcţie de schimbările administrativ-teritoriale, ea a fost, pe rând, bibliotecă regională, raională, municipală, iar din acest an, prin Decretul 703 a devenit bibliotecă judeţeană, for metodologic pentru toate bibliotecile din judeţ. • 1984, mai. În urma demolării clădirii din str. Unirii nr. 170, biblioteca îşi stabileşte sediul, pentru scurt timp, în bd. N. Bălcescu nr. 20 (actualmente Inspectoratul Şcolar Judeţean). • 1984, septembrie. Sediul Bibliotecii Judeţene se stabileşte definitiv pe strada Unirii nr. 140, într-un imobil de patrimoniu, construit în 1914 de arhitectul Cerchez. • 1991, 27 septembrie. Prin Decizia nr. 284 se acordă Bibliotecii Judeţene numele lui V. Voiculescu. • 2004, 5 ianuarie. Biblioteca lucrează în sistem informatizat. • 2019, 1 august. Biblioteca s-a mutat în Galeria Mall pe toată perioada procesului de reabilitare a clădirii instituţiei.
Iubitorii de lectură nu trebuie să-şi mai facă griji cu privire la posibilitatea contractării noului virus ca urmare a atingerii cărţilor împrumutate de la bibliotecă. Asta pentru că, toate cărţile vor fi dezinfectate cu un aparat de ozonificare. „După introducerea în aparatul de ozonificare, cărţile care vin de la cititori stau în carantină trei zile. Este vorba despre volumele de la secţiile Împrumut pentru Adulţi, Împrumut pentru Copii, Biblioteca Franceză şi cele de la Sala de Lectură. Aceeaşi procedură este aplicată şi DVD-urilor cu filme, muzică şi documentare, care pot fi împrumutate de la secţia Internet-Multimedia. Aparatul a fost primit ca donaţie de la firma care administrează centrul comercial”, apune Sorin Burlacu, directorul Bibliotecii Judeţene V. Voiculescu.
Imaginile spun mai mult decât mii de cuvinte! Aceşti copii vor iubi cartea, vor iubi biblioteca! Şi nu numai ei, ci toţi cei care îi trec pragul, pentru că aici, la Biblioteca Judeţeană Vasile Voiculescu din Buzău, imaginaţia, pasiunea şi seriozitatea îşi dau mâna şi inventează poveşti de succes. Numai în primele trei luni ale acestui an în pandemie,
s-au organizat sau sunt în curs de desfăşurare acţiuni instructive, educative şi distractive: Săptămâna lecturii şi cărţii pentru copii, Poveşti uitate ale copilăriei printre blocuri, Concursul de Cultură Generală pentru Elevi de Gimnaziu Isteţul Francofon, Întâlniri pe NeVe cu o carte, lansări de carte, prezentarea fondului de carte etc, etc. (M.V.I.)