Litoralul românesc îşi îmbogăţeşte salba de oferte turistice prin reabilitarea unui monument istoric deosebit, cu o semnificaţie aparte. Este vorba despre Sinagoga Mare din Constanţa, o clădire emblematică ridicată în anul 1911, ce a avut neşansa de a cădea în ruină, iar acum urmează să fie restaurată complet, devenind un punct de atracţie comparabil cu celebrul Cazino.
După două decenii de degradare, Sinagoga Mare primeşte o nouă şansă. Lucrările de renovare au început în urmă cu jumătate de an, după ce timp de 10 ani s-au întocmit documentaţiile necesare. Proiectul beneficiază de o finanţare de 1,5 milioane de euro din partea Guvernului României, iar reabilitarea va dura aproximativ doi ani, cu finalizare estimată în anul 2026. Odată renovată, Sinagoga Mare va deveni un obiectiv turistic major, având şanse să fie inclusă pe lista Monumentelor Istorice. Amplasată în centrul oraşului, aceasta este singura sinagogă din Constanţa şi va atrage numeroşi vizitatori, atât din ţară, cât şi din străinătate.
Sinagoga Mare din Constanţa este un lăcaş de cult evreiesc din municipiul Constanţa, str. C.A. Rosetti nr. 2, construit în anul 1911 sau în 1914. În perioada interbelică, au existat în oraşul Constanţa două mari sinagogi: cea sefardo-romaniotă (construită în 1908 în stil gotic-catalan pe str. Mircea nr. 18) şi cea aşchenazită (Sinagoga Mare, construită în 1911 sau 1914 în stil maur pe str. C.A. Rosetti nr. 2). Sinagoga sefardo-romaniotă a suferit avarii la cutremurul din 1977, ea fiind demolată total în perioada regimului Ceauşescu. În prezent, Sinagoga Mare nu mai este folosită de mica comunitate evreiască din Constanţa, fiind părăsită, fără acoperiş şi în pericol de prăbuşire, lucru menţionat în lucrarea Seventy years of existence, six hundred years of Jewish life in Romania, fourty years of partnership FEDROM – JOINT, publicată de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România în anul 2008. Comunitatea se întruneşte acum în lăcaşul din str. Sarmisegetuza, vizavi de Centrul cultural al germanilor dobrogeni.
Ca arhitectură, Sinagoga Mare din Constanţa este structurată pe trei registre orizontale: soclu, parter şi etaj. În exterior, ferestrele şi uşile au decoraţii de stil maur. În interior, lăcaşul de cult este împărţit în trei nave, puternic marcate în exteriorul navei principale. Decoraţii tradiţionale evreieşti sunt întâlnite şi în interior.
Sperăm într-o restaurare cât mai apropiată de imaginea anilor săi de funcţionalitate, astfel ca Sinagoga Mare să atragă din nou dreptcredincioşi şi vizitatori, reprezentându-şi cu cinste şi mândrie istoria sa glorioasă. (George V. GRIGORE)
Surse: wikipedia.org; bzi.ro; constantaveche.ro; observatorconstanta.ro; focuspress.ro; revistatomis.ro; info-sud-est.ro; discoverdobrogea.ro