• Evenimentul a prezentat semnificaţia şi evoluţia unui ritual ancestral ce încă există în apropierea Capitalei.
Casa Corpului Didactic Ilfov a găzduit pe 3 martie, începând cu ora 12:00, simpozionul dedicat educaţiei pentru cultura tradiţională, numit „Folclorul fără frontiere. Ziua Cucilor!”, eveniment deosebit la care au participat specialişti în folclor, muzeografi, pasionaţi de tradiţii locale, cadre didactice, elevi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Sărbătoarea Cucilor marchează începutul Anului Agrar şi este un ritual spectaculos de fertilizare şi purificare. Practicat în comunităţile de origine româno-bulgară din Muntenia şi nu numai, acest obicei a fost transmis din generaţie în generaţie, păstrându-şi elementele esenţiale – măştile impunătoare, bătutul ritualic (atenţionarea), „poveştile” (cel care moare şi reînvie) şi alaiurile carnavaleşti. Simpozionul a abordat semnificaţia şi evoluţia acestui obicei, tehnicile tradiţionale de confecţionare a măştilor, precum şi modul în care acest patrimoniu cultural continuă să fie transmis şi valorificat în prezent.
Această manifestare, la care am participat cu drag, a fost şi o revedere cu participanţii din anii trecuţi. Bucuria acestei revederi a „răpit” începutul manifestării, dar a creat şi o atmosferă propice susţinerii temelor abordate.
După o călduroasă urare de bun venit adresată tuturor de către Florin Petrescu, directorul CCD Ilfov, şi Marius – Ovidiu Sebe, profesor CCD Ilfov şi preşedinte al Asociaţiei Culturale Brăneşti, a urmat o surpriză pregătită cu multă migală de către inimosul Marius – Ovidiu Sebe şi anume „Obiceiul cucilor reflectat în presa naţională de-a lungul timpului”. Scormonirea acestor mii şi mii de publicaţii a adus la iveală menţionarea Cucilor din Brăneşti în presa anului 1910 (chiar 1908). În 1959 era trecut la „Teatru Popular”.
Doamna doctor Doina Işfănoni, expert etnolog, a prezentat „Tradiţia cucilor, de la manifestare ritualică spontană la prezentarea spectaculară în cadrul festivalurilor internaţionale”, uimindu-ne cu modul ştiinţific de abordare a subiectului, fiind posesoarea unor vaste cunoştinţe din domeniu.
Dr. Anamaria Stănescu, de la Direcţia Patrimoniu Imaterial şi Cultura Tradiţională – Institutul Naţional al Patrimoniului, a deschis subiectul „Măştile Tradiţionale ale cucilor din Brăneşti. Cum şi în ce scop au fost realizate?”
Alexandru Rădună, cel care coordonează atât de frumos grupul de promovare Brăneşti online, ne-a vorbit despre „Un meşter de „chipuri” împătimit, Gheorghe Secăreanu”.
„Unveiling Arts and Crafts behind the Masks. Un proiect European dedicat măştii” ne-a fost prezentat de către Adelina Dogaru Alexa (Universitatea din Bucureşti) şi Iuliana Dumitru (Muzeul Naţional al Ţăranului Român).
Cadrele didactice de la Grădiniţa „Riţa Gărgăriţa” Brăneşti, Carmen Niţă şi Aura Elena Damian, au prezentat modulul „Educaţie pentru cultura tradiţională la nivel preşcolar: Cucii mici”.
De la Colegiul Economic „Nicolae Kretzulescu”, doamna profesoară Adina Albert, însoţită de elevele Georgiana Geru şi Tamina Tiţoiu au prezentat studiul „Educaţie şi tradiţie: Rolul şcolii în Promovarea şi Conservarea tradiţiilor şi a obiceiurilor”.
George Grigore, inspector de specialitate în cadrul CJCPCT Ilfov, a explicat care a fost „Rolul şi implicarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov în susţinerea tradiţiilor ilfovene”.
„Interferenţe româno-bulgare la Brăneşti” ne-au fost prezentate de către Bianca Valentina Vasile, din Comunitatea Bulgarilor din Izvoarele.
De la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Gabriel – Cătălin Stoian şi Alina Costache, au prezentat un film: „Cucii de la Brăneşti, între obicei şi festival”.
La final s-au degustat produse specific locale, printre care şi celebrul magiun de pepeni, un desert local fabulos.
Sperăm că şi la anul care vine ne vom revedea, mai mulţi şi mai interesaţi de singurul carnaval mascat aflat lângă Capitala noastră şi de care uităm, sau trecem pe lângă…
Ne mândrim cu faptul că această tradiţie autentică şi inedită aparţine patrimoniului cultural al Ilfovului. „Cucii din Brăneşti” reprezintă nu doar o expresie a identităţii locale, ci şi un simbol al continuităţii valorilor tradiţionale în contemporaneitate.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Ilfov, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov, Primăria Brăneşti, Asociaţia Culturală Brăneşti şi Casa Corpului Didactic Ilfov. (George V. GRIGORE)