Utilizarea corectă a timpului liber oferă armonie și echilibru în viața oamenilor. Deși deseori idealizat, cercetările au arătat că timpul liber poate fi uneori nesănătos dacă nu este folosit corespunzător, deoarece contribuie la creșterea singurătății și poate crea dependențe în rândul copiilor, adolescenților și adulților. Perioada pandemiei a fost una în care a fost nevoie de adaptare și unul dintre subiectele la ordinea zilei a fost digitalizarea modului în care copiii învață. Sprijinul social acordat acestora din partea familiei, prietenilor și cunoscuților a fost și este un punct esențial în realizarea unei adaptări corespunzătoare vremurilor actuale. Pentru mulți copii, obținerea unui sprijin social adecvat a fost o provocare, ei găsindu-se în situația de a avea timp liber și a nu ști ce face cu el. Timpul liber al copiilor este folosit pentru joacă, vizionarea de filme, programe TV, desfășurarea de activități sociale, lectură, hobby etc. Este din ce în ce mai importantă formarea competenței de gestionare a timpului liber, educația pentru timp liber fiind o formă specializată a procesului educațional, care include mai multe domenii: cultural-artistic, turistic, social, economic etc. Educația pentru timp liber este cu atât mai importantă la copii atunci când părinții sunt plecați la muncă în străinătate, deoarece lipsa mamei și a tatălui îl lasă pe copil, fie cu sarcini suplimentare de îndeplinit în gospodărie, fie în fața unui timp pe care nu știe să îl gestioneze sau îl gestionează necorespunzător.
Activitățile de dezvoltare socio-comunitară din cadrul proiectului EduAcces – POCU/784/6/24/139601se concentrează pe găsirea de parteneri care să satisfacă nevoile copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, dintre care și nevoile de petrecere a timpului liber într-o manieră plăcută. Proiectul EduAcces a început în luna mai 2021 și are printre obiective oferirea de suport educațional Matematică-Informatică și suport psiho-social copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate. Activitățile cu impact direct asupra copiilor sunt completate de servicii de educație parentală acordată părinților rămași în țară sau aparținătorilor copiilor și activități de dezvoltare socio-comunitară – crearea unei rețele de parteneri care să susțină categoria defavorizată care este reprezentată în proiect.
În rețeaua partenerială EduAcces sunt realizate până în prezent 41 de parteneriate, 34 cu instituții de învățământ și 7 cu instituții cu atribuții la nivel județean, care pot sprijini copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate.
Dintre partenerii EduAcces care pot oferi servicii de petrecere a timpului liber amintim:
- Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu;
- Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sibiu;
- Teatrul pentru Copii și Tineret Gong Sibiu;
- Complexul Muzeal Național ASTRA;
- Asociația Județeană de Turism Sibiu.
Miercuri, 18.05.2022, a avut loc o activitate în parteneriat cu Teatrul pentru Copii și Tineret Gong. Copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate din Colegiului Tehnic August Treboniu Laurian și din Școala Gimnazială Georg Daniel Teutsch din Agnita au urmărit piesa Cei trei purceluși care, conform cadrelor didactice însoțitoare, „a surprins într-o manieră interactivă probleme financiare, ecologice și de sprijin emoțional, care au răspuns foarte bine nevoilor elevilor din acest proiect.” Această activitate completează obiectivele proiectului în ceea ce privește dezvoltarea abilităților emoționale și sociale ale elevilor, dar și realizarea de parteneriate funcționale între școală și comunitate: „ Copiii au urmărit piesa cu entuziasm, au aplaudat și s-au amuzat, având parte de trăiri frumoase”.
Datorită bucuriei pe care vizita la Sibiu a oferit-o copiilor din Agnita în cadrul proiectului, se vizează, atât continuarea activităților realizate în parteneriat cu Teatrul pentru Copii și Tineret Gong, cât și realizarea de activități și cu ceilalți parteneri din proiect.
Despre impactul activităților proiectului EduAcces se poate citi și pe site-ul proiectului în secțiunea testimoniale: https://eduacces.snsh.ro/testimoniale.
Activitățile proiectului EduAcces aferente Dezvoltării socio-comunitare – Dezvoltare de parteneriate între școli, autorități locale, instituții locale, ONG-uri și comunitate vor continua în luna iunie cu evenimente la care vor fi invitate instituții de învățământ și/sau organizații locale pentru a se realiza protocoale de aderare la rețeaua EduAcces.
Informații suplimentare despre evenimentele EduAcces pot fi consultate pe site-ul proiectului: http://eduacces.snsh.ro/ și pe rețelele de socializare:
Facebook: https://www.facebook.com/EduAcces-111786574472081
Twitter: https://twitter.com/AccesEdu.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Irina Elena ANDRONIE
expert organizare evenimente dezvoltare parteneriate EduAcces