Comisia Europeană a publicat pe 30 septembrie, primul Raport privind statul de drept în UE. Raportul publicat include contribuţii din partea fiecărui stat membru şi abordează atât evoluţiile pozitive, cât şi cele negative care s-au înregistrat în acest domeniu în întreaga UE. Raportul constată existenţa unor standarde înalte în materie de respectare a statului de drept în multe state membre, dar apreciază că, la nivelul UE, persistă totuşi provocări importante în această privinţă. (Raportul privind statul de drept în România este disponibil la: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/ro_rol_country_chapter_ro.)
Raportul analizează, de asemenea, evoluţiile pe care le-au antrenat măsurile de urgenţă luate de statele membre în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19. Raportul evaluează patru teme principale, care sunt deosebit de relevante pentru situaţia statului de drept: sistemele naţionale de justiţie, cadrele anticorupţie, pluralismul şi libertatea mass-mediei, precum şi alte aspecte instituţionale legate de sistemele de control şi echilibru, care sunt esenţiale pentru funcţionarea eficace a sistemului de guvernanţă democratică.
Noul raport privind statul de drept îşi propune să lărgească setul de instrumente ale UE, adăugându-i un nou instrument cu rol preventiv, să lanseze o dezbatere cu toate părţile interesate şi să pună bazele unei culturi a supremaţiei legii în întreaga UE. Raportul ar trebui să fie pentru toate statele membre un prilej de a reflecta la cum pot fi soluţionate problemele cu care se confruntă şi cum pot învăţa fiecare din experienţele celorlalţi; raportul ar trebui, de asemenea, să arate cum poate fi consolidat în continuare statul de drept, cu respectarea deplină a sistemelor şi a tradiţiilor constituţionale naţionale.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Statul de drept şi valorile noastre comune alcătuiesc temelia societăţilor noastre şi sunt parte din ceea ce ne defineşte ca europeni. Statul de drept îi protejează pe cetăţeni de legea celui puternic. Avem în UE standarde foarte ridicate în materie de respectare a statului de drept, dar ne confruntăm şi cu diverse provocări. Comisia Europeană va continua să colaboreze cu autorităţile naţionale pentru a găsi soluţii şi a garanta respectarea drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor în viaţa de zi cu zi.