Marţi 8 mai 2018, la sediul Facultăţii de Ştiinţe Economice Bucureşti s-a desfăşurat Sesiunea de comunicări ale studenţilor şi masteranzilor cu participarea studenţilor şi masteranzilor din Marea Britanie de la University of Suffolk, Suffolk Business School, însoţiţi de profesorul universitar Daba Chowdhury. Acesta a participat, anul trecut, împreună cu studenţii şi masteranzii din Marea Britanie, la Conferinţa Economică Naţională CEN 2017, unde s-a întâlnit cu profesorii şi studenţii de la Universitatea Spiru Haret.
În luna noiembrie 2017, Universitatea Spiru Haret a organizat, în parteneriat cu Suffolk Business School, University of Suffolk, Conferinţa internaţională ICESBA 2017(www.icesba.eu) , la care au participat numeroşi cercetători, profesori, masteranzi, studenţi de la universităţi din ţară şi străinătate.
Studenţii de la Suffolk Business School sunt înscrişi la programul de Master Business and Management (MSc BM) şi, aflându-se în vizită de studiu în România, au manifestat interes pentru participarea la Sesiunea de comunicări ştiinţifice ale studenţilor şi masteranzilor, organizată de către Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti.
Sesiunea de comunicări a studenţilor şi masteranzilor, mai 2018, ocazionează schimbul de idei academice între profesori şi cercetători, dar mai ales între studenţii români şi cei din străinătate care sunt interesaţi de cunoaşterea realităţilor economice din România.
Prof.univ.dr. Luminiţa Ionescu, directorul Departamentului de Ştiinţe Economice Bucureşti, a deschis conferinţa şi a adresat studenţilor şi profesorilor din Marea Britanie invitaţia de a participa la evenimente viitoare organizate de către Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti. Tema actualei conferinţei a pus accentul pe mediul de afaceri şi antreprenoriatul din România în contextul unei Europe în schimbare.
Prof.univ.dr. Manuela Epure, organizatoarea evenimentului, a prezentat importanţa realităţilor economice şi sociale ale României în contextul unei Europe în schimbare. Tema prezentată de către prof.univ.dr. Manuela Epure împreună cu prof.univ.dr. Daba Chowdhury, cu titlul Managementul cunoştiinţelor în afaceri şi mediul academic, a detaliat, în manieră comparativă, coordonatele producerii, partajării, gestionării şi diseminării cunoştinţelor, subliniindu-se avantajele competitive ale unui sistem integrat de management al cunoştinţelor, indiferent de domeniul de activitate.
Dintre masteranzii străini prezenţi la lucrările sesiunii s-a remarcat Ionuţ Neacşu, masterand al University of Suffolk, Suffolk Business School, dar şi absolvent al Facultăţii de Management Financiar-Contabil Bucureşti, promoţia 2008, care a prezentat tema: The development of entrepreneurial spirit: Romania versus Great Britain – a comparative approach.
Un subiect interesant a abordat Joseph Paul Jr, University of Suffolk, Suffolk Business School. Lucrarea sa, Knowledge Management and Its Applications in The United States Army, demostrează importanţa managementului la nivelul managementului public.
Masteranzii de la programul de studii universitare de master Audit Financiar-Contabil, Facultatea de Ştiinţe Economice, Bucureşti, au fost interesaţi de acest eveniment ştiinţific cu participare internaţională, iar doi dintre aceştia, respectiv Mădălina Amza şi Valentin Popinciuc au prezentat tema: Planul de afaceri – instrument al managementului modern, temă care a trezit interesul participanţilor.
Masteranda Tapiwa Cleopatra Tamocha, originară din Botswana, a prezentat tema: Profitability and Organizational Culture, care a stârnit numeroase dezbateri în rândul participanţilor la acest eveniment, iar masteranzii Aurelia Curcan şi Răzvan Chiriţă, de la programul de studii universitare de master Marketing şi Relaţii Publice în Afaceri, au prezentat tema: Comportamentul consumatorilor: o „radiografie” a specificului românesc.
Evenimentul s-a încheiat cu o masă rotundă, Mobilităţi ERASMUS – oportunităţi de a valorifica experienţele de predare, învăţare, cercetare; dezbaterile s-au concentrat pe importanţa şi beneficiile pe care mobilităţile Erasmus le pot aduce ambelor instituţii participante. De altfel, între cele două instituţii, Universitatea Spiru Haret şi University of Suffolk există un acord Erasmus încă de acum 3 ani. Intervenţii intersante au venit din partea prof.univ.dr. Manuela Epure – Universitatea Spiru Haret şi a prof.univ.dr. Daba Chowdhury, University of Suffolk, Suffolk Business School, ambii fiind beneficiari ai programului de mobilităţi Erasmus. Numeroase întrebări au venit din partea studenţilor, masteranzilor, dar şi a cadrelor didactice prezente la dezbatere, toţi fiind interesaţi de posibilitatea de a participa la aceste mobilităţi, conectându-se la mediul academic din ţara parteneră şi fluxul european de informaţii de natură ştiinţifică.
Sesiunea de comunicări a studenţilor şi masteranzilor se desfăşoară în fiecare an la Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti şi se bucură de un succes deplin în rândul studenţilor, masteranzilor, dar şi al altor invitaţi, care participă cu deosebită plăcere la aceste evenimente ştiinţifice. (Prof.univ.dr. Luminiţa IONESCU, Prof.univ.dr. Manuela EPURE)