(Urmare din numărul trecut)
Majoritatea televiziunior şi radiourilor din România au intrat în vacanţă sau funcţionează pe avarie. Adică păstrează două, trei emisiuni, iar restul realizatorilor şi producătorilor pregătesc producţii pentru toamna lui 2019. Nu este însă cazul Radio Seven. Aici se munceşte şi se şi gândeşte pentru toamnă în acelaşi timp. Asta ca să eliminăm din start un slogan îngrozitor al anilor ‘90, care zicea: Noi muncim, noi nu gândim! Robert Tache, cu o experienţă în radio de peste două decenii, este creierul, dar şi inima Radio Seven. Este inutil să vă spun că este unul dintre cei mai buni realizatori de radio din România. Dovadă în acest sens stau numeroasele premii obţinute pentru jurnalism. Ideea e că, pe lângă datele extraordinare ce îl recomandă ca om complet de radio, şi aici intră multe aspecte: voce bună, tehnica vorbirii, rapiditate, capacitate de sinteză şi analiză, plus experienţa de a face „butoane”, practic, poate oricând să înlocuiască orice om, din orice post al oricărui radio, este şi un foarte bun manager. Nu îl ridic în slăvi, fiindcă nu am primit nicio bere de la el şi nici nu îmi doresc asta. Îmi doresc doar să vă informez despre cele mai recente schimbări prin care a trecut şi trece postul Radio Seven. Pe toată durata interviului, Robert Tache a fost foarte zgârcit cu laudele la adresa proprie, dar extrem de generos cu descrierea celorlalţi. A vorbit ca un împătimit al radioului despre fiecare realizator de la Seven, considerând, pe drept cuvânt!, că echipa Radio Seven este cea care dă consistenţa şi face diferenţa faţă de celelalte posturi de radio.
Robert Tache: Oferta noastră este concepută în aşa fel, încât să fim alături de ascultători pe întregul parcurs al zilei, indiferent de ce ar face şi cum şi-ar împărţi ziua. Matinalul este realizat de Mihai Cioceanu şi Alex Crăciun, de luni până vineri între orele 7.00 şi 10.00. Sunt ediţii explozive. Se vorbeşte cel mai mult la Matinal. Eu sunt pe locul doi la capitolul vorbe. Matinalul este o emisiune care ar trebui şi care reuşeşte în cea mai mare măsură să îi dezmorţească pe ascultători.
Reporter: Matinalul este, în general, un format foarte greu şi la radio şi la tv. Corect?
Robert Tache: Da. De aceea în grila noastră este singura emisiune cu doi realizatori. Matinalul este într-adevăr o emisiune dificilă. Beneficiem de cunoştinţele a doi oameni cu multă experienţă în radio. Mihai Cioceanu are peste un sfert de veac de radio în spate, iar Alex Crăciun peste un deceniu. Deci Matinalul în formula asta aduce în atenţia ascultătorilor peste 3 decenii de experienţă cumulată. Dacă este să privesc retrospectiv la ce am făcut eu alături de Mihai Cioceanu, pot spune că este al treilea radio la care lucrăm amândoi şi primul la care nu facem echipă împreună. Aşa s-a nimerit. Cu Mihai am avut cea mai interesantă perioadă de radio trăită. Probabil că şi el a contribuit la dragostea mea pentru radio. Împreună cu el am câştigat în 1999 Microfonul de aur, pentru cea mai bună emisiune de critică jurnalistică. Se întâmpla pe vremea când noi lucram la Activ FM, post de radio care nu mai există pe piaţă, dar care la acea vreme făcea parte din acelaşi trust cu Tele 7 ABC. Cumva, emisiunea aia ne-a consacrat. Până şi colegii de la alte radiouri se speriau când intram în emisie, fiindcă brusc le scădeau audienţele, când începea Frontul de Vest. Emisiunea era interactivă. Oamenii erau nevorbiţi în anii ’90. Lumea dorea foarte mult să interacţioneze cu realizatorii de radio pe subiecte care îi interesau pe toţi. Ca să îşi facă cititorii tăi o idee o să spun că aveam subiecte axate pe glume, bancuri cu politicieni, pe de o parte, şi o altă parte foarte serioasă despre educaţie, de exemplu, problema manualelor alternative. Alex Crăciun vine cu o experienţă de cinci ani de matinal, iar Mihai este un nume greu pe segmentul de dimineaţă. A trecut aproape pe la toate posturile de radio şi prin toate formulele de matinal. Aşadar de aici provine şi mare parte din profesionalismul Matinalului nostru.
După ce se termină această emisiune, avem un nou coleg, care ocupă segmentul 10.00-13.00, Bogdan Nicolescu, cu o experienţă de aproape 30 de ani de radio. Omul acesta este un pionier al radioului particular, apărut pentru prima dată în România, imediat după ’90. Interesant este că în 2019 şi-a păstrat vivacitatea pe care cu siguranţă mulţi tineri şi-o doresc. Bogdan a fost alegerea firească, în momentul în care am avut un loc liber în grilă, fiindcă ne poziţionăm oarecum în luptă cu Rock FM, chiar dacă noi facem lucrurile un pic diferit faţă de ei. El a lucrat la Rock FM. A adus la Radio Seven experienţa pe care o are şi o mulţime de fani. Pentru că în 30 de ani de radio sunt cu siguranţă mulţi care se leagă cu sufletul de tine, asta în condiţiile în care stilul tău rămâne proaspăt, indiferent ce s-ar întâmpla. Evident contează şi muzica pe care o difuzăm. S-a văzut în sondajul comandat de noi că ascultătorii nu fac parte din categoria 18-25 de ani, poate doar tangenţial. Oamenii îşi doresc, dacă ne ascultă pe noi, să audă lucruri interesante. Aşa că avem un public ţintă 25-55 de ani, absolvenţi de studii superioare.
După emisiunea lui Bogdan Nicolescu, îmi vine mie rândul. Nu o să spun numele emisiunii. Dorinţa noastră este ca începând din septembrie să venim cu un suflu proaspăt, cu nume noi de emisiuni, cu rubrici interesante. Pot promite că emisiunea mea îşi va păstra rubrica de film la radio. În urmă cu doi ani şi jumătate am făcut un pariu că pot avea o asemenea rubrică şi am reuşit. Chiar am avut şi un pic de ajutor din partea Happy Cinema, care de la început a crezut şi a susţinut proiectul acesta. Aşadar, ascultătorii care au fost atenţi au câştigat invitaţii la toate filmele care rulează acolo. Dar aici nu vorbesc doar despre invitaţii la film, ci şi de o super-campanie, (acum la sfârşit) în care le-am oferit ascultătorilor 15 vacanţe la mare şi multe altele. Radio Seven creşte de la un sezon la altul, fără să arunce un milion de euro pe masă la trei luni, cum fac alţii. Nu ne dorim asta! Nu încercăm să câştigăm ascultători oferind apartamente sau salarii pe doi ani. Noi ne zbatem să le oferim ascultătorilor calitate, drept recompensă că sunt alături de noi şi premii acolo unde se poate. Este important acest lucru. Un lucru bun este că de curând l-am cooptat pe Ovidiu Vasile în echipă şi sper că emisiunea va căpăta o altă consistenţă la toamnă. Momentan, avem în ziua de marţi un interviu cu o personalitate, iar în cea de joi se fac cântări sau se ascultă muzică românească. Planul meu este ca împreună cu producătorul să extindem povestea asta pe trei zile şi poate, în viitor, pe toate cele cinci zile ale săptămânii, în ultima jumătate de oră a emisiunii.
Reporter: Ai zis mai devreme că dacă nu vor fi invitaţi, care să cânte live, o să ascultaţi muzică românească, la ce se referă acest lucru?
Robert Tache: Muzică românească înseamnă pentru noi: pop, pop-rock, rock şi folk. Exact ceea ce nu auzi în principiu la alte radiouri, poate doar la emisiuni specializate, cine ştie la ce oră din noapte. Încercăm cumva să le amintim ascultătorilor că există muzică românească extraordinar de bună, ce merită ascultată şi în continuare. Revin la Matinal, inclusiv acolo există invitaţi şi cântări complexe cu mai muţi artişti, fiindcă avem un studio care ne permite acest lucru. Vin trupe din ce în ce mai bune, care vor să performeze. Din septembrie promitem că o să filmăm aceste trupe la o calitate superioară şi o să apară filmările în mediul online. În general, invitaţii, care vin nu doar la mine sau la Matinal, ci la Radio Seven, sunt muzicieni, scriitori, artişti de toate felurile, regizori, actori, practic elita din toate domeniile.
După emisiunea mea de la ora 16.00, urmează un alt nume emblematic al radioului. Când spui muzică românească şi totodată radio nu ai cum să nu zici Kirk. El nu poate fi auzit decât la Radio Seven, ceea ce pentru noi este o mare bucurie. Aşadar, de la 16.00, avem Pâine şi Kirk. Este realizatorul cel mai longeviv, top din toate timpurile, din România. Până la ora 19.00 se întinde emisiunea sa, iar de la ora 19.00 la 22.00 este cel mai tânăr dintre noi, Tibi Ursan. Cu el se termină seara, dar se termină bine. Nu este o emisiune doar de relaxare după o zi grea la muncă, ci şi o emisiune vie, care te ţine în priză. Tibi vine cu noutăţi din IT . El este pasionat de acest domeniu şi aduce Pastila IT, în fiecare emisiune. Mai are şi duminica o emisiune specializată în acest sens. Pentru că am vorbit de week-end, doresc să închei acest interviu spunând câte ceva şi despre ce o să mai fie din septembrie în grilă pentru zilele libere ale săptămânii. Evident o emisiune live, care lipseşte momentan, apoi la aceasta se vor adăuga altele, care nu există sau nu au existat pe alte radiouuri, ci doar la noi, au fost în pauză şi vor reveni. Mă refer la Poveşti nespuse, aducerea unor albume rock conceptuale, difuzate în totalitate la Seven. Apoi emisiuni care au început ca nişate şi care acum au ajuns să fie ascultate nu doar de arhitecţi, ci de toţi bucureştenii preocupaţi de sănătatea arhitecturii Capitalei, unde realizator este Maria Duda, iar surprizele vor continua, dar pentru asta trebuie să ne ascultaţi şi acum, pe timpul verii, dar mai ales din toamnă! Seven este radioul pe care mereu l-ai căutat, iar acum ai găsit ceea ce ţi-ai dorit! Pe 103.4! (Ciprian C. VASILESCU)