Gaetano Principato, student în anul V la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii Spiru Haret, efectuează un stagiu de pregătire, în perioada iulie-septembrie 2019, la CLINICA VETERINARIA dell’OROLOGIO SASSO MARCONI (BO), Italia.
Ne-a oferit impresiile din prima perioadă a experienţei sale.
Prima săptămână de stagiu a fost, într-un cuvânt, dacă aş putea să fac un rezumat, perfectă. Primele zile au decurs ca o trecere rapidă prin toate departamentele pe care le are clinica: imagistică, laborator de diagnostic, boli infecţioase, chirurgie, anesteziologie, cardio-logie şi medicină internă.
Clinica este dotată cu cele mai bune echipamente şi aparate de ultimă generaţie şi are o echipă de medici şi asistenţi foarte bine pregătiţi, printre aceştia fiind şi mulţi doctori specialişti, certificaţi ca diplomaţi la European College, pentru fiecare disciplină şi depar-tament pe care îl are clinica.
Astfel, în clinică există aparate de: RMN, TC, Ecografie, Fluoros-copie, Endoscopie rigidă şi flexibilă, cu ajutorul cărora se pot aborda numeroase tipuri de intervenţie şi la care am avut acces să lucrez, împreună şi sub coordonarea personalului din clinică.
Toate cazurile pe care le-am urmărit au fost foarte interesante şi variate. Cele care au rămas impri-mate în mintea mea au fost şi fotografiate; dintre acestea amin-tesc: prima operaţie în cadrul clinicii, la care am participat ca ,,prima mână’’, a fost o operaţie pentru OCD cu rezecţie parţială de fibulă.
În cadrul stagiului, am fost im-plicat şi într-o procedură chirur-gicală pentru o stabilizare de frac-tură la nivelul C2 (atlas-axis) pentru care pacientul a ajuns la clinică în urma unui accident automobilistic. În timpul accidentului, fiind trans-portat cu maşina în cuşcă, a avut o fractură a corpului vertebral C2, care a fost tratată în clinică prin decom-primarea canalului medular şi fixare cu 2 ,,lock-plates’’, fixate prin 3 şuruburi fiecare, prin chirurgie cu deschidere ventrală (din păcate nu am avut timp să primesc RX, TC şi RMN ale pacientului înainte şi post operator).
Pacientul din figura de mai sus a fost prezentat la clinică pentru că proprietarul a văzut că şchioapătă la membrul posterior. În urma inves-tigaţiei, s-a observat o masă tumorală de origine necunoscută (aşteptăm rezultatul examenului histologic) în regiunea gambei, de formă rotundă, păstoasă la palpare, imobilă, în dreapta muşchiului popliteu.
În clinică nu sunt trataţi doar câini şi pisici; a mai fost adus un iepure care prezenta cruste în ambele urechi, cauzate de o parazitoză.
În cadrul stagiului, am petrecut şi câteva zile în laborator, unde s-au efectuat examene citologice ale unei probe biologice prelevate de la un câine adus în clinică cu respiraţie sforăitoare. Proba a fost prelevată prin endoscopie şi examinată în laborator. A fost diagnosticat cu micoză, cauzată de Aspergillus sp.
În final, adaug o imagine din timpul unei proceduri şi examinări interesante. Stagiul continuă! (Gaetano Principato )