Revenim cu mare bucurie în universul pictoriţei Paula Gîtlan din Tulcea, pentru a vedea noi tablouri, minunate lucrări care sunt admirate de mulţi pasionaţi de lumea armoniilor cromatice. Ce pictori vă plac?
– Îmi plac foarte mult lucrări ale lui Nicolae Vermont, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian şi lista ar putea continua, de la fiecare având de învăţat.
– Dar dintre pictorii străini?
– Pictorii străini din ale căror lucrări mi-ar plăcea să reproduc câteva, pentru studiu, şi care mă inspiră sunt Monet, Rembrandt, de Goya, Burgereau şi contemporanii Anne Cotterill, Vladimir Volegov, Renso Castaneda, Ivan Chernov, Vera Kavura…
– Ce rol au avut vizitele la muzee şi expoziţii pentru evoluţia dumneavoastră artistică?
– Provenind dintr-un oraş mic şi neavând multe ocazii de a vizita muzee, nu aş spune că vreo lucrare expusă într-un anume muzeu a avut un impact puternic asupra mea. În schimb, posibilitatea de a accesa pe internet imagini cu atâtea lucrări valoroase a însemnat un beneficiu imens şi o sursă de inspiraţie nesfârşită.
– Ce sfătuiţi părinţii care au un copil cu înclinaţii artistice?
–Înclinaţia spre artă se poate manifesta la vârste fragede sau să apară surprinzător, la vârste mai înaintate, cum este cazul meu. Copiii care au înclinaţii artistice de orice natură ar trebui să fie susţinuţi şi îndrumaţi cu grijă, fără presiune, să-şi urmeze visul. De altfel, acelaşi principiu este valabil pentru toţi copiii, ei trebuie să simtă încurajare, susţinere şi multă încredere din partea părinţilor, pentru a-şi urma propriul drum.
– Care sunt tehnicile dumneavoastră preferate atunci când faceţi un tablou?
– Revenind la pictură, pot spune ca am încercat pictură în acrilice, lucrări abstracte şi pictură clasică, dar, de când am început să lucrez în ulei, totul s-a aşezat, parcă, pe un făgaş bun. Încă sunt în căutarea unui stil propriu, a unei amprente artistice personale, recognoscibile, dar mai am atât de multe de învăţat, încât acest lucru pare destul de îndepărtat…
– Unde pot să fie văzute tablourile dumneavoastră?
– În afară de postările pe reţelele sociale, lucrările mele pot fi văzute la expoziţii în Constanţa, Bucureşti…
– Unde au ajuns fizic cel mai departe tablourile dumneavoastră?
– Unele dintre picturile mele sunt în ţară, în case din Tulcea, Constanţa, Isaccea, altele sunt în Austria, Marea Britanie şi Canada…Am credinţa că fiecare pictură are locul şi omul potrivit, care să o pună în valoare şi să o preţuiască la maxim.
Concluzia? Felicităm pictoriţa pentru lucrările ei. Îi dorim din inimă multă inspiraţie, energie, entuziasm şi pe mai departe. Să participe cu succesul pe care îl merită la viitoarele manifestări expoziţionale. Până atunci, sănătate tuturor şi nu uitaţi să …zâmbiţi!
Aristotel BUNESCU
https://agentiadepresaculturalasisportiva.wordpress.com