Anul de graţie 2020 are un debut foarte bun, în materie de subliniere a unor personalităţi care s-au remarcat, în mod special, în domeniul armoniilor cromatice. Ne îngăduim să o plasăm pe primul loc pe Tania DAVIDICĂ. Unii dintre obişnuiţii expoziţiilor de arte vizuale au remarcat deja acest nume, alţii vor fi acum foarte plăcut impresionaţi, ca şi mine, de farmecul, graţia fiecărui tablou. Nu ne ferim să subliniem valoarea deosebită a fiecărei lucrări în parte.
• Pentru cei care vă cunosc mai puţin, vă rog să vă prezentaţi.
Debutul în minunata lume artistică a început ca hobby pentru ca, mai apoi, să se transforme într-o formă de terapie antistres. Sunt o persoană modestă. Pentru că nu voiam să mă fac de râs, am urmat câteva cursuri intensive de tehnica acuarelei cu foarte talentaţii: Mircea Corcodel, arhitect şi acuarelist (2017); Ovidiu Iovanel, arhitect şi acuarelist (decembrie 2018); Corneliu Drăgan -Târgovişte, acuarelist (noiembrie-decembrie 2019); merg ocazional la schiţat cu grupul Urban Sketchers Bucureşti, fondat de domnul Mugur Popa, arhitect şi acuarelist; am urmat un curs intensiv de tehnica picturii în acrilic şi acuarelă la ArtHouse Bucureşti, îndrumător Ruxandra Cocieriu. Activitatea artistică înseamnă participarea la expoziţii de grup: noiembrie 2018 – expoziţia de grafică şi pictură Ardent Art, care a avut şi scop umanitar; cu ocazia Anului Centenar, 1-31 nov. 2018 – expoziţia colectivă de pictură din Centrul Cultural Los Castillos din Alcorcon, Madrid; 22 ianuarie-24 februarie 2019 am fost parte din prima expoziţie naţională de pictură în acuarelă organizată de IWS Romania la Teatrul Naţional I.L. Caragiale, Bucureşti; martie-iunie 2019 – expoziţie itinerantă de pictură, România în acuarelă, prin marile oraşe din România; iulie 2019 – expoziţia colectivă de pictură organizată de ArtHouse, Bucureşti; octombrie-noiembrie 2019 – a doua expoziţie colectivă de pictură în acuarelă organizată la Alcorcon-Madrid, Spania; decembrie 2019 – expoziţia în scop caritabil Bucuria de a dărui.
• Pentru ce aţi ales pictura?
Desenam când eram copil, era felul meu de a-mi petrece timpul, pe lângă plăcerea de a citi. Nu eu am ales şi nici nu m-a încurajat nimeni să-mi urmez visul, asta în condiţiile în care, la şcoală, nici măcar profesor de desen nu am avut.
• Care tehnici sunt preferatele dumneavoastră?
Tehnica preferată este acuarela, chiar dacă este greu de realizat. Are viaţa ei proprie, este inimitabilă şi, pentru că trebuie să ai o anume stare, mă învaţă să fiu mai relaxată, să renunţăm la a mai încerca să ţin totul sub control. Până acum nu mi-a reuşit întru totul. Am început să lucrez pe formate mici, A5, A4 dar, am ajuns să pictez şi pe formate mari, 56×76 cm, de exemplu. Sunt concursuri sau expo-ziţii care impun anumite dimensiuni şi atunci trebuie să te conformezi.
• Ce ne puteţi spune despre viaţa dumneavoastră, dincolo de pic-tură?
Sunt o persoană sociabilă, amabilă şi civilizată, dar, mă simt bine şi dacă sunt doar eu, pensulele şi cărţile mele. Sunt economist şi funcţionar public într-o instituţie din administraţia centrală.
• Unde vă vedeţi peste 10 ani?
Chiar dacă mi-am descoperit târziu pasiunea pentru pictura în acuarelă, sper să pot continua şi după ce mă voi pensiona. Asta dacă nu se va schimba (pentru a câta oară?) legislaţia privind vârsta de pensionare, ca să închei cu o glumă.
Acum este locul unei mărturii personale. Am cunoscut mulţi pictori în peste patru decenii de viaţă în ateliere, galerii, expoziţii şi muzee. Trebuie să spun că Tania DAVIDICĂ ne conduce cu graţie spre un univers unic prin sensibilitate şi abilităţi plastice. (Aristotel BUNESCU)
(https://agentiadepresaculturalasisportiva-.wordpress.com)