Toamna se numără bobocii, dar se întâmplă şi alte evenimente importante pentru facultăţile Universităţii Spiru Haret.
Domnul profesor universitar doctor Grigore Albeanu, decanul Facultăţii de Inginerie şi Informatică, ne-a vorbit despre „întâmplările” lunilor septembrie şi octombrie pentru studenţi – prezenţi şi viitori – şi cadrele didactice ale facultăţii.
Ce se întâmplă acum în facultate?
Prof. univ. dr. Grigore Albeanu: Ne aflăm în perioada din luna septembrie dedicată examinărilor/reexaminărilor pentru disciplinele din anul curent, semestrul I şi semestrul II, pentru toţi cei trei ani de studii, perioadă în care se desfăşoară din plin examenele la toate disciplinele din planul de învăţământ, deoarece din motive profesionale studenţii nu au reuşit să promoveze examenele, sau au fost absenţi din alte motive în sesiunea de vară.
Care sunt noutăţile anului universitar 2019-2020?
Prof. univ. dr. Grigore Albeanu: Pentru anul universitar 2019-2020 nu putem vorbi despre schimbări majore, dar tot sunt câteva. De anul trecut am discutat despre schimbarea numelui facultăţii. Fiindcă nu mai şcolarizăm la programul de studii domeniul Geografie am propus să avem o denumire a facultăţii şi a departamentului prin care să punem în evidenţă Informatica şi să denumim facultatea de Inginerie şi Informatică. A fost aprobată această chestiune de consiliul facultăţii, de senatul Universităţii Spiru Haret şi urmează materializarea demersului nostru şi printr-o hotărâre de guvern. În ceea ce priveşte schimbările de natură structurală la nivelul facultăţii, raportat la planul de învăţământ sunt nişte noutăţi, în sensul că planul de învăţământ pe care vor intra bobocii este mai actualizat, mult mai adaptat la noile tendinţe în informatică; multe discipline din anul II se vor face începând cu anul I de studiu, iar pe unele din anul III le mutăm în anul al II-lea de studiu, ceea ce ne-a permis ca ultimele descoperiri din informatică să le studiem în anul al III-lea şi la masterat.
Am aflat că începeţi cursurile mai devreme. Despre ce este vorba?
Prof. univ. dr. Grigore Albeanu: Tot ca o noutate, începând din acest an universitar, ne-am gândit ca pentru boboci să începem mai devreme, adică în ultima săptămână din septembrie. Este cu titlu de experiment această acţiune numită Săptămâna de Şcoală a bobocului, în care, timp de cinci zile efectiv, şase ore pe zi, să-i familiarizăm cu câteva discipline fundamentale din planul lor de învăţământ pentru anul I, cu alte cuvinte, facem un fel de încălzire, ca la sport, pentru ca de la 1 octombrie să intrăm „ în forţă”, în cursuri. Să nu mai pierdem atunci timpul cu recapitulări pe noţiuni de bază. Studenţii care doresc să participe sunt aşteptaţi, ei vor face aceste cursuri de formare în regim gratuit, unde se va insista pe algebră, analiză matematică, proiectarea algoritmilor, noţiuni de informatică, programare şi sperăm ca această încercare să fie una de succes şi, eventual, în anii următori să devină o tradiţie.
Participaţi la Europe code week?
Prof. univ. dr. Grigore Albeanu: În luna octombrie, după deschiderea oficială a anului universitar, o să organizăm un eveniment mare, nu doar pentru studenţi, ci orientat în primul rând către liceeni. Este vorba de proiectul Săptămâna Informaticii, un eveniment organizat la nivel european (Europe code week). Universitatea Spiru Haret a obţinut aprobarea de la Comisia Europeană pentru a fi parte din acest proiect, un proiect major, care timp de o săptămână îi ajută pe cei din mediul preuniversitar din Bucureşti şi Ilfov, în cazul nostru, fiindcă noi avem parteneriate mai ales cu ei, prin programul Liceenii şi prin altele. Aşadar, timp de cinci zile, o să fie un fel de săptămâna Porţilor Deschise, focalizată pe Informatică. Încercăm să deschidem uşa pentru toţi liceenii, atât pe parte de programare, cât şi în zona de aplicaţii mobile, inteligenţă artificială, jocuri pe calculator, adică nişte subiecte de foarte mare actualitate şi sperăm să îi atragem spre domeniul informatică, nu doar pe băieţi! Le aşteptăm şi pe fete, pentru că este nevoie de foarte mulţi specialişti, de toate genurile, în zona de informatică, în cadrul programului numit STEM sau STIM, adică ştiinţă, tehnologie inginerie matematică, inclusiv aplicaţii în artă. Sperăm să fie un eveniment frumos care-i aşteaptă pe toţi! (Ciprian C. VASILESCU)
Şcoala Bobocului
23 septembrie – Algebră (9 – 10,50), Analiză matematică (11 – 12,50), Proiectarea algoritmică (13 – 14,50)
24 septembrie – Algebră (9 – 10,50), Analiză matematică (11 – 12,50), Proiectarea algoritmică (13 – 14,50)
25 septembrie – Algebră (9 – 10,50), Fundamentele programării (11 – 14,50, Teorie şi aplicaţii de laborator)
26 septembrie – Analiză matematică (9 – 10,50), Fundamentele programării (11 – 14,50, Teorie şi aplicaţii de laborator)
27 septembrie – Analiză matematică (9 – 10,50), Fundamentele programării (11 – 14,50, Teorie şi aplicaţii de laborator)
Campusul universitar Spiru Haret din strada Fabricii 46G, clădirea C, etajul 2, sala 207.
Hai să programăm împreună!
Vom oferi o viziune largă asupra unor capitole din informatică. Într-un atelier de 5 zile, de luni până vineri, de la 10.00 până la 14.00, în fiecare zi din 14 până în 18 octombrie 2019, în campusul universitar Spiru Haret din strada Fabricii 46G.
Evenimentul este organizat de Facultatea de Inginerie şi Informatică, Centrul de Dezvoltare Software.
Limba: română.
Locuri limitate: 25 pe zi.
O pagină de înregistrare este disponibilă pe site-ul facultăţii, începând cu 1 septembrie. Evenimentul va fi organizat în comun cu ISMB şi IS Ilfov în cadrul Programului Liceenii, oferit de Universitatea Spiru Haret. Clasele vor fi valabile pentru o zi sau pentru mai multe zile, printr-o programare ce va fi anunţată.
Principalele teme ale evenimentului sunt conduse de:
luni – Concepte de programare de bază, lector dr. Ramona Stancu;
marţi – Dezvoltare web, conf. univ. Nicoleta Iacob;
miercuri – Dezvoltare aplicaţie mobilă, lector dr. Cristian Ştefan;
joi – Dezvoltarea jocului, lector univ. dr. Alex Averian;
vineri – Inteligenţă artificială, prof.univ.dr. G.Albeanu şi doctorand Alexandra Moloiu.