• Arhitecta Maria DUDA, autoarea cărţii Experienţa urbană
Maria DUDA: Este vorba de colecţia de interviuri pe care le-am pornit în 2016 împreună cu Asociaţia BAZA – deschidem oraşul, în parteneriat cu Art Seven şi ulterior cu Radio Seven. Sunt interviuri cu tineri care activează oraşul, adică pun Bucureştiul în mişcare. Persoanele intervievate sunt nişte actori foarte importanţi în domeniile în care activează. Ne-am dorit să arătăm o frescă a Bucureştiului tânăr, mai exact a celor care au idei şi vise variate în ceea ce priveşte modul în care acest oraş ar putea să devină, dacă nu ideal, măcar propice. Am discutat cu antropologi, cu publicitari, cu actori, cu specialişti în istoria artei, activatori ai comunităţilor locale, adică membri ai grupurilor de iniţiativă şi mulţi alţii. Ceea ce îi leagă pe toţi este dragostea, pasiunea, dar şi lupta împotriva dificultăţilor ce planeză asupra oraşului.
Reporter: Credeţi că oraşul Bucureşti se va mai face bine?
Maria DUDA: Cred că oraşul este făcut din oameni. Ei sunt cei care trebuie să înţeleagă trecutul, să îl cunoască, să îşi dea seama de ceea ce doresc să facă şi să se apuce de treabă. Putem să salvăm oraşul Bucureşti, şi împreună, dar şi separat. Acesta este lucrul cel mai important: faptul că trebuie să ne asumăm o responsabilitate, că fiecare îşi are propriul rol. Nu trebuie să aşteptăm să fim salvaţi nici de Mesia, nici salvarea să vină din altă parte.
Robert TACHE director Radio Seven: E o poveste care durează de aproape trei ani. Colaborarea s-a materializat şi în aceste două volume, dar cred că mai există încă un volum şi jumătate. Este marele câştig al Radio Seven, când vine vorba de felul în care Bucureştii ar putea să arate şi pe care, uneori, uităm să îl vedem prin ochii unor oameni extrem de proaspeţi, ca aceia pe care îi aduce Maria Duda în emisiunea Experienţa urbană. Săptămânal are câte o ediţie fresh, ceea ce mă determină să cred că ar putea să fie mai multe volume, având în vedere că este work in progress, o poveste fără de sfârşit atâta timp cât emisiunea merge mai departe, iar oameni frumoşi ai Bucureştilor există…
• Dr. Petru Ciprian Bradu, autorul cărţii Ec(o)menia. Elemente de gândire economică din doctrina socială a Bisericii Catolice
Dr. Petru Ciprian Bradu: Pentru mine este o onoare, având în vedere că este prima mea lansare a unei cărţi în cadrul Târgului Gaudeamus. Auzisem multe lucruri frumoase despre acest târg şi chiar am sentimente de nevrednicie, fiindcă sunt prezent aici, cu această lansare.
Sunt recunoscător Editurii Fundaţiei România de Mâine pentru că a avut încre-dere în mine şi mi-a dat şansa să lansez cartea în cadrul târgului.
Reporter: Termenul de ec(om)enie vă aparţine?
Dr. Petru Ciprian BRADU: În cadrul lucrării mele doctorale, m-am gândit la acest termen încercând să fac o joncţiune între economie şi misiunea bisericii catolice. Un dialog între religie, domeniul social şi cel economic. Ulterior, în anul trei de doctorat, am descoperit că acest concept a mai fost folosit în 1993 de un economist brazilian. Cartea se adresează în primul rând unui public specializat, unui public avizat în domeniul economic. Aşa cum am spus, cartea are la bază lucrarea mea doctorală. Aşa se explică că am publicat cartea la Editura Fundaţiei România de Mâine, în cadrul unei colecţii dedicate problemelor economice fundamentale. Sunt absolvent al Universităţii Spiru Haret, Facultatea de Contabilitate şi Informatică de gestiune. Lucrarea mea de licenţă a fost sub coordonarea domnului profesor Aurelian Băluţă şi îi sunt recunoscător domnului profesor că m-a încurajat să mă ocup de partea economică, în paralel cu pregătirea mea în filosofie, în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi.
Conf. univ. dr. Aurelian BĂLUŢĂ: Domnul Petru Ciprian Bradu este un produs al şcolii româneşti, un produs aşa cum ar trebui să fie toţi absolvenţii şcolii româneşti. O sinteză a două instituţii: Universitatea Spiru Haret şi Academia de Studii Economice din Bucureşti. Atunci când două instituţii de învăţământ superior colaborează, avem rezultate frumoase. Petru Ciprian Bradu a făcut un program de masterat la A.S.E., apoi a urmat un doctorat în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi. După încheierea studiilor masterale şi doctorale, a revenit la Universitatea Spiru Haret pentru o colaborare, şi a scos această carte. Felicitări!
Prof. univ. dr. Alexandru TAŞNADI: Mă bucur că un economist tânăr a urmat această cale. Este foarte greu să te faci vizibil în acest domeniu, iar autorul a fost un bun învăţăcel. Ec(om)enia sugerează faptul că omul ar trebui să se afle în centrul economiei. Cu alte cuvinte, omul – înainte de profit! Lucru care se întâmplă în prezent, prin promovarea acestei culturi tehnocratice foarte puternice şi prin rolul corporaţiilor în lume. (Ciprian C. VASILESCU)