A început un nou an universitar. Dar…Mai trebuie studii superioare? Mai sunt necesare? La ce folosesc? Studiile superioare sunt „generaliste” sau de „nişă”? Înveţi ca „să ai” sau ca „să fii”? Ce faci după ce eşti posesor de diplomă de licenţă? Unde îţi cauţi şi îţi găseşti loc de muncă? Specializările din timpul şcolarizării au legătură cu piaţa muncii? Este interesat angajatorul de studiile tale? Ce vrea acesta de la tine? Dar tu ce vrei de la el? Este util să vorbeşti şi să scrii corect româneşte? Comportarea civilizată este un avantaj sau un dezavantaj în relaţiile cu ceilalţi? Cât ne putem bizui pe tânăra populaţie matură aflată în bănci şi amfiteatre? Doar eu mă întreb? Cred că nu.
Date recente date publicităţii nu sunt liniştitoare, nici pentru prezent, nici pentru viitor, dacă nu ne resposabilizăm cu toţii! Consiliul Investitorilor Străini (FIC) sublinia recent că, pentru prima dată din 2015 până în prezent, de când realizează un chestionar în rândul membrilor săi, majoritatea respondenţilor a declarat că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilităţii forţei de muncă calificate. Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a făcut publice mai multe date înregistrate în primele opt luni ale acestui an, date care arată ca numărul societăţilor cu capital străin înfiinţate în România a scăzut faţă de cel înregistrat în urmă cu un an, în aceeaşi perioadă, ceea ce înseamnă că încrederea investitorilor străini în economia românească s-a diminuat, în contextul situaţiei politice instabile de la noi din ţară şi pe fondul lipsei infrastructurii, lipsei forţei de muncă, birocraţiei, corupţiei.
Investitorii români şi străini se plâng adesea cu privire la nivelul scăzut al forţei de muncă din ţara noastră, atât numeric, ca o consecinţă a faptului că în ultimii 20 de ani tot mai mulţi români au plecat în străinătate, numărul profesioniştilor rămaşi în ţară scăzând dramatic, cât şi calitativ, formarea profesională a forţei de muncă disponibile în România fiind nemulţumitoare pentru investitori. De exemplu, conform unui sondaj, doar 13% dintre companiile germane din România sunt mulţumite de nivelul profesional al angajaţilor lor.
Există explicaţii pentru fiecare dintre aceste situaţii. Dar ne putem mulţumi cu ele? La ce ne ajută dacă nu facem efortul de a ieşi din veritabilul cerc vicios în care ameţim justificând o incapacitate de fond şi formă?!
Tânăra generaţie matură, aflată acum în amfiteatre, are capacitatea, forţa şi mijloacele de a sparge înţelenitele tipare în care ne mişcăm acum. Prin efort intelectual, învăţătură, prin practică, prin entuziasm, optimism, prin patriotism, prin valorificarea mijloacelor intelectuale şi materiale care le sunt puse la dispoziţie. Succes! (Mioara Vergu-Iordache)