Den Bucuresti – Monumente uitate –
Statuia I.C. Brătianu din Piaţa Universităţii
Pe la sfârşitul anului trecut, edilul capitalei ne-a făcut o surpriză, de data aceasta plăcută. Monumentul I.C. Brătianu a reapărut în Piaţa Universităţii după 72 de ani de absenţă. Sigur, nu poate fi vorba despre original, pentru că statuile de bronz au fost topite în oţelăria uzinelor Republica, în anul 1948, iar soclul de granit a fost dărâmat de buldozere. Grupul statuar montat în 2019 pe rondul de la Universitate este o reproducere a originalului realizat între 1900 şi 1903 de sculptorul francez Ernest Henri Dubois, după schiţele celebrului arhitect Petre Antonescu. Trecând pe lângă monument, pe jos sau în autoturism, ai mereu senzaţia că te întorci acasă, în Bucureştii care se încăpăţânează să reziste şi să existe în ciuda nenorocirilor care s-au abătut asupra sa: cutremure puternice, incendii, inundaţii, molime, războaie…
Iar cuvintele care omagiau personalitatea marelui om politic liberal: „PRIN MINTEA, PRIN INIMA şI BRATELE NOASTRE. 1851”, luminează din nou, după multă vreme, un spaţiu urban care poartă oricum povara unei strălucite şi deopotrivă cumplite istorii.
şi pentru că o nedreptate nu rămâne niciodată singură, s-a întâmplat şi de această dată. Inaugurarea prevăzută a avea loc la aproape un an de la sărbătorirea Centenarului Marii Unirii, întârzierea făcând desigur parte din „decorul” autohton, aceasta nu a putut avea loc pentru că în aceeaşi zi se desfăşura votul pentru demiterea unui guvern care avea să cadă pentru a fi înlocuit de un altul cu nimic diferit. Iar primarul capitalei s-a nimerit să fie din tabăra greşită. Încă o dovadă că nimic, nici măcar un moment de solemnitate aparte, de redare a demnităţii locului şi oamenilor săi, nu poate stăvili ura strecurată artificial printre noi. O tempora, o mores! (Dragoş CIOCĂZAN)