Anii trec şi tot trec. Vreo treizeci. Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului l-au (re)validat, pe Mugur Isărescu, pentru funcţia de guvernator al BNR. Membrii celor două comisii au validat, de asemenea, şi candidaţii înscrişi pentru funcţii în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României. Plenul reunit va vota numirile pentru BNR şi Consiliul de Administraţie al instituţiei.
Sigur, meritele domnului guvernator sunt incontestabile. A menţinut echilibrul monedei naţionale şi al economiei în vremuri mai mult decât tulburi. Ne-a salvat din situaţii de criză în teribilii ani 90, când ţara era pe punctul de a intra în încetare de plăţi. A retezat elanul independentist al unor politicieni cam avântaţi în acest sens şi a combătut cu argumente bine documentate soluţiile bugetare hazardate. Ca prim-ministru a avut o prestaţie lăudabilă, menţinând stabilitatea unui stat care părea imposibil de condus în acele momente.
Însă nimeni nu trebuie să devină providenţial. Istoria ne arată că statele care s-au bazat exclusiv pe personalităţi provi-denţiale nu au sfârşit-o prea bine, eşuând sau în dictaturi, sau în state dependente de finanţarea externă. Nu voi comenta susţinerea necondiţionată acordată de domnia sa băncilor străine, din două motive: alte bănci în afară de acelea nu există, iar eu nu mă pricep deloc, dar deloc la economie. Ce mi se pare dificil de înţeles este această cutumă, care văd că începe să se manifeste şi la case mai mari, de a menţine în funcţie, pentru zeci de ani, aceeaşi persoană. Trebuie să deschidem ferestrele şi să lăsăm ceva aer proaspăt să intre în casă. Hotărârea fiind deja luată, ne vom împăca cu ideea, sperând că, totuşi, domnul guvernator pregăteşte în taină urmaşi care să urce cu demnitate şi competenţă în scaunul domniei sale.
Nu de alta, dar obiectivele propuse se întind pe mai mulţi ani şi sunt de importanţă vitală pentru România: „Trecerea la adoptarea monedei euro este un proces complex şi cu multe capcane. Ideea că poţi intra în zona euro cu deze-chilibre macroeconomice majore, ne-pregătit, şi că participarea la zona euro te va ajuta este greşită. Intrarea în zona euro nepregătiţi poate chiar să accentueze dezechilibrul”, spune domnul Isărescu şi are mare dreptate.
Îi urăm domnului guvernator succes în noul mandat şi sperăm să rămână semper virens (mereu verde), spre bine general al naţiunii şi al economiei (şi economiilor) acesteia. (Dragoş CIOCĂZAN)