31,84 la sută – prezenţa la vot. Indiferenţă? Resemnare? Lehamite? Protest?! De ce nu au mers românii la vot? Dar ce s-a întâmplat când au fost la vot?! Câte dintre promisiunile anterioare au fost respectate? Când au fost cu adevărat respectaţi, ascultaţi? Cine sunt cei care ne-au cerut votul? Ce-i recomandă?
Nu românii trebuie blamaţi pentru absenteism, ci lipsa de consistenţă a programelor. Toţi declamă dorinţa pentru o „Românie modernă”, cu priorităţi declarate: sănătate şi educaţie, infrastructură, atragerea fondurilor europene. Bine, oricine ştie aceste lucruri. În general. Numai că oamenii trăiesc individual, aşa cum şi votează sau nu votează. Pentru că fiecare are o singură viaţă, şi fiecare s-a săturat să fie parte dintr-o perpetuă „generaţie de sacrificiu”.
România s-a schimbat mult în ultimii 30 de ani. Şi în bine, şi în rău. Cu doar câteva obiective naţionale majore îndeplinite, aderarea la NATO şi UE, conducerile României au mari datorii faţă de români. Numai în preajma alegerile pare că devin responsabili, pare că înţeleg ce trebuie făcut. După ce sunt aleşi…uită sau găsesc alte priorităţi, individuale sau de grup. Dar mergem înainte, de 30 de ani. Câinele latră, lupul merge înainte…
De ce ar fi venit oamenii la vot? Ce programe s-au prezentat? Campanie înseamnă înjurarea adversarilor?
Suntem neîncrezători în instituţiile statului, oricare ar fi acelea. Suntem nemulţumiţi de legislaţie, dar nu o cunoaştem. Declarativ, pretindem să fie respectată!
Şi totuşi, sunt aleşii români mai corupţi decât aleşii altor naţiuni? Sunt mai incapabili? Nu cred. Dar nouă ne place să ne „lăudăm” cu „performanţele” negative. Ne este mai uşor să ne blamăm decât să ne lăudăm.
Dorim democraţie, dar o democraţie în urma căreia să se impună punctul nostru de vedere! De la cel mai înalt nivel până la cei dezinteresaţi de „politică”.
Vă aduceţi aminte de Câinele şi căţelul de Grigore Alexandrescu?
„(…) Că nu iubesc mândria şi că urăsc pe lei,
Că voi egalitate, dar nu pentru căţei.
Aceasta între noi adesea o vedem,
Şi numai cu cei mari egalitate vrem.”
Câtă vreme nu se va schimba mentalitatea, nu se va modifica atitudinea aleşilor faţă de alegători, participarea la vot nu va fi mai numeroasă. Nu are legătură cu pandemia, cu lipsa de interes pentru evoluţia României. Vom avea o configuraţie complicată a Parlamentului. Doar sper că nu ni se va complica şi mai mult viaţa! (Mioara Vergu-Iordache)