Asociaţia Monumentum: Ia-ţi o casă la ţară şi rău n-o să-ţi pară!
Crescuţi în „beton”, la bloc, copiii şi-au creat un fel de viaţă minimalistă. Viaţa „la ţară” aduce complexitatea mediului, dar şi deschiderea orizontului. După 1989, cine a simţit chemarea ierbii a fugit din „cutia de chibrituri” a blocului şi şi-a luat un „petic” de verdeaţă. Alţii şi-au luat bagajul şi s-au dus unde au văzut cu ochii, pe întreaga planetă. Acum, starea de relativă izolare impusă de pandemie ne-a readus „în casă” şi „acasă”, reducându-ne din nou orizontul. Nedepăşind graniţele ca în alţi ani, am călătorit prin ţară. Imaginea este de multe ori tristă. Multe sate româneşti sunt pustiite, lipsite de locuitori, uitate de autorităţi şi de nepoţii celor câţiva bătrâni care mai locuiesc ici-colo.
Nimic nu poate salva aceste regiuni?! Doar aducerea unor noi locuitori, veniţi de la oraş, dornici să înveţe tainele traiului la sat. Nu este sat în care să nu existe multe case frumoase, cu terenuri generoase, însă care sunt părăsite de ani de zile. Dacă vreodată te-ai gândit că ai vrea o casă la ţară, acum este momentul să iei o hotărâre. Satele româneşti au nevoie de noi, orăşenii!
Ce mai aştepţi? Tu eşti salvarea, tu, omul de la oraş, cel care stai în cutiuţa ta de beton şi mai ieşi la o porţie de aer „curat” pe balcon, cel care te uiţi cu jind la plăsuţa bătrânei care vinde roşii sănătoase la colţul străzii, cel care te bucuri ca un copil când prinzi două ore pentru o tură cu bicicleta în afara cartierului, cel care citeşti o carte bună în loc să te uiţi la televizor şi, nu în ultimul rând, cel care stai în aceste clipe izolat în apartament şi te întrebi cum mama zmeului ai ajuns în situaţia asta, scrie tânărul arhitect sibian Eugen Vaida, preşedintele Asociaţiei Monumentum, într-o postare pe facebook. Acesta s-a mutat de la oraş într-un vechi sat săsesc din judeţul Sibiu, Alţâna.
Eugen Vaida consideră că toţi cei care s-au săturat de viaţa agitată de la oraş ar trebui să acţioneze şi să se reîntoarcă la sat, la natură şi la linişte. Arhitectul mai atrage atenţia şi asupra faptului că, în aceste zile, oamenii îşi pot achiziţiona case la preţul unei vacanţe în străinătate, iar oamenii nu mai depind atât de mult de oraş şi îşi pot câştiga existenţa şi în mediul rural. Vă primim cu braţele deschise în satele noastre! Avem destule minunăţii de căsuţe vechi care aşteaptă să fie salvate, amenajate şi locuite în tihnă. Noi nu realizăm valoarea lor şi vi le oferim la preţul unui sejur în Italia! Dacă vă grupaţi câte 5-6, cu atât mai bine. De ce? Pentru că de aici se poate începe schimbarea din interior a mentalităţii comunităţii, de care avem nevoie. Doar nu credeaţi că vă primim degeaba? Va trebui să învăţaţi să purtaţi o discuţie aşezată cu vecinii, să le transmiteţi copiilor noştri şi părinţilor lor lucrurile minunate şi nemaiauzite pe care le cunoaşteţi, să fiţi modele şi să vă implicaţi în deciziile comunităţii, iar atunci când copiii voştri vor creşte, să nu vă plângeţi de calitatea slabă a învăţământului şi să nu fugiţi la oraş înapoi, ci să puneţi mână de la mână ca să aduceţi în sat cadre didactice competitive. Da, aţi ghicit, statul nu va mişca niciun deget pentru facilitarea acestui lucru. Şi încă ceva, avem propriile noastre cutume: întâi interesaţi-vă, ascultaţi şi nu intraţi direct cu bocancii…, mai spune Eugen Vaida.
Eugen Vaida a pornit o mişcare puternică de salvare a satului românesc. El a postat pe Facebook mesajul mobilizator, un îndemn pentru toţi cei care doresc să se întoarcă la viaţa simplă de la ţară şi care au posibilitatea de a face acest lucru investind şi restaurând una dintre casele bătrâneşti aflate în paragină în satele din Ardeal. Invitaţie în mediul rural este manifestul cu care Eugen Vaida a trezit interesul oamenilor din online. A stârnit reacţii frumoase – multe distribuiri şi tot mai multe dorinţe de a afla mai multe detalii, de a face pasul de întoarcere la viaţa sătească. Într-o perioadă în care, pentru mulţi, locul de muncă poate fi oriunde, cu condiţia unui internet stabil, opţiunea de a prelua o casă în paragină, la un preţ accesibil, devine un pas concret. Păi, povestea începe mai demult, în perioada industrializării, când oamenii, în goana după un câştig şi false valori, şi-au părăsit satele şi s-au înghesuit în cutiuţele de la oraş… Da, da, alea pe care le premiem la bienalele de arhitectură.
- Printre câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020 – 21 de proiecte din 15 ţări europene, anunţate de Comisia Europeană şi Europa Nostra – se află şi Ambulanţa pentru Monumente (România), proiect laureat la categoria Educaţie, Formare şi Sensibilizare.
Pasionaţii de patrimoniu precum şi susţinărorii acestuia, din Europa şi din lumea întreagă, pot vota online la: https://vote.europanostra.org/, până la 1 septem-brie, laureaţii preferaţi pentru a decide care dintre aceştia vor câştiga Premiul Publicului.
Să votăm Ambulanţa pentru Monumente!
Asociaţia Monumentum, cea care s-a implicat în marele proiect al Ambulanţei pentru Monumente, a împânzit întreaga ţară cu acţiunile sale salvatoare, a demarat şi Proiectul DAIA, care are ca obiectiv dezvoltarea durabilă a comunităţii unei localităţi din judeţul Mureş ce se bazează pe agricultură sustenabilă a fermelor gospodăreşti de mici dimensiuni, într-un context construit foarte valoros, dar aflat pe cale de dispariţie. Proiectul abordează salvgardarea patrimoniului în relaţie strânsă cu agricultura şi zootehnia şi doreşte a constitui un exemplu pentru dezvoltarea economică durabilă bazată pe comunitate într-un sens participativ. Cea mai mare sursă de venit a locuitorilor o reprezintă zootehnia, în special producţia de lapte ce se colectează prin trei lăptării. Se remarcă şi grădinile de vegetale deosebit de îngrijite, pe care le găsim în ograda fiecărui locuitor. Şurile, cu un sistem constructiv unic, asemănător tipului Fachwerk, îşi păstrează încă funcţiunea de depozitare, spre deosebire de restul localităţilor din regiune. Acestea vor beneficia de deosebită atenţie în cadrul proiectului de restaurare. Se va încerca evitarea transformării satului într-unul turistic, activitatea turistică fiind doar o preocupare secundară. S-au identificat, într-o primă fază, potenţialul şi nevoile comunităţii şi s-a hotărât desfăşurarea următoarelor activităţi: • intervenţia de urgenţă pentru consolidarea clădirilor aflate în stare avan-sată de degradare şi risc de prăbuşire. • restaurarea faţadelor ca proiect educativ; • restaurarea ferestrelor; • amenajarea unui centru de procesarea a laptelui într-o şură tradiţională; • amenajarea unei bucătării comunitare şi centru de procesare a fructelor şi legumelor.
Proiectul este coordonat de către Asociaţia Monumentum în parteneriat cu Fundaţia Adept, Global Heritage Fund şi Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture.
Ia-ţi o casă la ţară şi rău n-o să-ţi pară! Poate, astfel, vechile sate, din oricare dintre zonele ţării, vor începe să revină la viaţă treptat-treptat şi vor redeveni ceea ce au fost din totdeauna: minunatul loc de naştere al veşniciei. (George V. GRIGORE)
Surse: asociatiamonumentum.ro; madr.ro, agrointel.ro, ziare.com