Duminică, 20 septembrie, şi luni, 21 septembrie 2020, cetăţenii italieni au fost chemaţi la urne pentru a participa la un referendum istoric, cu privire la reducerea numărului de parlamentari de la 945 la 600.
Referendumul constituţional din Italia, desfăşurat la sfârşitul lunii septembrie, a fost organizat în scopul de a aproba sau de a respinge legea de revizuire a Constituţiei cu titlul „Modificarea articolelor 56, 57 şi 59 din Constituţie, în vederea reducerii numărului de parlamentari”. Este vorba despre cel de-al patrulea referendum constituţional din istoria Republicii Italiene, aprobat prin lege definitivă de Camera Deputaţilor la data de 8 octombrie 2019. Textul legii prevede reducerea cu un procent de 36,5% a numărului membrilor ambelor camere ale Parlamentului: de la 630 la 400 pentru Camera deputaţilor şi de la 315 la 200 pentru Senat. Iniţial prevăzut pentru data de 29 martie 2020, referendumul s-a desfăşurat între 20 şi 21 septembrie, din cauza evoluţiei pandemiei de COVID-19 din Italia.
Datele oficiale, publicate de presa italiană, indică o prezenţă la vot de 53,52%; dintre alegătorii prezenţi la vot un procent de 69,96% au votat în favoarea legii care prevede reducerea numărului de parlamentari.
• Alegeri locale în regiunile Toscana, Campania, Puglia şi Marche
În acelaşi timp cu votul pentru referendum, locuitorii din şapte regiuni italiene au votat şi pentru alegerile regionale. Cetăţenii din regiunile Toscana, Marche, Campania, Puglia, Veneto, Liguria şi Valle d’Aosta, au fost chemaţi la vot şi pentru alegerea guvernatorului regiunii de reşedinţă.
Rezultatele publicate în presa italiană arată că în Toscana, Campagna şi Puglia, controlate de stânga, respectiv Liguria şi Veneto, unde este majoritară dreapta, situaţia rămâne la fel, guvernatorii fiind reconfirmaţi. Singura schimbare intervine în Regiunea Marche. Această regiune a fost pentru mulţi ani controlată de guvernatori de stânga, dar la alegerile de acum a câştigat Francesco Aquaroli, de la Partidul Fratteli d’Italia, de centru-dreapta. (Alexandra RADU, Institutul Teseo, Italia)