•„Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti 2023” sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi al Preşedintelui Republicii Moldova
Pe 27 martie 2023 întreaga suflare românească a celebrat cea de-a 105-a aniversare a unirii Basarabiei cu România. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, când am sărbătorit şi Ziua Mondială a Teatrului, Preşedintele Klaus Iohannis a acordat Înaltul Patronaj pentru Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti, un proiect cultural care se va desfăşura la Chişinău (Republica Moldova) în perioada 14-25 septembrie 2023. Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti se bucură, de asemenea, de Înaltul Patronaj al Preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu.
Evenimentul, ajuns la cea de-a VIII-a ediţie, va fi organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, cu sprijinul Ministerului Culturii din România şi al Institutului Cultural Român. Acesta celebrează comuniunea de istorie, limbă, cultură şi aspiraţii europene dintre România şi Republica Moldova.
În contextul războiului declanşat în Ucraina şi a ameninţărilor la adresa democraţiei şi libertăţii venite din exterior, cultivarea prin artă a libertăţii de expresie şi de creaţie, a gândirii independente, a spiritului critic a devenit o prioritate. Oamenii de artă simt mai acut decât oricând imperativul de a menţine credinţa şi speranţa că viaţa merită trăită în libertate, că prin violenţă, ură, teroare, prin „mână de fier” şi agresiune militară nu poate fi construită o lume mai bună.
Acest regal teatral va aduce împreună teatre de pe ambele maluri ale Prutului. Este al treilea an consecutiv când Reuniunea Teatrelor Naţionale se bucură de onoarea Înaltului Patronaj Prezidenţial acordat de Preşedinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, şi de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, prin care se recunoaşte prioritatea instrumentelor paşnice, conciliatoare şi creatoare. Organizarea ediţiei din acest an este o reconfirmare a susţinerii oamenilor de cultură pentru decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană şi este un pas concret pe acest drum care s-a deschis.
Cultura, valorile europene, arta liberă şi imaginaţia creatoare sunt pilonii unirii. Teatrul ne adună într-o sală, în faţa unei scene pentru a împărtăşi liber şi creator emoţii, idei, opinii, pentru a transmite sentimentul de solidaritate şi speranţă.
În perioada 25-29 martie 2023, la Chişinău s-a desfăşurat cea de a IX-a ediţii a proiectului „Teatrul românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău”, la care au participat: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti şi Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.
Anul trecut, în perioada 15-28 septembrie 2022, la Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti ediţia a VII-a, care s-a desfăşurat sub genericul „ARTIŞTII PENTRU PACE, LIBERTATE, SPERANŢĂ”, au participat împreună, alături de teatrul gazdă – Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău –, 17 teatre de pe ambele maluri ale Prutului: Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Naţional „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti – Radio România, Teatrul de Stat Constanţa, precum şi teatrele din Republica Moldova: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Bălţi, Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Teatrul National „Eugene Ionesco”, Teatrul Naţional „Satiricus”, Teatrul „Luceafărul”, Teatrul „Alexei Mateevici”, „Teatrul Fără Nume” din Chişinău. În semn de solidaritate cu cetăţenii Ucrainei şi de afirmare a unor idealuri comune, în cadrul Reuniunii a participat Teatrul Naţional Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev”.
Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti ediţia a VIII-a este mai mult decât un festival teatral, este un spaţiu al contactelor între oameni de cultură şi spectatori, este un flux de energii artistice ce vine ca o alternativă la propaganda războiul, este un generator de idei şi creativitate, în care sunt încurajate dezbaterile libere, diversitatea de opinii, de forme şi de limbaje. Programul Reuniunii va fi unul dens, variat şi, fără îndoială, interesant. (George V. GRIGORE)
Surse: icr.ro; ipn.md;