• În cadrul celei de a 18-a Săptămâni europene a regiunilor şi oraşelor, Comisia Europeană a publicat un Raport privind calitatea vieţii în oraşele europene. Rezultatele a 58.100 interviuri realizate în 83 de oraşe arată că, în 2019, 9 din 10 persoane s-au declarat satisfăcute de viaţa în oraşul lor. În privinţa României, 95% dintre clujeni şi 82% dintre bucureşteni sunt mulţumiţi de oraşul lor, comparativ cu media europeană de 89%.
Comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a declarat: Oraşele adăpostesc aproximativ 40 % din populaţia UE. Acestea se află în prima linie a unora dintre cele mai acute provocări cu care se confruntă Europa. Infectările cu coronavirus, de exemplu, au ajuns mai întâi în oraşele mai mari şi mai conectate din Europa, precum Milano şi Madrid, înainte de a se răspândi în centrele mai mici şi în regiunile predominant rurale. Prin urmare, este extrem de important să fim conştienţi de nevoile persoanelor care trăiesc în oraşe, nevoi care să ne orienteze în procesul de elaborare a politicilor.
În cele mai multe oraşe din Europa de Est, conform sondajului, majoritatea consideră că li s-a îmbunătăţit calitatea vieţii în ultimii cinci ani. În plus, rezidenţii din oraşele mai mari au tendinţa de a utiliza mai puţin autoturismele şi mai mult transportul public. În ceea ce priveşte incluziunea socială, oraşele sunt mai primitoare decât ţara în cauză în general, atât cu imigranţii, cât şi în ceea ce priveşte comunitatea LGBTI.