În cadrul conferinţei regionale Regional Danube Strategy Summit pentru evaluarea SUERD, desfăşurată pe 9 octombrie 2018 la sediul Universităţii Spiru Haret, eveniment organizat de Asociaţia Comunităţile Locale Riverane Dunării (CLDR) în cooperare cu Universitatea Spiru Haret şi USH Pro Business, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, consilier Dorel Dorobanţu, a prezentat Hotărârea de Guvern nr. 462/28.06.2018 privind funcţionarea sistemului de coordonare la nivel naţional a implementării Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) în conformitate cu care se va constitui Punctul Focal pentru Asistenţă Tehnică SUERD, care va fi găzduit, în tandem, de Guvernul Austriei şi al României şi Consiliul Consultativ Român – SUERD. Punctul Focal de lucru este în fază avansată de organizare şi va deveni operaţional până la sfârşitul acestui an.
Pentru a accelera constituirea Consiliului Consultativ Român, USH Pro Business a propus crearea unui grup de iniţiativă pentru operaţionalizarea cât mai grabnică a Consiliului Consultativ şi s-a convenit ca în ultima decadă a lunii octombrie să se organizeze o nouă întâlnire cu cei prezenţi.
Reprezentanţii societăţii civile prezenţi la conferinţă (mediul academic, mediul de afaceri şi clustere, autorităţi publice locale, ONG-uri) au considerat această iniţiativă extrem de bună pentru a putea contribui cât mai eficient la punerea în practică a Strategiei, întrucât lipsa mecanismelor de consultare nu a permis României să dispună până în prezent de finanţări, în SUERD, la nivelul altor state.
Conferinţa a trecut în revistă problematica şi oportunităţile SUERD, importanţa cluste-relor şi a priorităţilor naţionale SUERD, rolul universităţilor şi al institutelor de cercetare aplicată şi a subliniat importanţa colaborării între toţi actorii implicaţi şi interesaţi de implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.
Este momentul ca la preluarea de către România a preşedinţiei UE să reuşim să promovăm cât mai multe proiecte strategice de anvergură, pe măsura importanţei pe care România o are în această regiune. Pentru aceasta, avem nevoie de capacitate instituţională la nivelul autorităţilor care asigură guvernanţa strategiei, a declarat Costin Lianu, director general USH Pro Business, fost coordonator Aria Prioritară PA 8 în cadrul SUERD.