Aproape 3 milioane de elevi din România au revenit luni la cursuri, după vacanţă, tot în format online, cel puţin până în 8 februarie, când începe semestrul al doilea.
O expectativă păguboasă asupra desfăşurării procesului de învăţământ îşi va arăta efectele nu peste mult timp. O dovedeşte reacţia cadrelor didactice, a părinţilor, a elevilor înşişi.
Dinspre oficialităţi, nu vin veşti clare. Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că „încă sunt în evaluare planurile de revenire a elevilor în şcoli” , „dar, sinceră să fiu, nu cred că s-ar putea deschide în 8 februarie.” Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat: „Vom vedea. Nu vom exclude niciun scenariu, nici măcar deschiderea în zone cu rata de infectare mai mică, nici măcar deschiderea prioritară pentru cei mici – grădiniţă, învăţământ primar, unde ştim că sunt înregistrate cele mai mari dificultăţi la învăţarea online, nici prioritatea acordată elevilor de clasa a VIII-a şi a XII-a, care vor susţine examenele naţionale, nici alte scenarii, nici combinaţia între aceste scenarii.” „Decizia va fi luată punând la un loc realităţile din educaţie şi realităţile din sănătate.” Iar despre situaţia în care şcolile vor rămâne închise tot anul, Sorin Cîmpeanu a mai precizat: „Vom susţine examenele naţionale în orice situaţie”.
„În orice situaţie” nu cred că este sintagma mulţumitoare. Foarte multe cadre didactice, părinţi şi elevi cred că situaţia nu poate fi „oricare”.
Recent, Organizaţia Salvaţi Copiii a dat publicităţii rezultatul unui sondaj de opinie pe care l-a efectuat pe parcursul lunii decembrie, la care au luat parte 8.193 de persoane – 5.811 de elevi, 1.734 de părinţi şi 648 de cadre didactice. 78,4% dintre părinţi şi 73,1% dintre profesori consideră că elevii trebuie să revină cât mai curând în băncile şcolii, unde e nevoie de o regândire a programei şcolare (80,9%) şi de măsuri de recuperare a materiei (43,7%). În ceea ce-i priveşte pe copii, 56,8% dintre ei se declară în favoarea redeschiderii şcolilor.
Referindu-se la condiţiile pe care şcolile trebuie să le îndeplinească pentru ca redeschiderea să fie făcută în condiţii de siguranţă, 83,5% dintre respondenţi consideră că asigurarea condiţiilor igienico-sanitare este o condiţie necesară pentru deschiderea şcolilor, 69,8% spun că e nevoie de asistenţă medicală în toate şcolile, 59,3% vor să fie luate măsuri pentru evitarea aglomeraţiei în jurul şcolilor, 45,3% consideră că e necesară reducerea numărului de elevi din clase, 44,8% consideră că e nevoie de transport sigur către şi dinspre şcoală.
Să sperăm că oficialii se vor pune de acord, cu curaj, pe baza unor informaţii ştiinţifice corecte, şi şcoala îşi va redeschide porţile! (Mioara Vergu-Iordache)