– Consemnări de la a II-a Conferinţă europeană One Health –
Universitatea Spiru Haret a fost, în perioada 21-22 iunie 2019, coorganizator şi gazdă a celei de a II-a Conferinţe europene One Health. Toţi cei implicaţi în desfăşurarea evenimentului au avut satisfacţia să participe la un eveniment ştiinţific de excepţie, desfăşurat foarte bine. Merită pe această cale mulţumiri şi cei care au făcut eforturi de orice tip pentru eveniment, dar care nu au avut ocazia să-l vadă sau să primească felicitări de la participanţi.
One Health înseamnă, pe scurt, o nouă abordare pentru sănătatea omului, în corelaţie cu sănătatea animalelor şi cu sănătatea mediului. Pentru o viaţă mai bună, trebuie să aducem anumite schimbări în înţelegerea problemelor şi în acţiunea practică a omului.
Orice concept, oricât de valoros şi util ar fi el pentru oameni, se pierde dacă nu este susţinut de instituţii puternice. La această conferinţă, au fost prezente instituţii relevante pentru cercetarea şi practica medicală, ca şi componente ale deja consacratei reţele One Health din Europa, reprezentanţi ai mediului academic şi universitar cu preocupări legate de obiectivele One Health, instituţii publice cu putere de decizie. Au fost împreună pentru a crea sinergii şi a da un nou impuls eforturilor către scopurile One Health.
Acţiunea practică eficientă cere parteneriate între actorii importanţi. La conferinţă, participanţii au exprimat această voinţă comună de colaborare pentru transpunerea în practică a conceptului One Health.
Sănătatea umană, veterinară şi a mediului nu se reduce la tratamente medicale tradiţionale îmbunătăţite, ci presupune sănătate în toate politicile adoptate, publice sau private. Este necesară consecvenţă şi eficienţă în toate acţiunile şi proiectele derulate.
Una dintre temele majore discutate la conferinţă a fost rezistenţa microbilor la antibiotice şi măsurile care se impun.
Am ascultat cu atenţie provocările pentru economie şi producţie rezultate din tendinţele noi pentru sănătate. Principiul Medicina îngrijeşte, natura vindecă sintetizează cel mai bine noul mod de înţelegere a problemelor din sănătate.
Cercetările legate de conceptual One Health nu pot fi decât multidisciplinare. Am văzut contribuţii din medicină, biologie, mediu, conectate la teme de economie, management, organizare instituţională. Toate pot fi puse în aplicare însă numai printr-o educaţie (medicală, instituţională, economică) adecvată.
Conceptul One Health ridică pentru economie probleme privind externalităţile (costurile aferente producţiei unor firme transferate asupra societăţii), nevoia de a găsi instrumente de sprijin pentru producţia „sănătoasă” (cea care nu afectează sănătatea oamenilor, animalelor şi mediului), de alocare de resurse pentru cercetarea publică şi privată în domenii prioritare de interes. Au fost formulate cerinţe privind îmbunătăţirea modului în care sunt cheltuiţi banii, atât din surse publice, cât şi private. A fost făcută recomandarea să fie cheltuiţi banii în conformitate cu nevoile reale. Educaţia este vitală în cheltuirea banilor de către particulari. De asemenea, vital este controlul instituţional în cheltuirea banilor din resurse publice. Am fost informaţi despre proiectarea unor reguli noi ale afacerilor conectate la producţia bio.
Am aflat cu bucurie, la conferinţă, că a trecut de Senatul României iniţiativa legislativă privind înfiinţarea în România a Agenţiei One Health. Sperăm ca turbulenţele din viaţa politică românească, inclusiv probabila schimbare a majorităţii, să nu afecteze acest proiect, care nu ţine de o anumită doctrină politică, iar Agenţia One Health să devină realitate cât mai curând posibil.
O conferinţă ştiinţifică permite comunicări multiple între cercetători, în diverse domenii. O recomandare practică pentru cititorii publicaţiei Opinia naţională, care a rezultat din mai multe prezentări: Atenţie la antibiotice!. Iar obiectivul oricărei politici din domeniul sănătăţii trebuie să fie: Să aducem alinare fizică şi sufletească pacientului! (Conf.univ.dr. Aurelian Virgil BĂLUŢĂ )