O adevărată comoară a fost descoperită în pădurea din localitatea Padea, judeţul Dolj. Este vorba despre un tezaur monetar format din 1.200 de monede de argint din secolele II – III, ce au fost găsite de căutătorii de comori, posesori de detectoare de metale şi apoi predate conducerii Muzeului de Istorie din Craiova.
După ce tezaurul va fi evaluat, căutătorii de comori vor fi recompensaţi. Unul dintre căutătorii de comori, Florin Afumatu, este poliţist local în Hunedoara. După ce a urmărit pe postul de televiziune Descovery mai multe reportaje legate de căutătorii de comori, şi-a cumpărat şi el un asemenea detector şi s-a apucat de treabă. „M-am gândit să îmi iau şi eu detector şi la început mi-am luat unul mai ieftin, ca să învăţ. Apoi mi-am luat altul şi, alături de un alt căutător, am zis să mergem la mine la ţară”, spune cel care a descoperit monedele.
„Am avut un semnal acolo, după aceea mi-a arătat un năsturel de armată. Am săpat 20 de centimetri şi mi-a dat alt semnal. Am săpat alţi 30 de centimetri şi atunci detectorul mi-a dat semnal puternic. Atunci mi-am dat seama că e ceva”, spune cel de al doilea căutător.
Acest tezaur lămureşte traseul căilor comerciale din perioada aceea şi valoarea schimburilor ce aveau loc.
Cele 1.200 de monede au ajuns în patrimoniul Muzeului de Istorie din Craiova. După inventariere, curăţare şi conservare. tezaurul va fi expus iubitorilor de istorie şi pentru marele public. (George V. GRIGORE)
Surse: historia.ro; playtech.ro; tvr-craiova.ro; doljpress.ro