• Aşa cum a anunţat preşedinta Ursula von der Leyen în discursul privind starea Uniunii, Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate au prezentat astăzi o propunere comună de regulament al Consiliului privind punerea în aplicare a unor măsuri restrictive (sancţiuni) pentru combaterea încălcărilor grave ale drepturilor omului şi a abuzurilor împotriva acestor drepturi la nivel mondial.
Propunerea comună de regulament al Consiliului este unul dintre actele juridice solicitate de Consiliu pentru a demara instituirea noului regim de sancţiuni orizontale. Aceasta completează decizia Consiliului care este propusă de Înaltul Reprezentant Josep Borrell şi care – odată adoptată de Consiliu – va institui regimul mondial de sancţiuni UE în materie de drepturi ale omului.
Odată intrat în vigoare, noul regim mondial de sancţiuni UE în materie de drepturi ale omului va oferi UE o mai mare flexibilitate pentru a viza responsabilii de încălcări grave ale drepturilor omului şi de abuzuri grave la nivel mondial, indiferent de locul în care au loc acestea sau de cine este responsabil. Se preconizează că regimul mondial de sancţiuni UE în materie de drepturi ale omului va consta în măsuri cum ar fi îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie. În ceea ce priveşte interdicţiile de călătorie, propunerea comună va prevedea, de asemenea, pentru prima dată, supravegherea de către Comisie a punerii în aplicare a interdicţiilor de călătorie.
Noul regim nu va înlocui regimurile de sancţiuni geografice existente, dintre care unele abordează deja încălcări ale drepturilor omului şi abuzuri împotriva acestora, de exemplu în Siria, Belarus sau Venezuela.
Aceste propuneri reflectă puternic angajamentul UE de a sprijini democraţia, statul de drept, drepturile omului şi principiile dreptului internaţional în întreaga lume. Propunerile constituie un răspuns la acordul politic al miniştrilor de externe ai UE din cadrul Consiliului Afaceri Externe din decembrie 2019 de a avansa în ceea ce priveşte instituirea unui astfel de regim.
Regimul mondial de sancţiuni UE în materie de drepturi ale omului este un obiectiv esenţial propus de Înaltul Reprezentant şi de Comisie în Planul de acţiune privind drepturile omului şi democraţia pentru perioada 2020-2024, care face parte din comunicarea comună adoptată în martie 2020.
Propunerea de regulament al Consiliului va fi discutată de statele membre în cadrul Consiliului în paralel cu propunerea Înaltului Reprezentant de decizie a Consiliului.
Context
Sancţiunile UE contribuie la îndeplinirea unor obiective-cheie ale UE, cum ar fi menţinerea păcii, întărirea securităţii internaţionale, precum şi consolidarea şi sprijinirea democraţiei, a dreptului internaţional şi a drepturilor omului. Sancţiunile îi vizează pe cei ale căror acţiuni pun în pericol aceste valori, scopul lor fiind acela de a reduce cât mai mult posibil eventualele consecinţe negative asupra populaţiei civile. În prezent, UE aplică aproximativ 40 de regimuri de sancţiuni diferite.
Regulamentul Consiliului este necesar pentru a detalia măsurile regimului de sancţiuni instituit prin decizia Consiliului care pot afecta funcţionarea pieţei interne a UE. Acesta este obligatoriu în mod direct pentru autorităţile administrative naţionale, precum şi pentru operatorii privaţi, în timp ce decizia Consiliului este obligatorie din punct de vedere juridic pentru statele membre ale UE.