• La a IV-a ediţie a Galei Smart City Industry Awards a fost lansată Carta România 2030
Mă gândeam când şi ce ar putea uni din nou România după un set de două campanii electorale tensionate: europarlamentarele din mai şi prezidenţialele din noiembrie. Perspectiva părea şi mai sumbră pentru că tradiţionala strângere de mână a celui care a câştigat de cel care a pierdut, iniţiată în anul 1990 de Radu Câmpeanu, a lipsit în anul 2019.
Speranţa pentru un proiect de ţară capabil să ne aducă împreună, indiferent de modul cum am votat, ne-a oferit-o Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate, partener important al Universităţii Spiru Haret. La a IV-a ediţie a Galei Smart City Industry Awards, desfăşurată pe data de 12 decembrie 2019 la Palatul Parlamentului, au participat peste 400 dintre cei mai importanţi decidenţi ai industriei de specialitate. Au fost implicaţi în desfăşurarea evenimentului lideri ai unor comunităţi locale uniţi nu pe baza unor criterii politice, ci în funcţie de viziunea asupra viitorului.
Dacă vorbim de viitor, avem o certitudine: el aparţine tehnologiei. Esenţa progresului constă în promovarea tehnologiei. Una dintre direcţiile în care acţionează tehnologia este cea a oraşului inteligent, oraşul visurilor şi al speranţelor de mai bine ale oamenilor. Tehnologia a unit România la Gala din acest an a industriei smart city! Mai mult, a oferit o perspectivă pe termen mediu, un adevărat plan de ţară, exprimat prin Carta România 2030. Lansată cu această ocazie, Carta oferă un ghid flexibil şi perfectibil pe drumul către o viaţă la standardele secolului XXI. Toţi cei care am semnat-o ne-am gândit probabil la copiii noştri, cei care vor avea ocazia să trăiască efectiv în oraşul inteligent şi să simtă plăcerea de a visa spre noi orizonturi ale confortului.
Dezvoltarea în epoca tehnologiei are loc în principal pe bază de idei concretizate în proiecte de dezvoltare. Gala a dat un impuls „producţiei de idei” şi „ generatorului de proiecte”, specifice creativităţii umane. A fost organizată o competiţie de proiecte, iar la Gală au fost premiate cele mai bune dintre acestea. Astfel, Gala a reprezentat un moment de referinţă pentru stadiul actual de evoluţie a industriei smart city. Sperăm cu toţii ca premierea proiectelor să dea curaj factorilor de decizie şi vizionarilor.
Un eveniment are succes numai dacă este bine organizat. Domnul Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate, împreună cu echipa dedicată evenimentului, au fost la înălţime. Atmosfera, fondul muzical, prestigiul vorbitorilor, conţinutul mesajelor, acordarea premiilor de către persoane diferite, în principal dintre membrii juriului, sunt câteva dintre aspectele care au dat personalitate acestei ediţii a Galei Smart City Industry Awards.
Felicitări organizatorilor şi participanţilor! (Conf.univ.dr. Aurelian Virgil BĂLUŢĂ)