Ne face plăcere să revenim cu un nou set de întrebări adresate doamnei CARMEN ANICA, pictoriţă care trăieşte în Arad.
Care sunt pictorii români care vă plac mai mult?
Amintesc aici doar pe: Gheorghe Tattarescu. Iosif Iser, Adam Bălţatu, Pallady…
Dar dintre coloriştii străini, de care vă simţiţi mai aproape ?
Lista este mai vastă, menţionez doar: Da Vinci, Rembrandt, Michelangelo, Raphael, Monet, Renoir, Kandinski.
Ce rol au avut muzeele, expoziţiile, galeriile de artă în educarea simţului dumneavoastră artistic?
Pentru mine, misiunea elementară a creaţiei artistice cât şi expunerea lor publică reprezintă un eveniment de seamă. Alegerea motivului artistic transpus pe pânza încă nedefinită, devine o „melodie de culori” izvorâtă din emoţia mea interioară, iar „factura pastelată” mi-o dă publicul, care, din păcate, azi este mai puţin interesat de artă. Da, expoziţiile îmi dau un imbold de a merge mai departe, iar satisfacţia e atunci când văd privitorul că îmi ascultă melodia „culorilor cu pietre preţioase” până la finalul ei.
Ce sfătuiţi un părinte care are un urmaş cu înclinaţii în domeniul artelor plastice?
Fiecare părinte doreşte să-şi vadă copilul că se dezvoltă armonios şi că este capabil să interacţioneze şi să se conecteze cu alţi oameni. Ajută-ţi copilul să descopere ceea ce îl pasionează şi încearcă să îl implici cât mai mult în activităţi care îi plac, cum ar fi cursurile de artă sau diferite sporturi. Încurajează-ţi constant copilul să fie independent, să facă alegeri şi să-şi asume responsabilităţi. Încurajează copilul să-şi descopere aptitudinile şi să-şi formeze personalitatea. Desenele, imaginile din cărţi, muzica şi dansul, teatrul şi modelajul dezvoltă creativitatea, îi învaţă pe copii că oproblemă poate avea diferite soluţii şi le dezvoltă încrederea în sine, deschizându-i oportunitatea spre înclinaţiilesau talentele sale artistice. Pentru dezvoltarea armonioasă a gândirii copiilor, pentru a le descoperi talentele sau pur şi simplu pentru a lecultiva pasiunea pentru frumos, putem practica împreună cu ei sau putem participa la activităţi şi manifestăriculturale şi artistice, fie că sunt expoziţii, concerte, piese de teatru, cluburi de artă sau momente creative pe carele desfăşurăm acasă.
Dintre toate tehnicile folosite, cu care vă simţiţi mai confortabil ?
Confortabil este pentru mine acrilic, cu toate că la început lucram în culori pe bază de ulei (sunt maispectaculoase cromatic, dar durata de uscare e mare.)
În ce loc pot să vă întâlnească tablourile admiratorii dumneavoastră?
În cadrul saloanelor organizate de Asociaţia Artiştilor Plastici „Ion Andreescu” Arad, din care fac parte, Asociaţia iArt din Iaşi, în cadrul saloanelor internaţionale şi alte galerii de artă, muzee, biblioteci din ţară.
Până unde ştiţi că a ajuns cel mai departe, fizic, o lucrare de-a dumneavoastră ?
Am donat o lucrare, „Poarta Veche”, la Asociaţia iArt Iaşi, şi cred că a ajuns pe undeva în America la o licitaţie, nuştiu amănunte, apoi două lucrări, „Ploaie amazoniană” şi „Dansul mămăruţelor” în Cehia, urmând „Dervişi rotitori” înGermania, patru lucrări reprezentând iarna în diferite ipostaze ale ei, California, şi mai ar fi… (O precizare: aceste lucrăriau fost donate ori oferite prietenilor care le-au dus în afara ţării, oferindu-mi o motivare pentru a merge mai departe). Ca să închei, transmit un mesaj: „iubiţi arta!” şi pictaţi propriul dumneavoastră tablou, nu contează culoarea, ci cum este ea pusă pe pânză sau în viaţa noastră.
Vă mulţumesc foarte mult! Concluzia? Am revenit cu mare bucurie în universul artistic al doamnei CARMEN ANICA. Am redescoperit un pictor valoros, un om care mereu face bucurii tuturor celor care palpită pentru armonia culorilor şi formelor…Un creator care ne îndeamnă să iubim arta… O vom iubi mereu din ce în ce mai mult!
Aristotel BUNESCU
https://agentiadepresaculturalasisportiva.wordpress.com