Studenţii din anul IV ai Facultăţii de Medicină Veterinară, studii universitare de licenţă, au la dispoziţie, în cadrul disciplinelor opţionale, începând din octombrie 2019, disciplina de Stomatologie veterinară, un domeniu care a dobândit o importanţă tot mai mare, de la an la an, la nivel mondial.
Programa se desfăşoară pe parcursul unui semestru, cuprinzând un total de 56 de ore din planul de învăţământ: 28 de ore de curs şi 28 de ore de laborator. Cursul cuprinde noţiuni introductive în Stomatologia veterinară şi pune bazele acestei discipline, astfel încât studenţii pasionaţi de acest domeniu să poată aprofunda disciplina prin specializări postuniversitare.
De pregătirea studenţilor se ocupă dr. Raluca Mihaela Zvorăşteanu, preşedinte al RSVD – Romanian Society of Orofacial Suegery and Veterinary Dentistry, care este titularul activităţilor de curs, cât şi de seminar.
Singura universitate din România care a desfăşurat, până în prezent un astfel de curs este Facultatea de Medicină Veterinară USAMV Iaşi. Aici, cursurile se desfăşoară, de peste 15 ani, în cadrul anului V de studii universitare de licenţă. Disciplina de Medicină Dentară este, de asemenea, opţională şi se desfăşoară tot pe parcursul unui semestru.
Scopul acestei discipline în programa anilor clinici este: • formarea aptitudinilor viitorului medic veterinar generalist pentru realizarea examenului clinic al cavităţii orale a animalelor bolnave, în vederea diagnosticului şi tratamentului specific; • iniţierea studenţilor în efectuarea şi interpretarea radiografiilor şi, totodată, coroborarea lor cu semnele clinice, în vederea stabilirii unui diagnostic cert; • însuşirea planului de examinare clinică şi aplicarea metodelor generale şi special de examinare a animalelor cu afecţiuni ale dinţilor şi cavităţii orale; • asimilarea cunoştinţelor teoretice şi practice în ceea ce priveşte anatomia dentară şi a cavităţii bucale, modul de depistare a bolilor dentare înainte ca acestea să provoace probleme majore la animalele de companie; • tratamentul dezordinii şi al bolilor dentare. Acestea include malocluzii genetice severe, parodontopatii destructive, abcese periapicale, traumatisme faciale, fistule orale diverse, carii dentare şi o varietate de tumori orale şi faciale; • dezvoltarea aptitudinilor de comunicare cu proprietarii de animale şi evaluarea situaţiei în vederea adoptării deciziilor în raport cu natura fiecărui caz clinic; • însuşirea formularisticii şi a modului de redactare a documentaţiei de ordin clinic.