Ne face o deosebită plăcere să anunţăm participarea harestistului Vlăduţ Mădălin GÎDEA, student la programul de studii „Informatică”, organizat de Facultatea de Inginerie şi Informatică din cadrul Universităţii „Spiru Haret”, la „Eighth International Conference on Applied Informatics: Imagination, Creativity, Design, Development/ A opta conferinţă internaţională de informatică aplicată: Imaginaţie, creativitate, proiectare, dezvoltare”, desfăşurată în perioada 23-25 mai 2024 la Sibiu, de către Universitatea „Lucian Blaga”.
În prima zi a conferinţei ICDD („Imagination, Creativity, Design, Development”) 2024, domnul Vlăduţ Mădălin GÎDEA a prezentat lucrarea „Multi-Factor Authentication Simulation Software based on Biometric Characteristics” / ”Software de simulare a autentificării multifactoriale bazat pe caracteristici biometrice”.
Redăm un scurt rezumat al cercetării întreprinse.
<<Această cercetare prezintă o abordare inovatoare de autentificare multifactorială (MFA – Multi-Factor Authentication) care utilizează trăsături biometrice pentru a îmbunătăţi standardele de securitate în sistemele digitale. Metodologia propusă în această lucrare combină mai multe modalităţi biometrice, cum ar fi amprentele digitale, recunoaşterea facială şi scanarea irisului, într-un cadru unificat pentru autentificarea multifactorială (MFA).
Obiectivul principal este de a crea un sistem de autentificare care să reziste la diferite tipuri de ameninţări la adresa securităţii, fiind în acelaşi timp uşor de utilizat de către utilizatori. În primul rând, sunt examinate punctele slabe ale sistemelor MFA convenţionale şi este investigată posibilitatea de a utiliza datele biometrice ca metodă de verificare mai robustă şi mai fiabilă. În continuare, este oferită o explicaţie cuprinzătoare a structurii sistemului de autentificare multifactorială propus de noi, care utilizează o fuziune a datelor biometrice cu mecanisme de securitate convenţionale, cum ar fi parolele şi token-urile de securitate. Metoda hibridă urmăreşte să realizeze un echilibru armonios între securitate şi utilizare, reducând probabilitatea de acces ilegal, garantând în acelaşi timp o experienţă de utilizare fără probleme şi neîntreruptă. Pentru a evalua eficacitatea abordării propuse de noi, au fost efectuate o serie de experimente care au implicat simularea unor scenarii de autentificare cu diverse căi de atac. Rezultatele au indicat îmbunătăţiri substanţiale în materie de securitate şi fiabilitate în comparaţie cu tehnicile actuale de AMF. În plus, sunt analizate consecinţele protejării confidenţialităţii datelor biometrice şi sunt furnizate metode pentru a asigura securitatea informaţiilor utilizatorului în sistemul nostru de autentificare. Dorim ca ideea care stă la baza acestei lucrări să devină o contribuţie potenţială prin luarea în considerare a îmbunătăţirilor legate de biometria comportamentală care utilizează schema MFA, cum ar fi încorporarea biometriei comportamentale şi a tehnicilor de învăţare automată pentru a spori în mod dinamic măsurile de securitate pe baza modelelor de interacţiune ale utilizatorului. Studiul realizat îmbunătăţeşte progresul continuu al metodelor de autentificare care sunt mai sigure şi mai eficiente, asigurând un nivel mai mare de protecţie a datelor şi de confidenţialitate a utilizatorilor într-un mediu digital în continuă creştere.>>
(din „Volume of Abstracts and Program”, pagini 21-22, https://conferences.ulbsibiu.ro/icdd/2024/files/ volume_abstracts_ICDD_2024.pdf )
Lucrarea a fost realizată sub îndrumarea domnului conf. univ. dr. Marius Iulian Mihăilescu, cadru didactic al Departamentului de Inginerie şi Informatică din structura Universităţii „Spiru Haret”
Participarea domnului Vlăduţ Mădălin GÎDEA la ICDD 2024 a fost susţinută de Universitatea „Spiru Haret”, din fondurile programelor de cercetare ale universităţii pe baza politicilor de susţinere a cercetării studenţeşti. De asemenea, studentul haretist a beneficiat de un grant al Universităţii „Lucian Blaga” care a acoperit taxa de înregistrare şi publicare a lucrării în format extins, în volumul conferinţei „Proceedings of the International Conference on Applied Informatics Imagination, Creativity, Design, Development” – ICDD 2024, ISSN 2069 – 864X (CD support), ISSN – L = 2069 – 864X (online), „Lucian Blaga” University Press”.
Felicitări domnului Vlăduţ Mădălin GÎDEA pentru această realizare şi mult succes la examenul de licenţă în Informatică.
Prof.univ.dr.Grigore ALBEANU,
decan Facultatea de Inginerie şi Informatică, Universitatea Spiru Haret