În perioada mai 2022 – februarie 2023, în școala noastră, Școala gimnazială nr. 1 Văculești, alături de alte nouă școli din județul Botoșani se implementează proiectul FormAcces, cod MySMIS2014: 139600, de către Asociația „Societatea Națională Spiru Haret Pentru Educație, Știință și Cultură” – în calitate de Beneficiar şi de Inspectoratul Școlar Județean Botoşani – în calitate de Partener, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman, Apel nr: POCU/784/6/24/ Operaţiune compozită OS 6.2, OS 6.3 – Program pilot de stimulare a participării la educaţie a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate – Regiuni mai putin dezvoltate.
Scopul proiectului este: Îmbunătățirea situației preșcolarilor/ elevilor cu părinți plecați la muncă în străinătate înmatriculați în Școala gimnazială nr. 1 Văculești prin desfășurarea de activități comune în cadrul proiectului FormAcces, POCU/784/6/24/139600, Programul Operaţional Capital Uman
Astfel, la nivelul școlii noastre, grupul-țintă este format din şase preșcolari, care au unul/ ambii părinți plecați în străinătate, care vor primi servicii de suport educațional Matematică/ Informatică asigurate de un profesor de Matematică/ Informatică, de dezvoltare a abilitărilor emoționale/ suport emoțional/ psihologic/ consiliere vocațională și psiho-socială.
Părinții rămași acasă cu copiii vor beneficia de servicii de educație parentală/ consiliere socială în vederea dezvoltării abilităților parentale sau, după caz, a soluționării diferitelor probleme de natură socială.
Școala noastră va fi sprijinită în dezvoltarea socio-comunitară integrată prin încheierea de parteneriate cu autorități locale, instituții locale, ONG-uri și comunitate în scopul asigurării sustenabilității din perspectivă instituțională.
În acest sens, prin proiectul FormAcces, școlii noastre i s-au asigurat două laptop-uri, iar şase tablete electronice au fost distribuite celor şase preșcolari din grupul-țintă.
Iată câteva imagini de la primele activități cu preșcolarii din cadrul proiectului FormAcces! (Expert educație parentală, prof. Iulian Cătălin NECHIFOR)