Editura Fundaţiei România de Mâine a inclus în oferta prezentată la ediţia din anul 2023 a Târgului Bookfest din Bucureşti o carte capabilă să ne menţină conectaţi la tehnologie: Sisteme Informatice Financiar-Bancare, ediţia a II-a.
Despre importanţa cărţii
Universitatea Spiru Haret a avut printre obiective, încă de la înfiinţare, îmbinarea pregătirii teoretice cu cea practică, plus conectarea la realităţile tehnologice ale prezentului. Cartea Sisteme Informatice Financiar-Bancare scrisă de Marius Daniel Mareş, Gabriel Mihai, Valerica Mareş răspunde la aceste cerinţe. După citirea acestei cărţi şi mai ales după înţelegerea conţinutului ei vom acumula cunoştinţe teoretice şi vom deprinde abilităţi practice în domeniul tehnologiei informaţiei. În zilele noastre, printre cele mai spectaculoase evoluţii tehnologice sunt cele din domeniul tehnologiei informaţiei. Deoarece toţi ne confruntăm într-o măsură mai mică sau mai mare cu sistemele informatice financiar-bancare, sunt convins că utilitatea practică a acestei cărţi nu mai are nevoie de alte argumente. Stilul didactic modern, conţinând teste de evaluare la sfârşitul fiecărui capitol, ajută la aprofundarea noţiunilor chiar şi de către cei care au parcurs un număr de ani de la finalizarea studiilor.
Conţinutul cărţii
Volumul Sisteme Informatice Financiar-Bancare are organizată prezentarea ideilor pe cinci capitole teoretice şi un capitol bazat pe studii de caz. Cele cinci capitole teoretice sunt: Sisteme informatice financiar-bancare, MERISE – metodă de studiu şi realizare a sistemelor informatice, Elemente definitorii în modelul bazelor de date cu ajutorul metodei MERISE, Metoda „Object Modeling Technique” de proiectare a sistemelor informatice, „Unified Modeling Language”- cale de reunire a conceptelor orientate obiect.
Capitolul I cuprinde definiţii riguroase ale conceptelor tratate şi conexiunea acestora cu domeniul financiar-contabil, beneficiarul principal al clasei de sisteme informatice prezentate. Vom găsi informaţii utile despre sistem informaţional, sistem informatic, sistem informatic integrat, elaborarea celor mai importante lucrări de sinteză financiare şi contabile, principiile utilizate în proiectarea sistemelor informatice din domeniul economic, parametrii specifici de performanţă pentru sistemele informatice, necesitatea şi structura procesului de evaluare a contabilităţii informatizate. De asemenea, vom fi iniţiaţi în domeniul metodelor de proiectare a sistemelor informatice.
Capitolul II este dedicat prezentării şi explicării metodei MERISE (Methode d’Etude et de Realisation Informatique par le Sous – Ensemble representatif / Metodă de Studiu şi de Realizare Informatică prin Sub-ansamble reprezentative – n.a.) conform standardelor didactice actuale. Prezentarea începe cu un scurt istoric al metodei, inclusiv a premiselor apariţiei şi dezvoltării acestei metode de proiectare a sistemelor informatice. Urmează descrierea ca atare a metodei MERISE şi prezentarea celor trei componente structurale ale acesteia: ciclul de decizie, ciclul de viaţă şi, respectiv, ciclul de abstractizare. Tot în capitolul II găsim elementele de metodologie pentru dezvoltarea sistemică specifică metodei MERISE.
Capitolul III cuprinde cele mai importante elemente necesare a fi cunoscute atunci când are loc modelarea bazelor de date cu ajutorul metodei MERISE: modelul conceptual al datelor, modelul logic al datelor, modelul organizaţional. Dacă vom parcurge cu atenţie textul vom înţelege inclusiv relaţiile sau asocierile dintre date.
Capitolul IV dezvoltă utilizarea metodei Object Modeling Technique (OMT) în proiectarea sistemelor informatice. Vom cunoaşte din acest capitol etapele ciclului de realizare a unui proiect în abordarea orientată obiect, modelul obiect în metodologia Object Modeling Technique (OMT), modelul dinamic în accepţiunea metodei Object Modeling Technique (OMT), modelul funcţional al metodei Object Modeling Technique (OMT).
Capitolul V ne conduce şi mai profund în tainele tehnologiei informaţiei prin prezentarea unei soluţii de reunire a conceptelor orientate obiect: Unified Modeling Language (UML). Vom cunoaşte astfel obiectivele fundamentale şi avantajele oferite de UML, vom înţelege UML în calitate de limbaj universal, vom parcurge drumul conceptual-structural de la MERISE la UML. În plus, vom fi iniţiaţi într-o arie generoasă a informaticii: reingineria informatică privită ca un proces integrat în strategie.
În concordanţă cu aceleaşi standarde didactice avansate la care am mai făcut trimitere, cartea Sisteme Informatice Financiar-Bancare ne oferă încă un instrument ajutător important: un capitol destinat exclusiv exemplificărilor şi studiilor de caz. În plus, pentru cei care nu doresc parcurgerea iterativă a cărţii avem la final o listă a figurilor.
Studiile de caz incluse în capitolul VI au o tematică aplicativă evidentă: capabilităţile şi restricţiile Visual Basic for Application (VBA), posibilităţile de utilizare a Sistemului de Gestiune a Bazelor de Date (SGBD) ACCESS, conectarea VBA-ACCESS prin SQL.
Cui îi este destinată cartea
Sunt sincer cu cititorii publicaţiei Opinia Naţională şi cu potenţialii clienţi ai Editurii Fundaţiei România de Mâine: cartea Sisteme Informatice Financiar-Bancare nu face parte din categoria lecturilor uşoare, distractive, de plăcere. Este o carte de specialitate, necesară. Presupune un minim de cunoştinţe informatice specifice utilizatorilor de sisteme informatice actuale. Nu trebuie să ştim matematica de facultate, nici chiar pe cea de liceu pentru a o citi. Nu este o carte pe care să o frunzărim. Este utilă dacă o studiem. Nu este obligatoriu să o citm integral ca să o înţelegem sau să realizăm un progres real în cunoaşterea problemelor prezentate. Dar trebuie să avem ambiţie, determinare şi consecvenţă când o citim.
În acelaşi timp, cartea Sisteme Informatice Financiar-Bancare este una deosebit de utilă. O putem ţine poate în bibliotecă o perioadă şi o vom deschide atunci când vom avea nevoie de noţiunile pe care le conţine. În acel moment vom putea aprecia şi costurile pe care le poate implica lipsa cunoştinţelor incluse în carte.
Din punctul meu de vedere, această carte este deosebit de necesară pentru întreg personalul unei organizaţii atunci când aceasta trece de la un sistem informatic la altul, dacă face schimbări majore în sistemul informaţional financiar-contabil sau în cadrul proceselor de reinginerie. Conţinutul cărţii va fi util, în grade diferite, atât pentru personalul implicat în proiectarea fluxurilor de date şi a prelucrărilor necesare, cât şi pentru utilizatorii sistemelor informatice.
O altă zonă majoră de interes pentru cartea Sisteme Informatice Financiar-Bancare o reprezintă evaluarea sau analiza de conformitate a infrastructurii soft şi hard din cadrul unei organizaţii. Vom putea compara ce avem, ce paşi au fost făcuţi şi mai ales cum au fost făcuţi în direcţia digitalizării cu ce spune tehnologia deja consacrată, aşa cum o găsim în carte.
Concluzie
Recomand cartea Sisteme Informatice Financiar-Bancare scrisă de Marius Daniel Mareş, Gabriel Mihai, Valerica Mareş tuturor celor care vor să fie la curent cu metodologia activităţilor de dezvoltare IT.
Lectură plăcută! (Conf.univ.dr. Aurelian Virgil BĂLUŢĂ, membru în Consiliul Ştiinţific al Editurii Fundaţiei România de Mâine)