Declaraţia unică 2023
Declaraţia unică este importantă pentru declararea veniturilor realizate de către persoanele fizice, atât pentru anul precedent (anul 2022), cât şi pentru veniturile estimate pentru anul curent, adică 2023. Aceasta are ca bază legală OG nr. 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, precum şi OPANAF nr. 2541/2022.
Declaraţia unică are ca scop conştientizarea persoanelor fizice cu privire la impozitele şi contribuţiile pe diverse categorii de venituri şi, totodată, oferă indicii cu privire la sumele estimate datorate la bugetul de stat pentru anul în curs.
Conform Codului fiscal, Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, contribuabilii care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, determinate în sistem real sau alte tipuri de venituri, au obligaţia de a depune declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea definitivării impozitului anual pe venit. Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice se completează pentru fiecare sursă din cadrul fiecărei categorii de venit. Pentru veniturile realizate într-o formă de asociere, venitul declarat va fi venitul net/pierderea distribuită din asociere (spre exemplu, societăţile profesionale notariale).
Totodată, toţi contribuabilii care au efectuat operaţiuni din fondurile de investiţii sau alte titluri financiare în cursul anului 2022 au obligaţia de a declara, până la data de 25 mai 2023, veniturile realizate în anul fiscal 2022. Declaraţia unică se utilizează de persoanele fizice pentru declararea impozitului pe veniturile realizate şi a contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2022, precum şi pentru declararea contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2023.
În mod concret, Declaraţia se depune prin mijloace electronice, respectiv prin intermediul Spaţiului Privat Virtual (SPV) sau prin intermediul site-ului e-guvernare, cu semnătura electronică calificată, precum şi în format hârtie la registratura organului fiscal.
Pentru sprijinirea contribuabililor, Ministerul Finanţelor anunţă că persoanele fizice pot accesa Declaraţia unică (formularul D 212) precompletată în baza informaţiilor deja cunoscute de autorităţile fiscale. Acest demers este parte dintr-o serie de măsuri implementate în scopul consolidării şi eficientizării Spaţiului Privat Virtual. Rubricile precompletate conţin veniturile realizate pentru anul 2022, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale eventual datorate pentru anul 2022, respectiv veniturile estimate pentru anul 2023. Sumele sunt completate în funcţie de datele deja declarate de contribuabil, cum ar fi existenţa unui contract de închiriere, derularea unei activităţi independente sau a unei activităţi agricole.
Descărcarea şi transmiterea Declaraţiei unice se pot realiza prin intermediul Spaţiului Privat Virtual (SPV – ANAF). Contribuabilii vor fi notificaţi despre încărcarea Declaraţiei unice în SPV, dacă au acceptat comunicarea prin e-mail de la ANAF atunci când se primesc mesaje noi în portal.
Plata impozitului se datorează până pe data de 25 mai 2023. Plata impozitului se poate face prin una dintre următoarele modalităţi: numerar, mandat postal, card bancar prin POS-urile instalate la unităţile Trezoreriei, prin virament în contul de trezorerie de regularizări aferent administraţiei fiscale de domiciliu. Astfel, se poate utiliza Spaţiul Privat Virtual sau ghiseul.ro pentru a efectua plata impozitului on-line. Plata poate fi efectuată doar după ce sumele scadente de plată se vor actualiza în platforma ghiseul.ro. Actualizarea acestor sume se poate face cu întârziere de câteva săptămâni de la data depunerii Declaraţiei unice.
Conform ANAF, responsabilitatea finală privind sumele incluse în Declaraţia unică aparţine contribuabililor, care completează declaraţiile fiscale. În eventualitatea în care, ulterior transmiterii Declaraţiei unice, se constată erori şi se doreşte corectarea acestora, poate fi depusă Declaraţia unică rectificativă, fără penalizări pentru contribuabil. (Prof.univ.dr. Luminiţa IONESCU)