Era ora 12 a zilei de 20 iunie 2022 când s-a auzit prima lovitură de daltă în blocurile de marmură de Ruşchiţa aşezate pe paleţi de lemn în parcarea din vecinătatea stadionului local din Ciolpani (jud. Ilfov). Ecoul s-a amplificat, iar aplauzele celor prezenţi au marcat semnificaţia deosebită a momentului. Consiliul Judeţean Ilfov, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov, având ca partener Primăria Ciolpani, a anunţat începutul Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală de la Ciolpani, din perioada 19 iunie – 9 iulie 2022.
La acest simpozion internaţional participă cinci sculptori de talie internaţională din România şi din străinătate.
Maestrul Eugen Petri – coordonatorul acestui simpozion – a spus câteva cuvinte despre importanţa artelor în viaţa cetăţii şi a cetăţeanului, apoi a prezentat pe ceilalţi patru participanţi şi portofoliul lor. Este vorba despre sculptorii: Vasyl Tatarskyy (Ucraina), Canan Sonmezdag Zongur (Turcia), Ciprian Hopirtean (România) şi Reinaldo Escalona (Venezuela).
Cuvinte de bun venit în judeţul Ilfov, de sprijin şi încurajare în vederea realizării unor opere de artă plastică unice, au venit din partea doamnei directoare Alexandrina Niţă, manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov, dar şi din partea primarului comunei Ciolpani, domnul Călin Bogdan Cristian. Dintre invitaţi au mai luat cuvântul muzeograful Horia Şerbănescu şi istoricul de artă Adrian Silvan Ionescu.
Locuitorii comunei Ciolpani, dar şi din întreg judeţul au fost invitaţi să viziteze acest atelier de sculptură în aer liber, pentru a putea vedea „pe viu” etapele prin care trece o bucată de marmură până devine operă de artă. De asemenea, şcolarii sunt aşteptaţi să vadă cu ochii lor cum se „decopertează” o frumoasă statuie cu forme molcome dintr-un bloc paralelipipedic şi colţuros. Statuile create, la final, vor intra în patrimoniul judeţului Ilfov, în localitatea Ciolpani.
Vă prezentăm unul dintre sculptorii prezenţi la acest simpozion: maestrul Ciprian Hopirtean
Ciprian Hopirtean s-a născut în 26.10. 1977 în Aiud, România. Din 2008 este absolvent al Facultăţi de Arte Vizuale din Oradea, secţia restaurare. În ultimii ani lucrează ca sculptor şi participă la numeroase simpozioane internaţionale de sculptură, cu deosebit succes. Este membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici din Nordul Greciei. Este reprezentat de Galeria MYRO din Thessaloniki, Grecia. A fost organizator al simpozionului internaţional de sculptură The Touch of Time, Aiud 2018. Trăieşte şi are atelierul de artist în Aiud.
Expoziţii personale: Aiud, Blaj, Oradea, Carraroe, Dublin, (Irlanda); Kilkis, Thessaloniki, Edessa (Grecia).
Expoziţii de grup: Aiud, Arad, Cluj-Napoca, Oradea, Thessaloniki, Ioannina, Serres, Tinos, Cyclades (Grecia)
Simpozioane de artă: Aiud, Petroşani, Blaj; Thessaloniki, Chalkidiki, Kozani – Grecia; Denizli, Tekirdag (Turcia); Marktrodach (Germania); Cipru; Egipt; Portugalia; Skopje (Macedonia); Serbia; Baku (Azerbaidjan) etc.
Lucrările sale pot fi găsite în diferite colecţii de stat şi în colecţii private din toată lumea.
Mergând la Ciolpani veţi putea vedea la lucru pe maestrul Ciprian Hopirtean, cum sparge cu dalta roca spre a elibera simbolul. (George V. GRIGORE)